Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

O 17χρονος από το 4ο Λύκειο Αχαρνών θα πάει στο Γέιλ για σπουδές

Με ένα χρυσό μετάλλιo μαθηματικών στο στήθος και την υποτροφία από κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο στην τσέπη, ο Αλέξανδρος Μουσάτοβ έχει κάθε λόγο να κάνει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Ο 17χρονος μαθητής από το....4ο Λύκειο Αχαρνών πρώτευσε στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Τουρκίας και πλέον προετοιμάζεται για την παγκόσμια διοργάνωση, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Αργεντινή. Εναν μήνα αργότερα, θα πάρει το αεροπλάνο με προορισμό το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου τον περιμένει το τμήμα Φυσικής του φημισμένου Πανεπιστημίου Γέιλ! 

«Χάρηκα πολύ αλλά τώρα ελαφρώς μου έχει περάσει, γιατί σκέφτομαι ότι πρέπει να αντεπεξέλθω ανάλογα στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει το καλοκαίρι» δηλώνει  ο ευφυής έφηβος για τη μεγάλη διάκριση που πέτυχε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους έξι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη σημαντική αυτή διοργάνωση και κατόρθωσε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε εκατό και πλέον άριστους μαθητές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή κατέκτησε συνολικά τέσσερα μετάλλια στη διοργάνωση, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν παράγει μόνον... ελλείμματα και μνημόνια αλλά και εξαιρετικά μυαλά, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει. ΤΟ ΓΕΪΛ Ο Αλέξανδρος πάντως βλέπει το μέλλον του στο εξωτερικό.

Ως μαθητής της Γ’ Λυκείου θα συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, αλλά ουσιαστικά μόνο για το απολυτήριο. Και αυτό διότι έχει ήδη γίνει δεκτός όχι από ένα ή από δύο αλλά από πέντε πανεπιστήμια του εξωτερικού! Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες έκανε αιτήσεις στο Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Κορνέλ, το Κέιμπριτζ, το Ιμπίρια αλλά και άλλα τέσσερα γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα μισά από αυτά τον δέχθηκαν. Ο ίδιος αποφάσισε να σπουδάσει στο Γέιλ, το οποίο του προσέφερε μάλιστα και υποτροφία για να τον δεχθεί στους κόλπους του. Αν και διακρίνεται ιδιαίτερα στα μαθηματικά, οι προπτυχιακές σπουδές του θα είναι στη φυσική και ειδικά τη θεωρητική, που είναι η μεγάλη του αγάπη. «Αυτό που μου αρέσει στη θεωρητική φυσική είναι ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα μαθηματικών που μπλέκουν μέσα μια λίγο “διεστραμμένη” γεωμετρία, όχι την κλασική, την ευκλείδεια» εξηγεί ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα που σκοπεύει να ακολουθήσει, ο Αλέξανδρος δηλώνει ότι θα ήθελε να εργαστεί ως ερευνητής, αν και θα περιμένει πρώτα να δει σε ποιον ακριβώς τομέα έχει καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, θεωρεί βέβαιο ότι το μέλλον του βρίσκεται στο εξωτερικό. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να δουλέψω σαν φυσικός στην Ελλάδα. Η έρευνα είναι αρκετά περιορισμένη. Οπως και να το κάνουμε, η Αμερική είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα» λέει και προσθέτει ότι «το 99,9% των ατόμων που έχουν σπουδάσει φυσική και δουλεύουν στην Ελλάδα δουλεύουν σαν καθηγητές. Εγώ με τη διδασκαλία δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά». 16 ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑ Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα δεν ήρθε χωρίς κόπο. «Ξεκίνησα το σοβαρό διάβασμα πριν από έναν χρόνο και λίγους μήνες, από τον Ιανουάριο του 2011. Θέλει πολύ γερή δουλειά. Πρακτικά, πέρα από κάποιες περιόδους ξεκούρασης, γενικά μου παίρνει όσο χρόνο ελεύθερο έχω» επισημαίνει ο Αλέξανδρος για την προετοιμασία που απαιτεί η συμμετοχή σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό.

 Ο ταλαντούχος 17χρονος συνηθίζει να μελετά μαθηματικά στον υπολογιστή με ύλη που βρίσκει στο Internet, ενώ προτιμά την επίλυση προβλημάτων από το κλασικό διάβασμα. Για τη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου δαπανά λίγο χρόνο, ενώ η αγαπημένη του εξωσχολική δραστηριότητα είναι το άθλημα του tae-kwon-do, όπου μάλιστα κατέχει τρία νταν. Το χρυσό της Αττάλειας δεν είναι η πρώτη διάκριση για τον Αλέξανδρο σε επιστημονικό διαγωνισμό. Το καλοκαίρι του 2011 απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε πρωτιές και σε διαγωνισμούς της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ενδεικτικό των επιδόσεών του στα μαθηματικά και στη φυσική είναι ότι στην Γ’ Γυμνασίου είχε ήδη καλύψει την ύλη του Λυκείου στα δύο αυτά μαθήματα! Ρεκόρ μεταλλίων η Ελλάδα Εκτός από τον Αλέξανδρο Μουσάτοβ, εξαιρετική παρουσία στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα είχαν και τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα φορτωμένη με… πολλά μετάλλια. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι μαθητές μέλη της ομάδας μας, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και τις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, διακρίθηκαν και απέσπασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού αυτού δύο χρυσά μετάλλια. Συγκεκριμένα, χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο μαθητής της Β’ Λυκείου Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ελληνας με συμμετοχή και διακρίσεις σε περισσότερους από τριάντα ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μαθηματικών. Ακόμη, αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Χάρης Τσαμπασίδης, χάλκινο ο Παναγιώτης Δημάκης, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε με την επίδοσή του ο Ιάσωνας Κουντουρίδης. Συνοδοί της ελληνικής «ντριμ τιμ» ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπόλης και ο διδάκτορας μαθηματικών Δημήτριος Κοντοκώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου