Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Το αρχαίο εύρημα των Αχαρνών


Από τον Σωτήρη Ταξιάρχη Ιακώβου

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΕ 17-2-07 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ . Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΝ 4ο ΑΙΩΝΑ. ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ .ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΕΡΧΕΤΑΙ 7ο ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ . ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΛΙΓΟ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΘΑΒΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΞΕΘΑΦΤΗΚΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΘΑΨΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ .

Διαβάστε το σχετικό άρθρο :
Βρέθηκε το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών

Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, που αναζητούσαν οι μελετητές από τον περασμένο αιώνα, αποκαλύφθηκε χθες στο Μενίδι, στην οδό Σαλαμίνος, στη θέση Κάραβος, όπου εκτελείται εκσκαφή για θεμελίωση κατοικιών. Αναυδοι έμειναν οι αρχαιολόγοι, συγκεκριμένα η ανασκαφέας Μαρία Πλάτωνος, όταν αντίκρισε μαζί με άλλον υπάλληλο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήμα του κοίλου του θέατρου. Λίγες ώρες αργότερα είχαν έρθει στο φως 13 βαθμίδες, επιβεβαιώνοντας οριστικά ότι πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της περιοχής που επιβεβαιώνεται και από επιγραφικές μαρτυρίες.

Το κέντρο του αρχαίου δήμου

Το εντυπωσιακό εύρημα των κλασικών χρόνων (πιθανολογείται ότι άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.) φαίνεται πως συνεχίζεται κάτω από την οδό Σαλαμίνος όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται η ορχήστρα του. Με τον εντοπισμό του, πάντως, αλλάζει η τοπογραφία της περιοχής και το συγκεκριμένο σημείο ορίζεται ως κέντρο του αρχαίου δήμου. Εκεί δηλαδή ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αχαρνών.

Η έκταση που ερευνήθηκε με τομή από τη Β΄ ΕΠΚΑ -όπως γίνεται με κάθε ιδιόκτητο οικόπεδο που χτίζεται στην περιοχή- είναι περίπου 20 τ. μ. από τη συνολική του οικοπέδου (500 τ. μ.). Σήμερα αναμένεται να καλυφθεί με τομές όλη η επιφάνεια της έκτασης, ενώ είναι βέβαιο ότι το κοίλον του θεάτρου εκτείνεται στα τρία διπλανά οικόπεδα από τα οποία τα δύο είναι ελεύθερα και το ένα χτισμένο.

Μοναδικό μνημείο για τον Δήμο των Αχαρνών, δεύτερος στην αρχαιότητα μετά τον Δήμο της Αρχαίας Αθήνας, εντυπωσίασε χθες την αρχαιολογική κοινότητα αφού, μην ξεχνάμε ότι, πρόκειται ουσιαστικά για το έβδομο αρχαίο θέατρο μετά του Πειραιά, του Ραμνούντα, Θορικού, Ευώνυμου, Ικάριου (Διόνυσο) και Αμφιάρειου. Τα περισσότερα διατηρούν μικρό αριθμό βαθμίδων και τους θρόνους προεδρίας.

Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών είναι από πωρόλιθο, ευπαθές υλικό και «πονοκέφαλος» για τους αρχαιολόγους. Το εύρημα πάντως χαρακτηρίζεται σπουδαίο, και αναμένεται πως δεν θα είναι το μοναδικό. Αγάλματα και επιγραφές περιμένουν οι ανασκαφείς, η διατήρηση των οποίων πιστεύεται πως θα είναι καλή αφού το κοίλον εντοπίζεται σε βάθος 2-2,5μ.

Θέμα φύλαξης

Στον χώρο της ανασκαφής θα μεταβεί η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Βιβή Βασιλοπούλου, με την προϊσταμένη της Β'; Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννα Δρακωτού και φυσικά την ανασκαφέα Μαρία Πλάτωνος- Γιώτα, η οποία έχει σταθεί και στο παρελθόν τυχερή με την ανακάλυψη της Παλληνίδας Αθηνάς στον Γέρακα, τα εντυπωσιακά αντικείμενα από τις ανασκαφές στη λεωφόρο Κύμης στην Κάτω Κηφισιά, τις θέσεις στην Αττική Οδό κ. α.

Ο χώρος της οδού Σαλαμίνος στην περιοχή Αχαρνών είναι περιγραμμένος και ίσως να εξετασθεί και το θέμα της συστηματικότερης φύλαξής του, παρότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενώ συνορεύει με τη μόνιμη κατοικία του ιδιοκτήτη.

Οπως είναι φυσικό το έργο που ανέλαβε η κατασκευαστική- τεχνική ΤΕΧΝΟKRAFT δεν θα ολοκληρωθεί αφού η ιδιοκτησία θα απαλλοτριωθεί.

Με τη βοήθεια του Δήμου αλλά και των κατοίκων οι οποίοι πρέπει να δεχτούν κάποιες αλλαγές, το ανασκαφικό έργο αναμένεται να συνεχιστεί και επί της οδού Σαλαμίνος στην οποία πρέπει να γίνουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου