Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Υπολογιστές με αυτογνωσία - Θα αναγνωρίζουν τα λάθη τους και θα λειτουργούν πιο αποδοτικά

Λονδίνο
Ομάδα ειδικών στην ανάπτυξη λογισμικού προσπαθεί να "εκπαιδεύσει" ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να νιώθουν στο αίσθημα της μεταμέλειας με στόχο οι υπολογιστές να μαθαίνουν από τα λάθη τους και έτσι να αποδίδουν καλύτερα και πιο γρήγορα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια ανάπτυξης υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης αλλά για το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη υπολογιστών που θα έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.

Ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Γισέι Μανσούρ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ο οποίος ανέπτυξε ένα αλγόριθμο που εκπαιδεύει έναν υπολογιστή να αντιλαμβάνεται τα λάθη που κάνει κατά την επεξεργασία δεδομένων και όχι μόνο αυτό. Ο υπολογιστής μέσα από μια διαδικασία «εικονικής μεταμέλειας» θα αναπροσαρμόζει τις τακτικές και τις μεθόδους επεξεργασίας ώστε να περιορίζει τα λάθη αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι εφαρμογές

Σε πρώτη φάση η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να βρει εφαρμογές στον χώρο της ιντερνετικής διαφήμισης καθώς εταιρείες σαν τη Google θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις τεχνικές και τα εργαλεία της διαφημιστικής τους πολιτικής. Γι' αυτό άλλωστε και ειδικοί της Google μετέχουν στην ερευνητική ομάδα. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να επεξεργάζεται μια σειρά από δεδομένα και, προβλέποντας τι μπορεί να συμβεί σε μια σειρά από καταστάσεις, να προσαρμόζει τις κινήσεις του ώστε να προσφέρει γρήγορα στοχευμένες πληροφορίες στον χρήστη.

Ένας τέτοιος υπολογιστής θα μπορεί για παράδειγμα, να προβλέψει ότι σε ένα δικτυακό τόπο δημοπρασιών θα ξεκινήσει πόλεμος προσφορών ή ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κάποιο αντικείμενο που πωλείται online και να ενημερώσει σχετικά τον χρήστη. Επίσης θα μπορεί να προβλέπει αν σε κάποιο ενημερωτικό δικτυακό τόπο θα υπάρξει σύντομα μεγάλη κίνηση και μαζική είσοδος επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου