Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πρόταση για σινεμά - NEDS - Ασυμβίβαστη Γενιά


Ο αξιόλογος βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Peter Mullan (My Name is Joe κ.α.) που ως σκηνοθέτης έχει δώσει τα «The Magdalene Sisters» και «Orphans», εδώ μας μεταφέρει στο περιβάλλον των σχολικών-εξωσχολικών συμμοριών στην Γλασκώβη των `70ς (των Neds από το Non-Educated Delinquents -μεταφορικά, αλήτες), όπως περίπου το βίωσε ο ίδιος, χωρίς το σενάριο να αποτελεί αυτοβιογραφία. Δεν είναι μόνο μια πικρή αναπόληση αλλά και ένας στοχασμός πάνω στην βία που είναι εγγενές φαινόμενο της κοινωνίας. Ο στοχασμός γίνεται δυνατός γιατί ο ήρωάς του δεν είναι ένα ακόμη θύμα χωρίς συνείδηση της κατάστασης. Είναι δυνάμει (παρά την ηλικία του) ο άνθρωπος που καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει ότι η βία, ο χωρισμός σε ομάδες που η μία πολεμάει την άλλη, είναι βασική διάσταση της πραγματικότητας μέσα στην οποία καλείται να ζήσει.


NEDS
Κοινωνική, 2010 Διάρκεια: 124'. Aγγλική ταινία σε σκηνοθεσία Πίτερ Μάλαν με τους: Κόνορ ΜακΚάρον, Μάιρι Άντερσον, Μάρτιν Μπελ ...imdb...

Πλοκή:


Γλασκόβη, δεκαετία των 1970. Ο Τζον ΜακΓκιλ είναι ένας επιμελής μαθητής που ονειρεύεται από τώρα μια ακαδημαϊκή καριέρα. Έχει, όμως, να ανταπεξέλθει της κοινωνικής του τάξης και της δυσλειτουργικής του οικογένειας. Ο πατέρας του είναι μέθυσος, η μητέρα καταθλιπτική κι ο αδελφός του έχει συνεχώς μπλεξίματα με τον νόμο. Στο σχολείο, πέρα από ένα-δυο δασκάλους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τα ηνία έχουν αναλάβει οι συμμορίες που λυμαίνονται τις γειτονιές και την σχολική αυλή.

Παραλειπόμενα:

Η ταινία παρουσιάζει τα αρχικά NEDS ως Non-Educated DelinquentS. Όμως, είναι πιο λογικό να προήλθαν από μια αργκό φράση, παρά από αυτήν την εκδοχή που θα σήμαινε ανορθογραφία. Οι εκδοχές λένε πως μπορεί να προέρχεται από το Neanderthal, το Ned (χαϊδευτικό του Edward) ή ως παραλλαγή του Teddy Boy.



Υπότιτλος:
Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται ένα σκληρό μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου