Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η πρωτοχρονιά σε άλλους πολιτισμούς

ΚΙΝΑ
Ο δυτικός κόσμος ακολουθεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και γιορτάζει την πρώτη μέρα του έτους την 1η Ιανουαρίου. Τα διαφορετικά έθιμα σε όλη την υφήλιο όμως, αναλόγως τον πολιτισμό και τη θρησκεία του κάθε λαού, διαμορφώνουν με άλλον τρόπο τον τρόπο που μετράνε τα έτη και τις ημερομηνίες.

 Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας χρησιμοποιεί επίσημα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο όπως και η χώρα μας. Η κινέζικη Πρωτοχρονιά όμως δεν γιορτάζεται την πρώτη μέρα του Γενάρη, αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, αφού βασίζεται μέχρι τις μέρες μας στο αρχαίο κινέζικο ημερολόγιο που επινοήθηκε από τον κινέζο αυτοκράτορα Χουαγκντί το 2637 π.Χ.
Το ημερολόγιο της Κίνας, όπως και σε άλλους λαούς, αποτελεί έναν συνδυασμό ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου και βασίζεται ως έναν βαθμό στις φάσεις της Σελήνης, ένα μηνιαίο φαινόμενο που όλοι μπορούν να δουν. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ένα κανονικό έτος έχει 12 σεληνιακούς μήνες, ενώ το δίσεκτο έτος έναν περισσότερο. Ο χρόνος τους διαρκεί από 353 έως 355 μέρες και το δίσεκτο έτος 383 μέχρι 385. Με όλα αυτά ως βάση η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες που επαναλαμβάνονται σε μια περίοδο 60 ετών, ενώ κάθε χρόνος παίρνει το όνομα ενός ζώου. Π.χ., η Πρωτοχρονιά του 2005 γιορτάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου (έτος 4703 ή Πετεινού) και το 2006 στις 29 Ιανουαρίου (έτος 4704 ή του Σκύλου).
ΙΑΠΩΝΙΑ
Στο ημερολόγιο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου λαμβάνονται υπόψη γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη φύση, όπως η ημερομηνία άνθησης των κερασιών. Παλιότερα, το γιαπωνέζικο ημερολόγιο ήταν παρόμοιο με το κινέζικο και χωριζόταν σε 24 δεκαπενθήμερες περιόδους, όντας συνδεδεμένο άμεσα με τις αγροτικές εργασίες του πληθυσμού. Από το 1873 η Ιαπωνία ξεκίνησε να εφαρμόζει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο με διαφορετική χρονολόγηση που συνεχίζεται από το 660 π.Χ.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Αρκετοί λαοί της νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούν το σεληνο-ηλιακό ημερολόγιο βουδιστικό ημερολόγιο 12 μηνών, που ο καθένας έχει 29 ή 30 μέρες με έναν δίσεκτο μήνα 30 ημερών, ο οποίος προστίθεται σε κανονικά διαστήματα. Και εδώ διαφέρει η χρονολόγηση.
ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
Το αραβικό-μουσουλμανικό ημερολόγιο που κι αυτό είναι σεληνιακό με διάρκεια 354 ημερών δεν έχει επιπρόσθετα κάποιον επιπλέον μήνα με φυσικό επακόλουθο οι θρησκευτικές εορτές των μουσουλμάνων να μετακινούνται διά μέσου των εποχών. Το γεγονός αυτό οδηγεί το ημερολόγιο να αρχίζει 10 ως 12 μέρες νωρίτερα του αμέσως προηγούμενου σε σχέση με το ηλιακό έτος. Η Πρωτοχρονιά δηλαδή των μουσουλμάνων είναι πάντοτε η πρώτη μέρα του μήνα τον οποίον ονομάζουν «Μουχαράμ».
Διαφορά συναντούμε και στη χρονολόγηση, αφού οι ισλαμιστές ξεκινούν την αρίθμηση των ετών τους από τον χρόνο της «Εγίρας», δηλαδή τη 16η Ιουλίου του 622 μ.Χ. στο ιουλιανό ημερολόγιο. Πρόκειται για τη μέρα της αναχώρησης του Μωάμεθ από τη Μέκκα προς τη γειτονική πόλη της Μεδίνας για να αποφύγει μια συνωμοσία εναντίον του. Τη μέρα ακριβώς αυτή γιορτάζεται και η Πρωτοχρονιά των μωαμεθανών.
ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
Δεν ακολουθούν όλοι οι χριστιανοί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο-οι λεγόμενοι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά 13 μέρες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το παλιό ιουλιανό ημερολόγιο (από εκεί πήραν και το όνομά τους). Το ιουλιανό ημερολόγιο ως προς το εορτολόγιό του ακολουθούν σήμερα όλα τα πατριαρχεία και όλες οι ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες εκτός από την ελληνική, η οποία από τον Φεβρουάριο του 1924 αποφάσισε να χρησιμοποιεί το γρηγοριανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές εορτές της, με εξαίρεση τις κινητές που βασίζονται στον εορτασμό του Πάσχα που συνεχίζει να υπολογίζεται με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο και τον σεληνιακό κύκλο του Μέτωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου