Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Από τη φρίκη της Σιέρρα Λεόνε στο ΜΙΤ

Ακόμα και μέσα στην απόλυτη δυστυχία και παρακμή, ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει... Ο 16χρονος Κέλβιν Ντο από τη Σιέρρα Λεόνε είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο θάρρους και ελπίδας για όλους τους ανθρώπους που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κοινωνίες δίχως μέλλον.

Στα 13 του ο Κέλβιν μπορούσε ήδη να φτιάξει μόνος του μπαταρίες και διάφορες άλλες μοναδικές κατασκευές μαζεύοντας μικροαντικείμενα από τα σκουπίδια και ενώ κανείς ποτέ δεν του έδειξα πώς να κάνει κάτι τέτοιο. Το αυτοδίδακτο παιδί δημιούργησε το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ κατάφερε να βρει τρόπους να παράγει φωτισμό επειδή η πόλη του κάθε εβδομάδα βυθιζόταν στο σκοτάδι.

Πλέον ήρθε η ώρα για τον 16χρονο να ανοίξει τα φτερά του. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος γι αυτό, από το ΜΙΤ! Ο Κέλβιν είναι το νεαρότερο άτομο που έγινε ποτέ δεκτό στο πρόγραμμα του ΜΙΤ «Visiting Practitioner's» και έχει καταφέρει να γίνει θέμα στο CNN αλλά και όλα τα μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σιέρα Λεόνε
Το κατόρθωμα του Κέλβιν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τι κατάσταση επικρατεί στη γενέτειρά του. Η Σιέρα Λεόνε είναι μία χώρα με το χαμηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης παγκοσμίως, όπου το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 41,24 χρόνια! Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος, ενώ δυνατότητα ανάγνωσης και γραφής έχει μόνο το 35% του πληθυσμού. Η χώρα ρημάχτηκε κυριολεκτικά από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 1991 και διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Tέλος οι αστυνομικές σχολές για τα επόμενα δύο χρόνια

Τέλος στις αστυνομικές σχολές βάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα δύο χρόνια...
καθώς δεν θα δεχθούν νέος εισαχθέντες. Αιτία είναι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προβέλεπει ότι «το 2013 και το 2014 δε θα γίνουν προσλήψεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης».
Το γεγονός αυτό αναγκάζει χιλιάδες μαθητές, που σχεδίαζαν να δώσουν εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή τους στην αστυνομία, να αναθεωρήσουν τους στόχους τους και να επιλέξουν άλλες πανεπιστημιακές σχολές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα στελέχη του υπουργείου δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το «πάγωμα» θα ισχύσει, δεδομένου ότι οι φοιτητές στις αστυνομικές ακαδημίες προσλαμβάνονται και πληρώνονται από την πρώτη μέρα που κατατάσσονται στην αστυνομία.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι σχολές θα δεχθούν νέους σπουδαστές το 2015 και το 2016, ο αριθμός των οποίων θα ανέρχεται στα επίπεδα του 2012, δηλαδή 580 άτομα πανελλαδικά.

Αναλυτικά   το ΦΕΚ  που αφορά τα 'ετη 2013-2014  και  2014-2015

Άρθρο 1
Αριθμός εισαγομένων Ελληνικής Αστυνομίας
Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013−2014 και 2014−2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες.

Άρθρο 2
Αριθμός εισαγομένων Πυροσβεστικού Σώματος
Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013−2014 και 2014−2015 στην Πυροσβεστική Ακαδημία δεν εισάγονται ιδιώτες.

Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
   Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2012