Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Διαρροή θεμάτων στις Πανελλαδικές


Καταγγελίες για διαρροή των θεμάτων της Φυσικής Κατεύθυνσης από φροντιστήριο σε μαθητή Λυκείου στο Γαλάτσι. Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών περί διαρροής θεμάτων της Φυσικής Θετικής Κατεύθυνσης στις πανελλαδικές εξετάσεις διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η εισαγγελία αντέδρασε αυτόματα μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από τον επικεφαλής της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μαθητής Λυκείου στο Γαλάτσι, προσποιούμενος ότι θα πάει τουαλέτα, πληροφορήθηκε τα θέματα της Φυσικής μέσω e-mail που του έστειλε ιδιοκτήτης φροντιστηρίου.

Ήδη η Ασφάλεια έχει καλέσει τον Λυκειάρχη για κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί, ενώ ο μαθητής έχει συλληφθεί.
Ερευνάται απο το Υπουργείο Παιδείας το πώς το φροντιστήριο υπέκλεψε τα θέματα και εάν η διαρροή θεμάτων οφείλεται σε «κλοπή» από τους κεντρικούς υπουλογιστές του.

H διαρροή θεμάτων αφορά και το ΑΟΔΕ

Το μάθημα εξεταζόταν στις 18 Μαϊου. Στις 9 και μισή το πρωί τα θέματα είχαν αναρτηθεί στο υπουργείο Παιδείας. Μισή ώρα αργότερα φροντιστήριο της Αθήνας έστειλε μαζικό μήνυμα σε 300 μαθητές με τις απαντήσεις των ερωτήσεων (ήταν σε μορφή «σωστό» και «λάθος»).
Ως αποστολέας του μηνύματος φέρεται καθηγητής συγκεκριμένου φροντιστηρίου.

Ο μαθητής, που έδωσε κατάθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , φοιτά σε Λύκειο του Γαλατσίου και έγινε αντιληπτός από τον λυκειάρχη να διαβάζει από το κινητό του τις απαντήσεις της πρώτης ερώτησης – πρόκειται για την κατηγορία πολλαπλών επιλογών (σωστό - λάθος)- μέσα στην τουαλέτα.

Αυτό που παρακίνησε το λυκειάρχη να ανοίξει την πόρτα και να πιάσει στα «πράσα» το μαθητή, ήταν ο ήχος του μηνύματος.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε έλεγχο στο φροντιστήριο που εργάζεται ο καθηγητής που έστειλε το επίμαχο «sms»

Εκεί βρέθηκε κατάσταση με πάνω από 300 μαθητές, ανάμεσα στους οποίους και ο μαθητής που έγινε αντιληπτός από το λυκειάρχη σε λύκειο του Γαλατσίου, ένας σκληρός δίσκος, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αρχεία που κατασχέθηκαν και θα εξεταστούν.

Τώρα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιχειρεί να διαπιστώσει αν έχουν δοθεί απαντήσεις και σε άλλους μαθητές του εν λόγω φροντιστηρίου.

Για το λόγο αυτό θα κατασχεθούν τα τηλέφωνα των μαθητών που περιλαμβάνονται στις επίμαχες καταστάσεις και θα ζητηθεί από την εισαγγελία άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διερευνηθεί εάν είχαν λάβει και αυτοί «sms».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αστυνομία διευκρινίζει πως, σύμφωνα με τα προκύψαντα από την έρευνα, δεν έχουμε να κάνουμε με διαρροή θεμάτων αλλά με ηλεκτρονική αντιγραφή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Τέλος, έγινε γνωστό, ότι μηδενίστηκε το γραπτό του μαθητή, που επιχείρησε την ηλεκτρονική αντιγραφή και ότι σχηματίζεται δικογραφία για όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου