Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Τα καλύτερα θερινά σινεμά στην Αθήνα

των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη
Κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν τα νεοαφιχθέντα multiplex άρχιζαν να θαμπώνουν με τη λάμψη τους μια γενιά που συμπαθούσε την αμερικανική κουλτούρα του όλα-σε-ένα, ακούστηκαν τα πρώτα δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον των ρομαντικών μεν, παλιακών δε, θερινών μας σινεμά. Είκοσι χρόνια αργότερα, τα σενάρια όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά έμειναν να αιωρούνται πάνω από τις ουρές που σχηματίζονται κάθε βράδυ έξω από την Αίγλη του Ζαππείου, και ανάμεσα στις γραμμές εκείνου του αφιερώματος του CNN που ανακήρυξε πέρυσι πανηγυρικά το Σινέ Θησείον το καλύτερο σινεμά του κόσμου. Ρομαντικά, νοσταλγικά, συνυφασμένα με την Ιστορία της πόλης, ήσυχα, δημοκρατικά (πίνεις, καπνίζεις και δεν ενοχλείς κανέναν), με φαντασμαγορική θέα, με αγιοκλήματα και γιασεμιά… Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τα θερινά σινεμά της πόλης. Ο βασικότερος, όμως, από αυτούς είναι ότι τίποτα δεν μυρίζει περισσότερο καλοκαίρι στην πόλη απ’ ό,τι η πρώτη ταινία που βλέπουμε σε ένα από τα είκοσι αγαπημένα μας θερινά σινεμά, τα οποία ακολουθούν –σε τυχαία σειρά. 



Δεξαμενή Πλ.Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 210-3602363-210-3623942  Τιμή εισιτηρίου: 7,50€ 

Ανάμεσα στα δέντρα της εναλλακτικής κολωνακιώτικης πλατείας και του Λυκαβηττού, το σινεμαδάκι της Δεξαμενής κερδίζει πόντους γι’ αυτήν ακριβώς την τοποθεσία, για τις καλές ταινίες που επιλέγει (πέρα από τις πιο εμπορικές ταινίες, πέρυσι είδαμε στην Δεξαμενή ευρωπαϊκές επανεκδόσεις αλλά και αφιέρωμα στον νέο ελληνικό κινηματογράφο). Στα «must», η ζεστή πίτσα από το κυλικείο και φυσικά η ανάλυση της ταινίας με ουζάκι στο καφενεδάκι της πλατείας μετά την προβολή. 

Cine Paris Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 210 3222071 Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τετάρτη 5€) 

Από τις αγαπημένες ταράτσες της πόλης, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για το σινεφίλ της μεράκι στην καρδιά της Πλάκας, για το χάζι στις αφίσες στο ισόγειο μέχρι να αρχίσει η προβολή και για το χάζι… στην Ακρόπολη κατά την διάρκεια του διαλείμματος. Στο Σινέ Παρί θα δείτε την ταινία παρέα με πολλούς τουρίστες, αλλά με τέτοια θέα, σίγουρα θα αισθανθείτε κι εσείς… ένας από αυτούς. 


Σινέ Θησείο Απ. Παύλου 7, τηλ: 210 3420864 Τιμή εισιτηρίου: 8€ 


Ψηφίστηκε από έγκριτο ξένο περιοδικό ως η καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα του κόσμου, και το επιδεικνύει με καμάρι κάτω από την πινακίδα του, για να το βλέπουν όλοι όσοι περνούν από τον όμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Όχι ότι χρειάζεται επιπλέον διαφήμιση: Η θέαση ταινίας στο σινέ Θησείον αποτελεί εμπειρία – αν όχι για την θέα κατευθείαν στον Παρθενώνα από τις ψηλότερες σειρές, σίγουρα για το γλυκό βύσσινο και την σπιτική βυσσινάδα με μαύρη ζάχαρη που ετοιμάζεται στο κυλικείο. Στα των ταινιών, αδυναμία επιδεικνύει κατά κύριο λόγο στις κλασικές επανεκδόσεις.

Σινέ Ψυρρή Σαρρή 40-44, τηλ.: 210 3247234 Τιμή εισιτηρίου: 7,50€ 

Άφθονες θέσεις, όλες τους κοντά σε μια… θημωνιά πρασινάδας ή γιασεμιού, διαλεχτές ταινίες (κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρες επανεκδόσεις και indie αμερικανικές παραγωγές) και ένα μεγάλο μπαρ για να μην αφήσει παραπονεμένο κανέναν, είτε πεινάει, είτε έχει υψηλές απαιτήσεις για το ποτό με το οποίο θα συνοδεύσει την ταινία.


Σινέ Ζέφυρος Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3462677 Τιμή εισιτηρίου: 8€


 Η παλιά μπομπίνα, τα σινεφίλ περιοδικά στην είσοδο, το ψιλό χαλίκι, το αγιόκλημα και οι παιχνιδιάρικες… γάτες της γειτονιάς είναι «σήματα κατατεθέντα» της θερινής αίθουσας που άνοιξε πρώτη φέτος τις πόρτες της στο σινεφίλ κοινό του καλοκαιριού. Η σεζόν ξεκίνησε με ελληνικά ντοκιμαντέρ και αναμένουμε να συνεχιστεί σε ανάλογο σινεφίλ ύφος, αφού η αίθουσα συνεργάζεται πλέον μόνιμα με την New Star που φέρνει στη χώρα μας τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές παραγωγές.

Cine Άλσος Λ. Δεκέλειας 154, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, τηλ: 210 2583133 Τιμή εισιτηρίου: 7,5€ (κάθε Δευτέρα 5,5€) 

Αν δεν είστε κάτοικος της περιοχής, πιθανότατα δεν το έχετε καν ακουστά. Ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς θερινούς κινηματογράφους της πόλης είναι ταυτόχρονα και ένας από τους ωραιότερους: Στην άκρη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, περιστοιχισμένος από κήπους που εγγυώνται πως τις προβολές σας θα συνοδεύουν τα κατάλληλα αρώματα, και πλήρως εξοπλισμένος από τεχνολογικής άποψης (δώδεκα ηχεία που δεν χαμηλώνουν μόλις η ώρα πάει 10.30 κάνουν παρελθόν το αιώνιο πρόβλημα των θερινών κινηματογράφων). Μεγάλο συν για τους… μερακλήδες της παρέας: το μπαρ δεν διαθέτει μόνο αναψυκτικά, μπύρες και ποπ κορν, αλλά και ουζάκι με απολαυστικούς μεζέδες. 

Cine Φιλοθέη Πλατεία Δροσοπούλου 1, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6833398 Τιμή εισιτηρίου: 8€ 


Οι αναπαυτικές καρέκλες του σκηνοθέτη, η πλούσια βλάστηση που κυριαρχεί όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, ο εξαιρετικός στερεοφωνικός ήχος, και… το θρυλικό hot dog, που φέρνει ως εδώ κόσμο απ’ όλη την Αθήνα, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που αγαπάμε πολύ το Cine Φιλοθέη. Στο μπαρ θα βρείτε, εκτός των άλλων, και κοκτέιλ Μαργαρίτα και αυθεντικά ιταλικά παγωτά, ενώ μια ζακετούλα θα σας χρειαστεί ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες –κι αυτό το λέμε για καλό.

Βοξ Πλατεία Εξαρχείων, τηλ: 210 3301020 Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κάθε Τρίτη και Τετάρτη 6€) 


Η θρυλική ταρατσούλα του Βοξ, στην πλατεία, μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες... καλλιστείων, έχει όμως αναθρέψει γενιές και γενιές σινεφίλ με Αϊζενστάιν και Ταρκόφσκι, και συνεχίζει ακάθεκτη με κλασικά διαμαντάκια ανάμεσα στις ταινίες πρώτης προβολής. Αν αυτός δεν είναι λόγος να διεκδικήσει μια θέση στο top-20 μας, τότε ποιος είναι;

Σινέ Παναθήναια Λ. Αλεξάνδρας & Μαυρομιχάλη, τηλ.: 210 6425714 Τιμή εισιτηρίου: 8€ 


Τα Παναθήναια ποντάρουν στην αίσθηση της «εναλλακτικής» όασης μέσα στην κατοικημένη γειτονιά. Ανάμεσα σε τυφλές όψεις των γύρω πολυκατοικιών (χωρίς να μειώνει την ένταση εξαιτίας τους), το πανί προβάλλει παλιές και νέες κυκλοφορίες και διαθέτει σταθερό κοινό – Αμπελόκηποι, Εξάρχεια και Γκύζη το τιμούν δεόντως για τις επιλογές του και την χαλαρή αίσθηση που προσδίδει στην θέαση.

Αίγλη Ζαππείου Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369 Τιμή εισιτηρίου: 8€ 


Διαθέτει μακράν την ωραιότερη οθόνη στην Αθήνα, την οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο οι μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που την αγκαλιάζουν. Μετρά κάτι παραπάνω από έναν αιώνα Ιστορίας, αφού πρόβαλλε την πρώτη της ταινία το εξωπραγματικά μακρινό καλοκαίρι του 1903. Το διάσημο hot dog της έχει κάνει το pop corn να μοιάζει passé, ενώ στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται κατά βάση ταινίες πρώτης προβολής, και τα καλύτερα καλοκαιρινά blockbusters –ανήκει, άλλωστε, στην μεγάλη οικογένεια των Village Cinemas. Κάθε Τετάρτη, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου Cosmote αγοράζουν δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.

Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου