Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση για σινεμά - Αληθινό Θράσος


Οι αδελφοί Κοέν τιμούν και πάλι τη μυθολογία του γουέστερν, με τη νέα τους δουλειά, το «Αληθινό θράσος» που σαρώνει στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ.Με «αληθινό θράσος» οι αδελφοί Κοέν αποφασίζουν να δώσουν τη δική τους εκδοχή σε ένα κλασικό έργο που έγραψε ιστορία στο σινεμά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ταινία τους δεν είναι ένα ριμέικ του κλασικού ομότιτλου γουέστερν του 1969 που χάρισε στον Τζον Γουέιν το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του.

Οι Κοέν ανατρέχουν στις ρίζες της ιστορίας, δηλαδή στο καλτ μυθιστόρημα του Τσαρλς Πόρτις που είναι γραμμένο με μαύρο χιούμορ και προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Οι αδελφοί Κοέν, οι οποίοι μας έχουν δώσει αριστουργήματα όπως το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους», με τον Χαβιέ Μπαρδέμ ανασυνθέτουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τη μυθολογία του γουέστερν, αντλώντας υλικό από μια καθαρόαιμη ιστορία εκδίκησης, με απρόβλεπτους και σκοτεινούς χαρακτήρες.

Στον ρόλο του ετοιμοπόλεμου Ρούστερ, τον οποίο είχε ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο ο Τζον Γουέιν, εμφανίζεται ο Τζεφ Μπρίτζες, συνεργαζόμενος άλλη μια φορά με τα τρομερά αδέλφια. Το «Αληθινό θράσος» ήταν η εναρκτήρια ταινία στη φετινή Μπερλινάλε, ενώ συμμετέχει δυναμικά στην κούρσα των φετινών Όσκαρ, έχοντας λάβει 10 υποψηφιότητες (μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου και διασκευασμένου σεναρίου).

ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΡΑΣΟΣ (TRUE GRIT)
Γουέστερν (2010) Διάρκεια: 110'. Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Τζόελ και Ίθαν Κοέν με τους: Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Χέιλι Στάινφελντ

Πλοκή:

1870, αμέσως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η Μάτι Ρος, μια δεκατετράχρονη που θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το φόνο του πατέρα της, αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια της. Φτάνει, λοιπόν, στο Αρκάνσας με σκοπό να βρει τον δειλό Τομ Τσέινι που λέγεται πως σκότωσε τον πατέρα της και ζητά τη βοήθεια ενός φιλικού προς το αλκοόλ, μονόφθαλμου, ομοσπονδιακού αστυνομικού, του Ρούστερ Κόγκμπερν, ο οποίος, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, δέχεται τελικά να τη βοηθήσει και να τον καταδιώξει. Τον Τσέινι, όμως, καταδιώκει κι ένας άλλος αστυνομικός, ο Λα Μπιφ, που θέλει κι αυτός από την πλευρά του να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στις αρχές του Τέξας, ώστε να δικαστεί εκεί κι εκείνος να πάρει την αμοιβή της επικήρυξής του. Οι τρεις τους τώρα, καθένας για τους δικούς του λόγους, αναζητούν τον Τσέινι δίχως να ξέρει κανείς τους πού θα τους βγάλει αυτή η περιπέτεια.

Υπότιτλος:


Η τιμωρία έρχεται με τον έναν τρόπο ή τον άλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου