Τι λένε τα τελευταία στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής. Η οικονομική κρίση επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων.
Μεγάλες θα είναι οι ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης που θα φέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τους
περίπου 110.000 φετινούς υποψήφιους που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε
πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Καθημερινή", η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.
Πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμα και εάν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση – λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων – ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις. Ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσων αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.
Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000, ενώ φέτος είναι μόλις 40, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Στον αντίποδα, δε θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν "ΤΑ ΝΕΑ", τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την άνοδο των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Φιλολογίας), στα Στρατιωτικά Τμήματα κυρίως του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, στις Αστυνομικές Σχολές και στα Παραϊατρικά Τμήματα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, την πτώση των βάσεων στις περισσότερες περιφερειακές Σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικά Τμήματα, Τμήματα Χημείας και Πληροφορικής κ.λπ.), την «πριγκιπική» σταθερότητα (στο ύψος τους) των Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών Σχολών του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τις αυξομειώσεις στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Σχολές).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου