Με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και τις συγχωνεύσεις σχολών μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων. Αυτό πρακτικά σημαίνει άνοδο του ανταγωνισμού και των βάσεων εισαγωγής για τα περισσότερα από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ψηλά ανεβαίνει ο πήχης στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κυρίως στις Παιδαγωγικές Σχολές.
Ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για χιλιάδες υποψηφίους φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις δεκάδων σχολών, ανεβάζουν τον πήχη σε πολλά τμήματα, αφού ο μειωμένος αριθμός εισακτέων θα προκαλέσει έκρηξη των βάσεων εισαγωγής.
Όπως ήταν φυσικό, οι συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν θα μπορούσαν να μη συνοδευτούν και από τη μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων. Από την ανακατανομή που έγινε στις θέσεις εισακτέων συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων που ευνοούνται και άλλες που αδικούνται.
1ο πεδίο
Ειδικότερα, όσοι επιθυμούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό σχολές που εντάσσονται στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα πρέπει να βάλουν τα... δυνατά τους, καθώς οι θέσεις στα τμήματα μειώνονται συνολικά κατά 1.971 θέσεις.
Τα τμήματα στα οποία θα υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων είναι τα Παιδαγωγικά, καθώς στο υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται να εισάγεται κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός εισακτέων, καθώς οι προσλήψεις σε δασκάλους έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Ως εκ τούτου θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η εισαγωγή στις Παιδαγωγικές σχολές, ειδικά σε αυτές που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πέρυσι, στο Παιδαγωγικό της Αθήνας είχαν δοθεί 180 θέσεις, οι πρώτες προτιμήσεις είχαν φτάσει τις 1.335 και κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 15,5%.
Η μείωση στους φετινούς εισακτέους εκτιμάται ότι θα φτάσει το 20% με 30% των θέσεων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού.
Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι προσβλέπουν να εισαχθούν στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης. Από τις 180 θέσεις που είχαν δοθεί, δύσκολα θα ξεπεράσουν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος τις 150.Επισημαίνεται ότι το ποσοστό επιτυχίας των περσινών υποψηφίων που είχαν δηλώσει το τμήμα ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό δεν ξεπέρασε το 18,7%.
Νομικές Σχολές
Στο 1ο πεδίο, όμως, εντάσσονται και οι Νομικές σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πρώτες προτιμήσεις. Είναι πιθανό να υπάρχει και στις τρεις σχολές μία μικρή μείωση στους εισακτέους. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν δοθεί και στις τρεις σχολές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής) 1.107 θέσεις, ενώ οι πρώτες προτιμήσεις ξεπέρασαν τις 4.500. Αύξηση του ανταγωνισμού προοιωνίζεται και για τα δημοφιλή τμήματα Ψυχολογίας. Εάν η μείωση στις θέσεις εισακτέων του τμήματος Ψυχολογίας Παντείου είναι μεγάλη (πέρυσι είχαν εισαχθεί 108 φοιτητές), τότε η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια. Σημειώνεται μάλιστα ότι είχε εισαχθεί μόλις 1 στους 10 υποψηφίους, ενώ αρκετοί αριστούχοι αρκέστηκαν σε υποδεέστερα τμήματα.
2ο πεδίο
Τυχεροί οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου
Σημαντική αύξηση στις θέσεις εισακτέων για τις σχολές που εντάσσονται στο 2ο επιστημο- νικό πεδίο, Θετικών Επιστημών, προέβλεψε το υπουργείο Παιδείας. Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι θέσεις εισακτέων για τα τμήματα του 2ου πεδίου αυξάνονται από τις 7.483 που είχαν δοθεί πέρυσι σε 9.600. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα κάνει πιο εύκολη την εισαγωγή σε υποψηφίους που θέλουν να περάσουν τις «πύλες» των τμημάτων Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών. Εκτιμάται ότι στα έξι τμήματα Μαθηματικών, στα οποία είχαν εισαχθεί πέρυσι μόνο με τη γενική σειρά 1.170, ο αριθμός την ερχόμενη χρονιά θα πλησιάσει τις 1.500 θέσεις. Στα 5 τμήματα Φυσικής οι θέσεις εισακτέων ενδεχομένως φτάσουν τις 1.000, όταν πέρυσι είχαν εισαχθεί 759 άτομα. Είναι δεδομένο ότι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα μειώσει σημαντικά τον ανταγωνισμό και εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, θα χαμηλώσει ο πήχης για την εισαγωγή. Τέλος, οι 4 σχολές Χημείας που εδρεύουν σε Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο και Αθήνα υποδέχτηκαν τον Σεπτέμβρη 408 φοιτητές από την κατηγορία της γενικής σειράς. Το βέβαιο είναι ότι οι φετινός αριθμός εισακτέων θα ξεπεράσει τους 500.
3ο πεδίο
Αμετάβλητος ο αριθμός στις επιστήμες υγείας
Οι θέσεις εισακτέων στις σχολές που σχετίζονται με τις επιστήμες Υγείας και ανήκουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο, θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως σε όλα τα τμήματα του 3ου πεδίου θα εισαχθούν με την κατηγορία της γενικής σειράς 4.600 φοιτητές και σπουδαστές (πέρυσι 4.625). Έτσι, οι υποψήφιοι οι οποίοι θα βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού το τμήμα Ιατρικής της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εισακτέοι της γενικής σειράς δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 150. Στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσουν τους 160. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός καθώς μόνο αυτά τα τμήματα επιλέχθηκαν πέρυσι ως πρώτη προτίμηση από 2.344. αριστούχοι υποψηφίους. Στα περσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής, καθώς και στις περιζήτητες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Το τμήμα των ΤΕΙ που δεσπόζει στο 3ο επιστημονικό πεδίο είναι το Φυσικοθεραπείας Αθήνας. Δυστυχώς, οι θέσεις είναι ελάχιστες (μόνο 58) και δεν προβλέπεται να αυξηθούν την ερχόμενη χρονιά. Η βάση εισαγωγής πέρυσι διαμορφώθηκε στα 16.322 μόρια και εισήχθη 8,5% όσων δήλωσαν το τμήμα ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό.
4ο-5ο πεδίο
Μικρή μείωση εισακτέων στο 4ο και στο 5ο πεδίο
Μικρή μείωση των θέσεων που θα διατεθούν στα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, εξαιτίας των συγχωνεύσεων τμημάτων (από 142 σε 110) προβλέπει το υπουργείο Παιδείας. Τα Πολυτεχνικά τμήματα, ωστόσο, στα οποία στρέφονται κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχοι υποψήφιοι, δεν θα έχουν μείωση στις θέσεις τους. Η μείωση αφορά κυρίως τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς από τα 95 που υπήρχαν στο περσινό μηχανογραφικό, φέτος θα ενταχθούν μόλις 64. Επισημαίνεται ότι για όλα τα τμήματα του 4ου πεδίου τεχνολογικών επιστημών θα διατεθούν 11.900 από 12.883 που είχαν δοθεί πέρυσι. Αναφορικά με το 5ο επιστημονικό πεδίο, τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα απορροφήσουν 8.500 από 9.523 πέρυσι. Η μικρή αυτή μείωση οφείλεται στις συγχωνεύσεις αρκετών τμημάτων ΤΕΙ (από 44 σε 19). Αντίθετα, τα πανεπιστημιακά τμήματα από 32 μειώνεται σε 29.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου