Την χαρακτηρίζουν ως… κυκλάδα (για το παραδοσιακό της κυκλαδίτικο «χρώμα») των Δωδεκανήσων και την παρομοιάζουν με πεταλούδα στη μέση του Αιγαίου (για το χαρακτηριστικό της σχήμα). Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και περίπου 1.200 κατοίκους.
Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της, με πλούσια ιστορία, παράδοση και μοναδικές εικόνες.
Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα και το Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.
Κολυμπήστε στις πανέμορφες, «άγριες» παραλίες της, περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, δοκιμάστε τις νόστιμες γεύσεις της και περπατήστε στις πεζοπορικές διαδρομές σε όλο το νησί. Τέλος, παρακολουθήστε το φεστιβάλ «Μαξούλια 2012», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, όπως χορευτικές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλίες.
Η Χώρα με τους ανεμόμυλους
Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Από εκεί θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Επίσης, μέσα στο κάστρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά 8 διατηρημένοι ανεμόμυλοι που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της Χώρας και φαίνονται από πολλά σημεία του νησιού.
Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.
Άλλοι οικισμοί
Φωτογραφία: http://www.astypalaia.gr |
Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Το Λιβάδι είναι ο… ανθισμένος κήπος του νησιού, με περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές και αμπέλια αλλά και σπίτια «πνιγμένα» στα λουλούδια, σε όλο το πλάτος και το μήκος της ρεματιάς, η οποία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία.
Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Χαμένη Λίμνη και λέγεται Βαθύ. Στο Βαθύ μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, διασχίζοντας βατό χωματόδρομο ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το κόλπο του Βαϊ. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.
«Άγριες» παραλίες
Στη μέση του νησιού, μπορείτε να κολυμπήσετε στο Στενό, στη στενή λωρίδα που ενώνονται τα δυο μεγάλα μέρη, ενώ ανάμεσα στο Στενό και τη Μαλτεζάνα, θα βρείτε την όμορφη παραλία Πλάκες, ενώ την Ψιλή Άμμο, στα βόρεια και κεντρικά του νησιού, καλό είναι να την επισκεφτείτε όταν δε φυσάει βοριάς.
Τα νησάκια-«πισίνα»
Από τον Πέρα Γιαλό και τη Μαλτεζάνα, καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες στις πανέμορφες ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα. Εκεί, θα εντυπωσιαστείτε από τα γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν πισίνα και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο νησί της Καραϊβικής.
Κάποιες φορές, τα καΐκια κάνουν διαδρομές και προς τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό και Αγία Κυριακή, αλλά και προς παραλίες που είναι δύσκολα προσβάσιμες, όπως τα Καμινάκια και ο Άγιος Ιωάννης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου