Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
Σχετικά με το λάθος θέμα μαθηματικών στις πανελλαδικές
Ακυρώθηκε τελικά το λάθος θέμα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στις επαναληπτικές εξετάσεις της Δ' τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου στα Μαθηματικά, όπου διαγωνίστηκαν οι μαθητές το περασμένο Σάββατο.
Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να το ακυρώσει, «κατεβάζοντάς» το και από την ιστοσελίδα του, όπου παρέμενε μέχρι χθες, Τρίτη.
Παρότι δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα εξετάζεται η λύση της ανακατανομής των 5 μονάδων της ερώτησης Β5 στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, στα υπόλοιπα 4 ερωτήματα.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Μαθηματικής Εταιρείας
Όπως αναφέρουν μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας , τα μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας έκαναν ένα «προφανές λάθος το οποίο δεν υπάρχει μαθηματικός στην Ελλάδα που να μη βλέπει, και μάλιστα τώρα αποσιωπούν την γκάφα επειδή η εξεταστική διαδικασία είναι επαναληπτική και αφορά λίγα παιδιά...».
Η καταγγελία είναι πρωτοφανής, καθώς ειδικά εφέτος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων που ασχολήθηκαν με τα Μαθηματικά υπέπεσαν σε σειρά «αδικημάτων». Δύσκολα θέματα στη Γενική Παιδεία και στις Κατευθύνσεις, αντιπαιδαγωγικά διατυπωμένα (κατά τις δηλώσεις εκπροσώπων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας) και τώρα στο τελευταίο στάδιο των εξετάσεων (την επαναληπτική διαδικασία) ερωτήματα λάθος!
«Το απαράδεκτο είναι ότι το λάθος θέμα "κρέμεται" στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας σαν να μην τρέχει τίποτα» δηλώνει εξοργισμένος ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Γ. Τυρλής.
«Για τις Επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, που έγιναν το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας έχουμε τις εξής παρατηρήσεις: Στο Θέμα Β, το ερώτημα Β5 είναι λανθασμένο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
«Το ζητούμενο ότι η συνάρτηση f είναι γνησίως αύξουσα στο πεδίο ορισμού της δεν είναι αληθές. Η συνάρτηση f είναι γνησίως αύξουσα σε καθένα από τα δύο διαστήματα, αλλά δεν είναι γνησίως αύξουσα στο πεδίο ορισμού της συνάρτησης f» σημειώνεται.
«Προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας την απαλοιφή της ερώτησης Β5 και την ανακατανομή των 5 μονάδων αυτής στα υπόλοιπα τέσσερα ερωτήματα» αναφέρουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας.
Προβλήματα διαπιστώνουν όμως και σε άλλα σημεία της εξεταστικής διαδικασίας. «Για τις Επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις Γ΄ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που έγιναν το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
Στο θέμα Δ, το ερώτημα Δ3, είναι κακώς διατυπωμένο και με έλλειψη στα δεδομένα. Έτσι σε μια προσέγγιση της λύσης συναρτήσει του αριθμού των ατόμων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα επιμόρφωσης προκύπτει μία εξίσωση με αγνώστους τρεις θετικούς ακέραιους, με περιορισμούς, η οποία ξεφεύγει από την εξεταζόμενη ύλη. Προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας την απαλοιφή της ασαφούς ερώτησης Δ3 και την ανακατανομή των τεσσάρων μονάδων αυτής στα υπόλοιπα ερωτήματα» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου