Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Το τέλος της γραφομηχανής
Το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής γραφομηχανών, διέκοψε την παραγωγή. Οι εραστές των γραφομηχανών θα συγκινηθούν και πολλοί από τους αγαπημένους μας συγγραφείς αν ζούσαν θα αφιέρωναν σελίδες για την αγαπημένη που γίνεται σιγά σιγά μέρος της ιστορίας.
Πρόκειται για μια εφεύρεση που άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουμε και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι σε γραφεία και επιχειρήσεις για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.
Η επέλαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι νέες τεχνολογίες, έμελλε να φέρουν το τέλος των γραφομηχανών.
Η Godrej and Boyce, η τελευταία εταιρεία στον πλανήτη που παράγει γραφομηχανές, σταμάτησε την παραγωγική της μονάδα στη Βομβάη, ανακοινώνοντας πως πλέον υπάρχουν στην αποθήκη ελάχιστα κομμάτια.
Αν και στο δυτικό κόσμο, χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλά χρόνια, στην Ινδία άργησε η εξάπλωσή τους, κάτι που εξηγεί το γιατί η μονάδα παραγωγής δεν είχε κλείσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση.
Ο διευθυντής της εταιρείας Μίλιντ Ντακλ, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ τόνισε ότι πλέον οι παραγγελίες είναι πολύ λίγες. "Από το 2000 μέχρι σήμερα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κυριαρχήσει. Όλοι οι ανταγωνιστές μας σταμάτησαν την παραγωγή" δήλωσε.
"Μέχρι το 2009 παρήγε 10.000 με 12.000 γραφομηχανές το χρόνο, αλλά πλέον ίσως στις αποθήκες βρίσκονται τα τελευταία κομμάτια" πρόσθεσε ο Ντάκλ.
Πλέον οι σταθεροί πελάτες είναι γραφεία υπουργείων και δικαστηρίων, ενώ όπως σημειώνει ο διευθυντής έχουν μείνει 200 γραφομηχανές, που στην πλειοψηφία τους απευθύνονται σε πολίτες που μιλάνε αραβικά.
Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή τη δεκαετία του 50', όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, περιέγραψε την γραφομηχανή ως σύμβολο της ανεξαρτησίας και της βιομηχανοποίησης της Ινδίας.
Από τότε μέχρι και τη δεκαετία του 90' το εργοστάσιο πουλούσε 50.000 κομμάτια το χρόνο, όταν πέρυσι πούλησε μόλις 800.
Η πρώτη γραφομηχανή βγήκε στην παραγωγή στις ΗΠΑ το 1867 και στις αρχές του 20ου αιώνα, έγιναν οι μετατροπές που της έδωσαν τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου