1ο Επιστημονικό Πεδίο Πτώση στις Νομικές Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης «σκόνταψαν» στα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κ.α. Μεταξύ 18-20 έγραψαν μόλις 548 μαθητές από τους 32.291 που διαγωνίστηκαν στο μάθημα οι οποίοι αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους.
Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, καθοδικά θα κινηθούν οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων στη σχολή της Θράκης, ενδέχεται να σημειωθεί μικρή άνοδος.
Μικρή πτώση θα υπάρχει σε ορισμένα τμήματα Φιλολογίας όπως σε αυτά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ πιθανότατα θα κινηθούν ανοδικά ορισμένες σχολές της περιφέρειας όπου το «ψαλίδι» στους εισακτέους ήταν μεγάλο.
Οριακή πτώση αναμένεται και για τις περισσότερες σχολές Ψυχολογίας ενώ για τμήματα χαμηλών και μεσαίων βαθμολογίων τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι βάσεις θα σημειώσουν μικρή άνοδο εξαιτίας των λιγότερων θέσεων που θα διατεθούν.
2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο Ευκολότερη πρόσβαση στις Φυσικομαθηματικές σχολές. «Βουτιά» στις Πολυτεχνικές
Θεαματική πτώση στα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου πεδίου και μικρότερη υποχώρηση των βάσεων στις φυσικομαθητικές σχολές του 2ου πεδίου, δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων. Η πτώση στο 4ο πεδίο αναμένεται να παρασύρει σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμη και τα υψηλόβαθμα και σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 400 με 500 μόρια. Καθοδικά θα κινηθούν όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μπορεί να αυξήθηκαν οι θέσεις, ωστόσο η δραστική μείωση των αριστούχων τόσο στη Θετική όσο και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση από τις οποίες τροφοδοτούνται αυτά τα τμήματα, οδηγούν σε αισθητή πτώση. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και σε περιφερειακά ιδρύματα που φιλοξενούν πολυτεχνικές σχολές.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι υποψήφιοι που έγραψαν μεταξύ 14 και 17 χιλιάδων μορίων που οδηγούν στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, αυξήθηκαν οριακά. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετοί αριστούχοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε πιο υψηλόβαθμα τμήματα, θα οδηγηθούν στις φυσικομαθητικές σχολές. Η πτώση σε αυτές τις σχολές αναμένεται με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις Πολυτεχνικές.
3ο Επιστημονικό Πεδίο Κάτω από τα 19.000 μόρια ο πήχης στις Ιατρικές
Με λιγότερα από 19.000 μόρια αναμένεται να εισαχθούν φέτος όλοι υποψήφιοι που θα δηλώσουν Ιατρικές σχολές.
Οι επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που οδηγούν σε αυτές (Βιολογία και Χημεία) είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι. Όσον αφορά δε για τους υποψηφίους που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, μειώθηκαν σε 216 από 509 πέρυσι.
Ως εκ τούτου, πτώση θα υπάρχει σε όλες τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές όπου παρατηρείται και μία μικρή αύξηση των θέσεων. Μικρή πτώση προβλέπεται και για τις υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Προς τα κάτω θα κινηθούν τμήματα Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής κ.ά. Θα υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις όπου οι βάσεις ίσως σημειώσουν μικρή άνοδο. Πρόκειται για σχολές της περιφέρειας στις οποίες μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων, όπως για παράδειγμα στη Νοσηλευτική Ηπείρου και Κρήτης.
Αναφορικά με τις 5 Στρατιωτικές σχολές του πεδίου, (Ιατρικό, Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό) οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν σε περσινά επίπεδα και σε ορισμένες θα υπάρξει μία μικρή άνοδος.
5ο Επιστημονικό Πεδίο Πτώση σε δεκάδες τμήματα
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων για δεκάδες τμήματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 μειώθηκαν δραματικά σε σχέση με πέρυσι κατά σχεδόν 40%. Όσον αφορά στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) οι αριστούχοι έφτασαν το 18,69% όταν πέρυσι ήταν 33,80%.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 20.477 που εξετάστηκαν στο μάθημα, αρίστευσαν 3.827 υποψήφιοι, αριθμός που θεωρείται μικρός για το συγκεκριμένο μάθημα.
Σχετικά με την πορεία των βάσεων, θα είναι πτωτική σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, υπάρχουν αρκετά καινούργια τμήματα τα οποία προέκυψαν κυρίως από συγχωνεύσεις, στα οποία είναι αδύνατη η εκτίμηση των βάσεων.
Σε κάποια άλλα, κυρίως της περιφέρειας, όπου παρατηρείται μείωση στις θέσεις, ενδεχομένως υπάρχει συγκράτηση των βάσεων, ακόμη και οριακή άνοδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου