Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ερευνητές κατάφεραν να διασπάσουν το ηλεκτρόνιο!

Μπορεί η προσοχή του ευρύτερου κοινού να έχει μείνει στις προσπάθειες του CERN για την παρατήρηση του “σωματιδίου του Θεού” (μποζόνιο Higgs), ωστόσο, μια πολύ σημαντική είδηση 
έρχεται από τις προσπάθειες δύο ερευνητικών ομάδων από Ελβετία (Paul Scherrer Institute) και Γερμανία (IFW Dresden),  οι οποίες παρατήρησαν για πρώτη φορά τη διάσπαση του ηλεκτρονίου σε δύο “ημι-σωματίδια”!


Συγκεκριμένα, η παρατήρηση έγινε στο υλικό Sr2CuO3 με τη βοήθεια ακτίνων Χ, όπου με τη μέτρηση της  ενέργειας ανιχνεύτηκαν δύο “ημι-σωματίδια”, καθένα εκ των οποίων έφερε μία από τις τρεις κβαντικές  ιδιότητες του ηλεκτρονίου. Αυτά είναι το spinon (φέρει το μαγνητικό spin) και το orbiton (φέρει τη στροφορμή), ενώ η άλλη ιδιότητα είναι το φορτίο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των δύο ομάδων στο περιοδικό Nature:
“Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν οι θεμελιώδεις ιδιότητες του ηλεκτρονίου να διαχωρίζονται η μία από την άλλη σε ξεχωριστά ημι-σωματίδια”

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των υψηλής θερμοκρασίας υπεραγωγών, και όσο αν ξενίζουν αυτές οι έννοιες του μη επιστημονικά καταρτισμένους οι εφαρμογές τους μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την καθημερινότητα μας, αφού θεωρητικά μπορεί να μεταφερθεί ενέργεια χωρίς θερμικές απώλειες. Οι γνωστότερες εφαρμογές είναι οι μαγνητικοί τομογράφοι, αλλά και τα τρένα μαγνητικής ανύψωσης (κίνηση με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων), όπου η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση τους γίνεται με υπεραγώγιμα σύρματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου