Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η ύπαρξη του Τίποτα

Στις 20 Μαρτίου, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης οργανώθηκε μια συζήτηση που συμμετείχαν επιφανείς φυσικοί, μαθηματικοί και φιλόσοφοι για να συζητήσουν για το....Τίποτα! Η απλή ιδέα του Τίποτα που όλοι καταλαβαίνουμε, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη να οριστεί και μάλιστα πολλοί σκεπτικιστές αρνούνται την ύπαρξη του. 

Ο πρώτος ορισμός που δόθηκε, σε αυτή τη συζήτηση, για το Τίποτα -ένας άδειος χώρος που δεν περιέχει κάτι- απορρίφθηκε γρήγορα απο τους φιλόσοφους διότι στο σύμπαν μας, ακόμα και το σκοτεινό, άδειο κενό...είναι κάτι! Έχει μια τοπολογία, έχει ένα σχήμα, έχει την ιδιότητα ότι δεν περιέχει τίποτα, οπότε είναι ένα φυσικό αντικείμενο. Αλλά υπάρχει και ένα βαθύτερο Τίποτα σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Lawrence Krauss του πανεπιστημίου της Arizona: αυτό που "δεν περιέχει σωματίδια, δεν έχει χώρο και δεν έχει χρόνο". "Ναι αλλά είναι αυτό πραγματικά το Τίποτα;" αναρωτήθηκε ο φιλόσοφος Jim Holt. "Ναι μεν δεν περιέχει χώρο και χρόνο αλλά δεν ισχύουν οι Νόμοι της Φύσης σε αυτό; Δεν ενυπάρχουν οι μαθηματικές οντότητες μέσα του;" Ο μαθηματικός Charles Seife πρότεινε μια πιο θεωρητική ιδέα του Τίποτα:" Φανταστείτε ένα σύνολο αριθμών που περιέχει μόνο το μηδέν.

Στην συνέχεια αφαιρέστε το μηδέν και τότε αυτό γίνεται το κενό σύνολο. Αυτό είναι το Πλατωνικό Τίποτα." Η θεωρητική φυσικός Eva Silverstein του πανεπιστημίου του Stanford πρότεινε μια πιο τεχνική εκδοχή του Τίποτα: "Φανταστείτε ένα κβαντικό σύστημα με μηδέν βαθμούς ελευθερίας (διαστάσεις)." Παρ'όλα αυτά ο Holt δεν πείστηκε ότι το Τίποτα υπάρχει και αναρωτήθηκε γιατί γίνεται τόση φασαρία για την ύπαρξη του Τίποτα; Oι αναλυτικοί φιλόσοφοι λένε ότι ότι το Τίποτα είναι ένα ουσιαστικό, που φαίνεται ότι αναφέρεται σε κάτι αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό υπάρχει. Απλά η λέξη "Τίποτα" σημαίνει "Οχι Κάτι"

 Όλοι μαζί συμφώνησαν ότι η δυσκολία να συλλάβει κανείς αυτή την έννοια, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν τον αριθμό μηδέν και μισούσαν την ιδέα ενός συμβόλου που αντιπροσώπευε το Τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι απεχθανόμαστε αυτή την ιδέα αφού την φοβόμαστε για ότι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Το debate έκλεισε με τον φυσικό και συντονιστή της κουβέντας Neil deGrasse Tyson να αναφωνεί απελπισμένος: "ίσως το Τίποτα να μην το καταλάβουμε ποτέ"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου