Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Carl Edward Sagan - Ο μεγάλος οραματιστής

Ο Καρλ Εντουαρντ Σαγκάν (ή Σέιγκαν) ήταν αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός. Μας στέρησε τις μεγαλοφυείς εμπνεύσεις του, γιατί πέθανε στις 20 Δεκ. 1996, σε ηλικία μόλις 62 ετών. Είναι ο οραματιστής που συνέλαβε και πραγματοποίησε την ιδέα της αποστολής του πρώτου συμπαντικού μηνύματος, με διαστημόπλοιο που προοριζόταν να διασχίσει τα σύνορα του ηλιακού συστήματος. Το όραμά του πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα του Voyager. Το μήνυμα είχε αποτυπωθεί σε δίσκο από ανοδιωμένο χρυσό και απευθυνόταν σε έμφρονα όντα του σύμπαντος.
Ο Σαγκάν δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αργότερα στο Κορνέλ.

Το 1973 παρουσίασε μεθόδους για τη Γαιοπλασία του Αρη , δηλαδή τη μεταβολή του κλίματος και της ατμόσφαιράς του, με σκοπό να γίνει κατάλληλος για εποικισμό από τους ανθρώπους.
Ασχολήθηκε με την ατμόσφαιρα του Δία, τις εποχικές αλλαγές του Αρη και του Τιτάνα. Είχε ρηξικέλευθες ιδέες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πιστεύοντας πως η αλόγιστη τεχνολογική εξέλιξη μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή του πλανήτη, όπως κατά τη γνώμη του, συνέβη και σε άλλα σημεία του Σύμπαντος.

Είχε κάνει τη σοφή πρόβλεψη ότι ο καπνός από τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ θα πυροδοτούσε οικολογική καταστροφή, με τα μαύρα νέφη, που θα διαχέονταν στην ατμόσφαιρα. Η πρόβλεψη αυτή συνάντησε λυσσαλέες αντιδράσεις, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ηταν υπέρμαχος της έρευνας για εξωγήινη ζωή. Επεισε την επιστημονική κοινότητα να στρέψει τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια στο μακρινό διάστημα για να συλλάβουν πιθανά σήματα από ευφυείς εξωγήινες μορφές ζωής.

Στην περίφημη σειρά εκπομπών «Cosmos» αποκαλύφθηκε ως βαθύς γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Μίλησε για τους «Πρωτοπόρους της Επιστήμης», αναφερόμενος στις ανακαλύψεις του Θαλή, του Αρίσταρχου, του Επεδοκλή, του Αναξίμανδρου κ.λπ., εξηγώντας πώς αυτοί ενέπνευσαν τους μεταγενέστερους  επιστήμονες.

«Κάπου, κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό» έλεγε πάντα. Ο πρόωρος θάνατός του, του στέρησε της ευκαιρία να είναι εκείνος που θα το αποκάλυπτε.





ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΟΜΠΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΦΙΛΙΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου