Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Συμβουλές λίγο πριν τις εξετάσεις

1] Η υπερβολική μελέτη και επανάληψη της τελευταίας στιγμής... δεν βοήθα! Αφού έχετε διαβάσει όλο το χρόνο, την προηγούμενη μέρα πριν τις εξετάσεις πρέπει να το "ρίξεις έξω": καφεδάκι με φίλους και δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν.

2] Μην προσπαθήσετε να "ελέγξετε" τις γνώσεις σας λίγα λεπτά της ώρας πριν την είσοδό σας στον εξεταστικό χώρο. Μέσα στην ένταση της ημέρας είναι πολύ πιθανό να σας φανούν όλα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε...συνέλθετε γρήγορα γιατί είναι απλά παιχνίδια του μυαλού σας!

3] Μέσα στον εξεταστικό χώρο φροντίστε να εξοικειωθείτε με πρόσωπα και πράγματα και πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για δροσιά αλλά και για παρηγοριά. Διώξτε το άγχος και την ξηροστομία πίνοντας μια γουλιά νερό.

4] Όταν σας δοθούν τα θέματα ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε καλύτερα. Μην κολλήσετε στο άγνωστο ή δύσκολο για σας θέμα. Απαντώντας το εύκολο που κατέχετε καλά δημιουργείτε στον εαυτό σας την θετική ψυχολογικά αίσθηση ότι κάνετε κάτι δημιουργικό και στη συνέχεια με ανεβασμένο το ηθικό σας καταπιαστείτε με το ή τα δύσκολα θέματα και πάλι πηγαίνοντας προοδευτικά από τα γνωστά στα λιγότερο γνωστά.

5] Είναι πιθανό για μερικά δευτερόλεπτα να σας φανούν όλα τα θέματα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν σας συμβεί αυτό τότε...χαλαρώστε για μερικά λεπτά, διαβάστε ξανά τα θέματα και θα ξαφνιαστείτε (οι διαβασμένοι) με τη συνειδητοποίηση ότι τελικά δεν σας είναι και τόσο άγνωστα...

6] Άσχετα με το πώς γράψατε σε ένα συγκεκριμένο μάθημα συνεχίστε τις προσπάθειές σας για τα υπόλοιπα μαθήματά σας. Σίγουρα κάθε μάθημα μετρά αλλά εκείνο που τελικά μετράει περισσότερο είναι η δυνατότητα να χειρισθείτε κάθε μάθημα σαν ξεχωριστή οντότητα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έγραψαν χαμηλά στο πρώτο μάθημα και στη συνέχεια πήγαν πολύ καλά στα υπόλοιπα χωρίς άγχος και ηττοπάθεια με αποτέλεσμα να περάσουν εάν όχι στην πρώτη σίγουρα σε κάποια από τις επιλογές τους.

7] Μην παρακολουθείτε ειδήσεις! Θα σας τρελάνουν με το "να φάτε αυτό" και "μη φάτε το άλλο" και "ειδικοί διαιτολόγοι προτείνουν..." και "ο ειδικός ψυχολόγος λέει...". Μπούρδες δηλαδή...

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές 

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Bertrand Russel: Ο μαθηματικός που εναντιώθηκε στις απόλυτες αλήθειες

Όταν θέλουμε να πούμε πως κάτι είναι βέβαιο, λέμε “ένα και ένα κάνει δύο“. Αντίστοιχα, όταν θέλουμε να πούμε πως κάτι δεν γίνεται, τότε λέμε πως “δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο“. Τα μαθηματικά είναι μία γλώσσα που χρειάζεται σκέψη και τεκμηρίωση, αφού πρέπει να είναι κατανοητή από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων.

Ίσως γι’ αυτό ο Bertrand Russel, Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και συγγραφέας που γεννήθηκε 140 χρόνια πριν από σήμερα να κατάφερε να μείνει στην μνήμη μας ως ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Γεννημένος σε μια από τις πιο αριστοκρατικές οικογένειες της εποχής του, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την ομοιότητα διάφορων ιδεολογιών που φαινομενικά απείχαν πολύ μεταξύ τους. Ο έφηβος Russel πέρασε μια δύσκολη και μοναχική εφηβεία, έχοντας αυτοκτονικές τάσεις. Η πουριτανική εποχή που ζούσε μπορεί να εξηγήσει πολλά. Ενδεικτικά, την εποχή εκείνη, ο αυνανισμός θεωρούταν υπεύθυνος για τις περισσότερες ασθένειες, ενώ υπήρχαν ακόμη και συσκευές ειδικά κατασκευασμένες για να τον αποτρέπουν. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν ο μεγάλος του αδερφός τον μύησε στο έργο του Ευκλείδη.

Ο Russel είναι από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα — αλλά θα ήταν λάθος να μείνουμε εκεί. Γιατί και αυτός δεν έμεινε εκεί, βλέποντας τα ατοπήματα των συμπερασμάτων της εποχής. Ο φιλελληνισμός του επισκιάζεται από μια ζωή γεμάτη ριζοσπαστικές απόψεις, οι οποίες διατυπώνονταν σε ένα ιδιαίτερα νηφάλιο ύφος, χωρίς υψώματα της φωνής και χωρίς φανατισμό. Μεταξύ αυτών η έντονη κριτική στον Χριστιανισμό, με το Γιατί δεν είμαι Χριστιανός να είναι το πιο γνωστό του έργο.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο διώχτηκε και φυλακίστηκε για 6 μήνες για τις φιλειρηνικές του ιδέες. Στο μεσοδιάστημα των δύο παγκοσμίων πολέμων, επισκέπτεται την Ρωσία για να γνωρίσει τον Λένιν. Η συνάντηση τον γεμίζει με απογοήτευση. Πριν τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο εναντιώνεται στην προετοιμασία των Άγγλων για εμπλοκή αλλά η γνώμη του αλλάζει όταν αντιλαμβάνεται πως η επέλαση των Ναζί θα ήταν απειλή για την δημοκρατία στην Ευρώπη. Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, και καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν για τον Γ! Παγκόσμιο Πόλεμο, ανταλλάσσει αλληλογραφία με τον Σοβιετικό ηγέτη Nikita Khrushchev, ο οποίος τον διαβεβαιώνει πως η Σοβιετική Ένωση δεν θα αντιδρούσε απερίσκεπτα. Αργότερα θα υπερασπιστεί τον πυρηνικό αφοπλισμό και θα εναντιωθεί στην Αμερικανική εμπλοκή στο Βιετνάμ. Είναι ασφαλές να πούμε πως ενώ υπήρξε ένας άνθρωπος του βιβλίου, ήταν ο ορισμός του ακτιβιστή.

Μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ρήσεις του είναι:
 
“Σε όλα τα θέματα, είναι υγιές από καιρό σε καιρό να πετάς ένα ερωτηματικό δίπλα σε αυτά που θεωρείς δεδομένα”

“Έχει ειπωθεί πως ο άνθρωπος είναι λογικό ον. Όλη μου την ζωή αναζητώ αποδείξεις που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο”

“Οι άνθρωποι φοβούνται την σκέψη όσο τίποτε άλλο επί Γης, περισσότερο από τις καταστροφές, περισσότερο ακόμα και από τον θάνατο. Η σκέψη είναι ανατρεπτική και επαναστατική, καταστροφική και απαίσια, η σκέψη δεν δείχνει έλεος στα προνόμια, στο κατεστημένο και στις συνήθειες που βολεύουν. Η σκέψη κοιτάει στο λάκκο της κόλασης και δεν φοβάται. Η σκέψη είναι μεγαλειώδης και ταχύτατη, το φως του κόσμου και η μέγιστη δόξα του ανθρώπου”

“Οι μεγάλες μας δημοκρατίες ακόμα πιστεύουν πως ένας ανόητος άνθρωπος είναι πιο πιθανό να είναι ειλικρινής απ’ ότι ένας ευφυής”

“Απ’ όσο μπορώ να θυμάμαι, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στα Ευαγγέλια που να εξυμνεί την ευφυΐα”

“Oι πατριώτες πάντα μιλούν για το πώς θα πεθάνουν για την χώρα τους αλλά ποτέ για το πώς θα σκοτώσουν για την χώρα τους.”

“H παθητική αποδοχή της σοφίας του δασκάλου είναι εύκολη στα περισσότερα αγόρια και κορίτσια. Δεν εμπεριέχει προσπάθεια ανεξάρτητης σκέψης και φαίνεται λογική γιατί ο δάσκαλος ξέρει περισσότερα από τους μαθητές του. Είναι περισσότερο ένας τρόπος να κερδίσεις την εύνοια του δασκάλου, εκτός και αν πρόκειται για την εξαίρεση. Όμως η συνήθεια της παθητικής αποδοχής είναι κάτι καταστροφικό στην μετέπειτα ζωή. Δημιουργεί έναν άνθρωπο που ψάχνει έναν ηγέτη να ακολουθήσει, και ακολουθεί οποιονδήποτε είναι σε αυτήν την θέση”

Ο μετριοπαθής αλλά σίγουρα όχι μέτριος Russel δεν αποτέλεσε σύμβολο καμίας επανάστασης, καμίας πράξης βίας, καμίας κατάληψης, ενώ ελάχιστα μπλουζάκια πωλούνται παγκοσμίως με το πρόσωπό του. Παρ’ όλα αυτά τα βιβλία του είναι πάντα επίκαιρα. Ζώντας σε πολύ έντονες περιόδους, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μαχόμενος για την αδικία, αμφισβητώντας όλες τις απόλυτες αλήθειες.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

O 17χρονος από το 4ο Λύκειο Αχαρνών θα πάει στο Γέιλ για σπουδές

Με ένα χρυσό μετάλλιo μαθηματικών στο στήθος και την υποτροφία από κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο στην τσέπη, ο Αλέξανδρος Μουσάτοβ έχει κάθε λόγο να κάνει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Ο 17χρονος μαθητής από το....4ο Λύκειο Αχαρνών πρώτευσε στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Τουρκίας και πλέον προετοιμάζεται για την παγκόσμια διοργάνωση, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Αργεντινή. Εναν μήνα αργότερα, θα πάρει το αεροπλάνο με προορισμό το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου τον περιμένει το τμήμα Φυσικής του φημισμένου Πανεπιστημίου Γέιλ! 

«Χάρηκα πολύ αλλά τώρα ελαφρώς μου έχει περάσει, γιατί σκέφτομαι ότι πρέπει να αντεπεξέλθω ανάλογα στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει το καλοκαίρι» δηλώνει  ο ευφυής έφηβος για τη μεγάλη διάκριση που πέτυχε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους έξι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη σημαντική αυτή διοργάνωση και κατόρθωσε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε εκατό και πλέον άριστους μαθητές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή κατέκτησε συνολικά τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν παράγει μόνον... ελλείμματα και μνημόνια αλλά και εξαιρετικά μυαλά, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει. ΤΟ ΓΕΪΛ Ο Αλέξανδρος πάντως βλέπει το μέλλον του στο εξωτερικό.

Ως μαθητής της Γ’ Λυκείου θα συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, αλλά ουσιαστικά μόνο για το απολυτήριο. Και αυτό διότι έχει ήδη γίνει δεκτός όχι από ένα ή από δύο αλλά από πέντε πανεπιστήμια του εξωτερικού! Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες έκανε αιτήσεις στο Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Κορνέλ, το Κέιμπριτζ, το Ιμπίρια αλλά και άλλα τέσσερα γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα μισά από αυτά τον δέχθηκαν. Ο ίδιος αποφάσισε να σπουδάσει στο Γέιλ, το οποίο του προσέφερε μάλιστα και υποτροφία για να τον δεχθεί στους κόλπους του. Αν και διακρίνεται ιδιαίτερα στα μαθηματικά, οι προπτυχιακές σπουδές του θα είναι στη φυσική και ειδικά τη θεωρητική, που είναι η μεγάλη του αγάπη. «Αυτό που μου αρέσει στη θεωρητική φυσική είναι ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα μαθηματικών που μπλέκουν μέσα μια λίγο “διεστραμμένη” γεωμετρία, όχι την κλασική, την ευκλείδεια» εξηγεί ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα που σκοπεύει να ακολουθήσει, ο Αλέξανδρος δηλώνει ότι θα ήθελε να εργαστεί ως ερευνητής, αν και θα περιμένει πρώτα να δει σε ποιον ακριβώς τομέα έχει καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, θεωρεί βέβαιο ότι το μέλλον του βρίσκεται στο εξωτερικό. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να δουλέψω σαν φυσικός στην Ελλάδα. Η έρευνα είναι αρκετά περιορισμένη. Οπως και να το κάνουμε, η Αμερική είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα» λέει και προσθέτει ότι «το 99,9% των ατόμων που έχουν σπουδάσει φυσική και δουλεύουν στην Ελλάδα δουλεύουν σαν καθηγητές. Εγώ με τη διδασκαλία δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά». 16 ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑ Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα δεν ήρθε χωρίς κόπο. «Ξεκίνησα το σοβαρό διάβασμα πριν από έναν χρόνο και λίγους μήνες, από τον Ιανουάριο του 2011. Θέλει πολύ γερή δουλειά. Πρακτικά, πέρα από κάποιες περιόδους ξεκούρασης, γενικά μου παίρνει όσο χρόνο ελεύθερο έχω» επισημαίνει ο Αλέξανδρος για την προετοιμασία που απαιτεί η συμμετοχή σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό.

 Ο ταλαντούχος 17χρονος συνηθίζει να μελετά μαθηματικά στον υπολογιστή με ύλη που βρίσκει στο Internet, ενώ προτιμά την επίλυση προβλημάτων από το κλασικό διάβασμα. Για τη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου δαπανά λίγο χρόνο, ενώ η αγαπημένη του εξωσχολική δραστηριότητα είναι το άθλημα του tae-kwon-do, όπου μάλιστα κατέχει τρία νταν. Το χρυσό της Αττάλειας δεν είναι η πρώτη διάκριση για τον Αλέξανδρο σε επιστημονικό διαγωνισμό. Το καλοκαίρι του 2011 απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε πρωτιές και σε διαγωνισμούς της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ενδεικτικό των επιδόσεών του στα μαθηματικά και στη φυσική είναι ότι στην Γ’ Γυμνασίου είχε ήδη καλύψει την ύλη του Λυκείου στα δύο αυτά μαθήματα! Ρεκόρ μεταλλίων η Ελλάδα Εκτός από τον Αλέξανδρο Μουσάτοβ, εξαιρετική παρουσία στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα είχαν και τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα φορτωμένη με… πολλά μετάλλια. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι μαθητές μέλη της ομάδας μας, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και τις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, διακρίθηκαν και απέσπασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού αυτού δύο χρυσά μετάλλια. Συγκεκριμένα, χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο μαθητής της Β’ Λυκείου Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ελληνας με συμμετοχή και διακρίσεις σε περισσότερους από τριάντα ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μαθηματικών. Ακόμη, αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Χάρης Τσαμπασίδης, χάλκινο ο Παναγιώτης Δημάκης, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε με την επίδοσή του ο Ιάσωνας Κουντουρίδης. Συνοδοί της ελληνικής «ντριμ τιμ» ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπόλης και ο διδάκτορας μαθηματικών Δημήτριος Κοντοκώστας.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το πιο βαρετό πείραμα που έγινε ποτέ!!!!!!!

To 1927 ξεκίνησε το πιο βαρετό ίσως πείραμα που διεξήχθη ποτέ με σκοπό
να αποδείξει ότι η πίσσα βρίσκεται σε υγρή μορφή. Έκτοτε οι επιστήμονες
περιμένουν υπομονετικά μια σταγόνα πίσσας να πέσει, ενώ το διάστημα των
85 αυτών χρόνων έχουν πέσει συνολικά μόλις οχτώ σταγόνες!

Όλα ξεκίνησαν όταν οι επιστήμονες έσπασαν ένα κομμάτι της μαύρης κολλώδους
 ουσίας με σφυρί και το τοποθέτησαν σε ένα χωνί. Η πρώτη σταγόνα έπεσε ακριβώς
μια δεκαετία μετά την έναρξη του πειράματος (1937) και οι επόμενες κατά τα έτη
1947, 1954, 1962, 1970, 1979, 1988 και 2000.

Αυτή τη στιγμή το πείραμα συνεχίζεται σε κοινή θέα στο Πανεπιστήμιο του
Queensland στο Μπρισπέιν της Αυστραλίας με επιτηρήτη τον καθηγητή John Mainstone.
Η τραγική ειρωνία είναι ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 που είναι επικεφαλής
 του πειράματος δεν έχει δει ούτε μια από τις πέντε σταγόνες να πέφτει!

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα είναι παρών στην επόμενη σταγόνα που δεν αποκλείεται
να πέσει τη χρονιά που διανύουμε αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για το 2013. Το πείραμα
αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη έναν αιώνα…

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ένας χρόνος χωρίς τον Θανάση




ΗΤΑΝ 3 ΜΑΪΟΥ 2011 ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Μεγάλωσαν γενιές και γενιές μαζί του. Χάρισε γέλιο και ταυτόχρονα καυτηρίασε με μοναδικό τρόπο τις παθογένειες του Νεοέλληνα. Ο μεγάλος καλλιτέχνης Θανάσης Βέγγος έφυγε μια μέρα σαν κι αυτή… Ήταν 3 Μαΐου 2011, όταν ο σπουδαίος ηθοποιός έχασε τη μάχη με τη ζωή έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, που τελικά τον πρόδωσε σε ηλικία 84 ετών. Ο «καλός μας άνθρωπος» με τις 126 ταινίες (εκ των οποίων στις 52 ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής) συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας μέσα από το έργο του.


ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΕΓΓΟΥ