Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Με πρωτοφανείς ρυθμούς το λιώσιμο των πάγων το 2010


Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν το 2010 οι απώλειες πάγου στην Γροιλανδία, ενώ η απορροή υδάτων στον ωκεανό ήταν διπλάσια από το μέσο ετήσιο όρο των τριών τελευταίων δεκαετιών, ανακοίνωσαν ειδικοί από το Εργαστήριο Διεργασιών Κρυόσφαιρας της Νέας Υόρκης.

Η έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Resarch Letters, εντείνει την ανησυχία για αύξηση της στάθμης των υδάτων που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η έκταση, όπου οι επιστήμονες κατέγραψαν απώλεια πάγου αυξάνεται, όπως λένε, κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.

Το 2004 υπολογίστηκε ότι εάν έλιωνε το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας, η στάθμη των υδάτων των ωκεανών θα ανέβαινε μακροπρόθεσμα κατά επτά ολόκληρα μέτρα «πνίγοντας» παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο. Πιστεύεται ότι έως τα τέλη του αιώνα, η «συνεισφορά» της στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το μισό μέτρο. Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία φθάνει σε κάποιες περιοχές τα 3 χιλιόμετρα.

Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, ο Μάρκο Τεντέσκο και η ομάδα του υπολόγισαν ότι η απορροή από το λιώσιμο του πάγου το 2010 άγγιξε τους 530 μεγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους), όταν ο μέσος όρος την περίοδο 1958-2009 ήταν 274 και την περίοδο 1979-2009 285 γιγατόνοι. «Η διαδικασία δεν είναι σε καμία περίπτωση γραμμική και έτσι θα ήταν αδύνατο να τραβήξουμε απλώς μια γραμμή» για το τι θα συμβεί στο μέλλον, εξηγεί ο Τεντέσκο. Τα τελευταία 30 χρόνια ωστόσο, «παρατηρείται αύξηση της απορροής».

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Διεργασιών Κρυόσφαιρας λένε πως ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια, οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν αυξηθεί κατά 2-3 φορές περισσότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στη Γροιλανδία, η θερμοκρασία το περασμένο καλοκαίρι ήταν κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο, ενώ όπως λέει ο Τεντέσκο, στην πρωτεύουσα Νούουκ, η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 ήταν τα θερμότερα από το 1873, όταν άρχισαν οι μετρήσεις.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι το 2010 ήταν το θερμότερο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου