Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Περί γυναικών


Πλάτων Ο γάμος είναι απαρχή παρακμής για τον άνδρα και αφετηρία ζωής για τη γυναίκα.

Πλάτων Πιο πολύ πρέπει να τιμούμε όσους ανατρέφουν και διαπαιδαγωγούν καλά παιδιά, παρά αυτούς που τα γεννούν.

Μένανδρος Θάλασσα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν...

Διόνυσος Άπιστος δεν είναι ο άνδρας που ερωτοτροπεί αλλά αυτός που δεν ξαναεπιστρέφει στη γυναίκα του.

Αίσωπος Ο άνδρας δημιουργεί την ζωή του, η γυναίκα δικαιολογεί την δική της.

Κωνσταντίνος Καβάφης Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος. Ο ανύπανδρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος.

Φίλις Ντίλερ Να είσαι πάντα καλός με τα παιδιά σου, γιατί αυτά θα επιλέξουν τον οίκο ευγηρίας σου.

Charles Maurice de Talleyrand Οι γυναίκες μπορούν να συγχωρήσουν έναν άντρα που εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία, ποτέ όμως κάποιον που την έχασε.

Groucho Marx Μόνο ένας στους χίλιους άντρες γίνεται αρχηγός. Οι υπόλοιποι 999 ακολουθούν γυναίκες.

Λιν Λαβνέρ Υπάρχουν διάφορα μηχανήματα που διεγείρουν σεξουαλικά, ειδικά τιςγυναίκες. Το καλύτερο είναι μια Mercedes-Benz 500SL.

Όσκαρ Ουάιλντ Πως να είναι μια γυναίκα ευτυχισμένη, όταν ο άντρας επιμένει να της φέρεται σαν να ήταν ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος;

Έλεν Ρόουλαντ Ο άντρας κλέβει το πρώτο φιλί, ικετεύει για το δεύτερο, απαιτεί το τρίτο, παίρνει το τέταρτο, δέχεται το πέμπτο και ανέχεται όλα τα υπόλοιπα.

Κλέμεντ Φρόιντ Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τον έρωτα, δεν ζεις περισσότερο καιρό. Απλώς σου φαίνεται ότι δεν περνάει ο καιρός.

George Best Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου στο ποτό και στις γυναίκες. Τα υπόλοιπα τα σπατάλησα.

George Best Κάποτε έκοψα το ποτό και τις γυναίκες. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου.

Πάτρικ Μάρεϊ Ατύχησα και με τις δύο μου συζύγους. Η πρώτη με άφησε και η δεύτερη όχι.

Γούντι Άλεν Στο σπίτι μου είμαι το αφεντικό, η γυναίκα μου είναι απλά αυτή που παίρνει τις αποφάσεις.

Άλμπερτ Αϊνστάιν Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα.

Ανώνυμος Ο άνθρωπος παντρεύεται από έλλειψη γνώσης, χωρίζει από έλλειψη υπομονής και ξαναπαντρεύεται από έλλειψη μνήμης.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ποδήλατο με υπηρεσίες iPhone και φλας


Τo ποδήλατο του μέλλοντος, ικανό να δικτυώνεται με το iΡhone της Αpple, επινόησε ο σχεδιαστής Γιούιλ Κιμ. Αν και ως τώρα είχαμε ακούσει για αρκετά νέα μοντέλα αυτοκινήτων ότι έφεραν ειδική θέση για το περίφημο κινητό τηλέφωνο του αμερικανικού κολοσσού, το ποδήλατο του ασιάτη σχεδιαστή μάλλον αποτελεί καινοτομία.

Το Εcodrive, όπως ονομάζεται, φέρει μια ορθογώνια οπή στο ειδικό πλαίσιο κάτω από το τιμόνι όπου εφαρμόζει το iΡhone επιτρέποντας στον αναβάτη ενόσω κάνει πετάλι να φορτίζει το κινητό του, να χρησιμοποιεί την υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης (GΡS), να απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική, ή ακόμη να πραγματοποιεί ή να δέχεται κλήσεις με τη βοήθεια της ανοιχτής ακρόασης.

Επιπλέον, το σχεδιαστικά προηγμένο ποδήλατο φέρει στο πίσω μέρος ένα πρωτότυπο αλλά παράλληλα χρηστικό σύστημα σήμανσης:

ακριβώς κάτω από τη σέλα υπάρχουν δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης, γνωστοί σε όλους μας και ως φλας. Χάρη στα κουμπιά που βρίσκονται ενσωματωμένα στις λαβές του τιμονιού- στη δεξιά και την αριστερή πλευρά αντίστοιχα- ο οδηγός μπορεί να δείξει στα οχήματα που ακολουθούν πού ακριβώς επιθυμεί να πάει, χωρίς να χρειάζεται να αφήσει τα χέρια του από το τιμόνι.

Μέχρι στιγμής ο Κιμ δεν έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του όσον αφορά την εμπορευματοποίηση του εντυπωσιακού του σχεδίου. Παρ΄ όλα αυτά, αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε μάλλον θα πρόκειται για ένα αρκετά «πικάντικο» ποδήλατο από πλευράς τιμής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ο Αϊνστάιν το σκέφτηκε, εμείς θα το "ακούσουμε"


από την Γεωργία Τσιώρου

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του. Ο λόγος για τα κύματα βαρύτητας, που για πολλούς θεωρούνται η αίτια της σκοτεινής ενέργειας.


Μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών από το εργαστήριο της NASA, λοιπόν, βρίσκεται ένα βήμα πριν “ακούσει” τον ήχο των κυμάτων βαρύτητας που προκαλούνται από την γρήγορη κίνηση των μαζικών αντικειμένων και που είχε διατυπωθεί ως θεωρία από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα σύστημα από λέιζερ, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει την αποστολή LISA ή αλλιώς Laser Interferometer Space Antenna, με σκοπό να ανιχνεύσουν τα υπόκωφα σήματα των κυμάτων βαρύτητας, που πολύ πιθανόν να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε το διάστημα σήμερα.

Ένα από τα προβλήματα που έχει αυτό το σύστημα λέιζερ και που προσπαθούν οι επιστήμονες να λύσουν είναι ότι μέχρι στιγμής, ο θόρυβος που κάνει είναι πολύ πιθανόν να υπερκαλύπτει τον ψυθιριστό θόρυβο των κυμάτων.
“Είναι σαν να προσπαθείς να ακούσεις ένα φύλλο να πέφτει, τη στιγμή μιας δυνατής καταιγίδας”, σχολίασε στο περιοδικό Physical Review Letters, ο φυσικός Bill Klipstein.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της LISA πάντως είναι να ανιχνεύσει τα κύματα βαρύτητας κατευθείαν. Μελέτες αυτών των κοσμικών κυμάτων είχαν ξεκινήσει από το 1974, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ζευγάρι νεκρών αστεριών σε τροχιά το οποία γυρνούσαν και έφταναν όλο και πιο κοντά το ένα με το άλλο, εξαιτίας μιας ανεξήγητης απώλειας ενέργειας.

Αυτή η ενέργεια αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν στη φόρμα των κυμάτων βαρύτητας.
Έτσι λοιπόν, η LISA εκτιμάται ότι όχι μόνο θα ακούσει τα κύματα αλλά και θα μάθει περισσότερα για τις πηγές της, όπως τις μαύρες τρύπες και τα παλσάρ (δήλαδή τα νεκρά αστέρια), τα οποία “τραγουδούν” τα κύματα στο σύμπαν καθώς επιταχύνουν στο χώρο και το χρόνο.

Πώς θα γίνει η αποστολή LISA

Οι επιστήμονες προτείνουν να υπάρξει ένα γιγαντιαίο τρίγωνο από τρία ξεχωριστά διαστημόπλοια και καθένα από αυτά να συνδέεται με ακτίνες λέιζερ. Αυτά τα σκάφη θα ταξιδεύουν σε σχηματισμό γύρω από τον ήλιο, περίπου 20 βαθμούς πίσω από τη Γη. Καθένα θα έχει έναν κύβο από πλατίνα και χρυσό που θα ρέει ελέυθερα στο διάστημα.

Καθώς λοιπόν τα κύματα βαρύτητας θα περνούν από τα σκάφη θα προκαλούν μια αλλαγή σε αυτούς τους κύβους σε απειροελάχιστο βαθμό, που όμως οι εξελιγμένοι αισθητήρες των σκαφών θα μπορούν να ανιχνεύουν στις συνδεόμενες ακτίνες λέιζερ.

Τα κύματα θα αλλάξουν την απόσταση ανάμεσα σε δύο από τα σκάφη, τα οποία θα πετούν περίπου 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, κατά περίπου ένα τρισεκατομμυριοστό του μέτρου! Πρόκειται δηλαδή για ένα μήκος 100 εκατομμύρια φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η εξάχρονη έρευνα που δημοσίευσαν αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από το 2020, αν εξαλειφθούν και τα τελευταία προβλήματα.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μηχανογραφικά σε δηµόσια διαβούλευση


• Πρόταση να υποβάλλονται τον Μάρτιο
• Παραταση: Μέχρι αύριο για την υποβολή Μηχανογραφικών από υποψηφίους µε σοβαρές παθήσεις


Δηµόσια διαβούλευση µε τους µαθητές και τις οικογένειές τους για το πότε θα υποβληθούν τα Μηχανογραφικά Δελτία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεµβρίου.

Στη διαβούλευση που είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» την περασµένη Δευτέρα, µπορούν... να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόµενοι στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ypepth/?p=350 στην οποία έχει αναρτηθεί από χθες και το κείµενο που αναφέρει τα επιχειρήµατα υπέρ της αλλαγής του χρόνου κατάθεσης, ώστε στο εξής τα Μηχανογραφικά να υποβάλλονται τον Μάρτιο χωρίς να είναι γνωστοί οι βαθµοί και όχι τον Ιούλιο όπως συµβαίνει σήµερα. «Η γνώση του βαθµού των εξετάσεων πριν από τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού θα είχε ενδεχοµένως έννοια µόνο σε δύο περιπτώσεις: Αν υπήρχε όριο στον αριθµό των σχολών που µπορούν να δηλωθούν ή αν κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθµολογίες όλων των άλλων υποψηφίων και τη σειρά προτίµησης που προτίθενται να δηλώσουν – πράγµα που είναι, προφανώς, αδύνατον», σηµειώνει ο υφυπουργός.

Σύµφωνα µε τα επιχειρήµατα, η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται υπό το κράτος µετέωρων εκτιµήσεων για τη διακύµανση των βαθµολογιών, τις πιθανές προτιµήσεις των υποψηφίων και τελικά τις βάσεις. Έτσι πολλοί καταλήγουν, αντί να δηλώνουν την πραγµατική σειρά προτίµησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συµβουλές «ειδικών». Ο κ. Πανάρετος αναφέρει ότι «υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συµπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο µε ορισµένες µόνο σχολές βασιζόµενοι στα µόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση µε τις βάσεις παρελθόντων ετών, µε αποτέλεσµα αρκετοί από αυτούς να µην εισαχθούν τελικά σε καµία σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους. Π.χ. στις φετινές εξετάσεις, υποψήφια µε 18.010 µόρια δήλωσε στο Μηχανογραφικό της Δελτίο δέκα (10) προτιµήσεις (Τµήµατα Ιατρικής και Βιολογίας) βασιζόµενη στις βάσεις του προηγούµενου έτους.

Οι προτιµήσεις

Οι δύο τελευταίες προτιµήσεις της ήταν το Τµήµα Βιολογίας της Πάτρας και το Τµήµα Βιολογίας της Κρήτης, µε δεδοµένο ότι οι µονάδες εισαγωγής σε αυτές το προηγούµενο έτος ήταν 18.008 και 17.835, αντίστοιχα. Δεν εισήχθη όµως σε καµία από τις προτιµήσεις της ούτε στα Τµήµατα Βιολογίας όπως ανέµενε, αφού η βάση εισαγωγής διαµορφώθηκε σε 18.268 και 18.105 αντίστοιχα». Τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόµα και «ειδικοί σύµβουλοι» συµπλήρωσης Μηχανογραφικών µε αµοιβές 100-150 ευρώ, προτείνει την υποβολή των Δελτίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου.

Με χθεσινή εγκύκλιο ο υφυπουργός Παιδείας επίλυσε και το ζήτηµα που προέκυψε από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις ορισµένων σχολών οι οποίες δεν αποδέχονταν υποψηφίους µε σοβαρές παθήσεις, κάτι που προκάλεσε έντονες διαµαρτυρίες. Έδωσε παράταση µέχρι αύριο, 26 Νοεµβρίου, για την υποβολή των Μηχανογραφικών αυτής της ειδικής κατηγορίας και τη δυνατότητα σε όσους επιθυµούν να δηλώσουν σχολή που τους απέκλειε να το κάνουν, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι η πάθησή τους δεν εµποδίζει την παρακολούθησή της.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο Νόμος του Μέρφυ

1. Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει.

2. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, όλοι τα παρατάνε.

3. Η φύση είναι πάντα με το μέρος του καλύτερου ελαττώματος.

4. Το κρυμμένο ελάττωμα δεν παραμένει ποτέ κρυμμένο.

5. Τα περίπλοκα προβλήματα έχουν απλές, και αυτονόητα λανθασμένες, απαντήσεις.
6. Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται πάντα στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

7. Κάθε φορά που θέλεις να "χτυπήσεις ξύλο", διαπιστώνεις ότι ο κόσμος
είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο και πλαστικό.

8. Για να καθαριστεί κάτι, πρέπει να βρωμίσει κάτι άλλο.
9....μπορείς όμως να βρωμίσεις τα πάντα χωρίς να καθαρίσεις τίποτα.

10. Τα πράγματα που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο, είναι όμοια μεταξύ τους.

11. Πάντα βρίσκεις αυτό που ζητάς στο τελευταίο μέρος που το ψάχνεις.

12. Βρίσκεις πάντα αυτό για το οποίο δεν ψάχνεις.

13. Αν δεν σε νοιάζει που βρίσκεσαι, τότε δεν έχεις χαθεί.

14.Αν πλύνεις το αυτοκίνητό σου,μετά από λίγο θα βρέξει

15. Είναι αδύνατον για έναν αισιόδοξο να γνωρίσει μια ευχάριστη έκπληξη.

16. Το χειρότερο είναι ο εχθρός του κακού.

17. Μπορείς να προφυλαχτείς από τους ηλίθιους,
... όχι όμως και από τους πανηλίθιους.

18. Αυτό που είχες βάλει στο μάτι, θα στο πάρει ο μπροστινός στην ουρά.

19. Η διπλανές ουρές κινούνται πιο γρήγορα.

20.Η πιο αργή ταμίας είναι πάντα στην express γραμμή.

21. Ανακαλύπτεις ότι χρειάζεσαι τα μακριά νύχια, μόνο αφού τα έχεις κόψει.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ
22. Ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθείς τι ήθελες να γράψεις,
... είναι να κλείσεις το γράμμα.

O NOMΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ
23.Το καλύτερο θέμα εμφανίζεται τη στιγμή που σου έχει τελειώσει το φιλμ 24. Όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα θέματα έχουν φωτογραφηθεί με κλειστό το καπάκι του φακού.

25. Η τάση του καπνού ενός τσιγάρου,να κατευθύνεται στο πρόσωπο ενός ατόμου,
είναι αντιθέτως ανάλογη με την ευαισθησία του συγκεκριμένου ατόμου στον καπνό.

26. Τα κενά αέρος εμφανίζονται πάντα όταν η αεροσυνοδός αρχίζει να σερβίρει τον καφέ.

27. Σε κάθε εταιρεία υπάρχει πάντα κάποιος που αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει.
Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να απολυθεί.

28. Είναι πιο εύκολο να σε συγχωρήσουν για κάτι που έχεις κάνει,
παρά να σου δώσουν την άδεια για κάτι που Θέλεις να κάνεις.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩΤΗΤΑΣ
29. Μην αφήσεις τους ανωτέρους σου να καταλάβουν ότι είσαι καλύτερος από αυτούς.

30. Ο πελάτης που πληρώνει τα λιγότερο, είναι αυτός που κάνει τα περισσότερα παράπονα.

31. Ποτέ μην παίρνεις μιαν απόφαση, όταν μπορεί να την πάρει κάποιος άλλος για σένα.
32.Όλοι κρατάνε αρχείο με τις λανθασμένες αποφάσεις που έχεις πάρει.

33. Αν πας νωρίτερα, θα ματαιωθεί.
34.Αν κάνεις τα αδύνατα δυνατά να είσαι στην ώρα σου, θα αναγκαστείς να περιμένεις.
35.Αν αργήσεις λίγο, θα είναι πια πολύ αργά.

36.Από τη θήκη των εργαλείων λείπει πάντα το εργαλείο που χρειάζεται περισσότερο.
37.Οι περισσότερες δουλειές χρειάζονται τρία χέρια.
38.Οι βίδες που έχουν περισσέψει, δεν ταιριάζουν ποτέ με τα παξιμάδια που έχουν περισσέψει.

39. Όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς κάνεις, καν'το με ωραίο τρόπο.

40. Η ομαδική εργασία είναι απαραίτητη, γιατί σου δίνει τη δυνατότητα
...να ρίξεις την ευθύνη σε κάποιον άλλον.

41. Το λανθάνειν ανθρώπινο, αλλά για να τα κάνεις τελείως θάλασσα,
... χρειάζεσαι υπολογιστή.

42. Αν μπορείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου ενώ την έχουν χάσει όλοι οι άλλοι,
... απλώς δεν έχεις καταλάβει το πρόβλημα.

43. Η αναποφαστικότητα είναι η βάση της ευελιξίας.

44. Σε συμπέρασμα φτάνει κανείς πάντα όταν έχει κουραστεί να σκέφτεται.

45. Όταν αντιμετωπίζεις πρόβλημα, μπέρδεψέ τα.

46.Αν επιτρέπονται τα βιβλία ανοικτά κατά τη διάρκεια της εξέτασης,
... εσύ θα έχεις ξεχάσει το βιβλίο.

47.Η μονάδα των επειγόντων περιστατικών βρίσκεται πάντα στην άλλη άκρη του κτιρίου.

48. Οι πιο ενδιαφέρουσες φάσεις συμβαίνουν τη στιγμή που κοιτάς τον πίνακα των σκορ

49.Ο ψαράς με τη μικρότερη πείρα πιάνει πάντα το μεγαλύτερο ψάρι.

50. Παίρνει πάντα περισσότερο χρόνο να φτάσεις κάπου, απ'το να γυρίσεις πίσω.

51. Αν όλα τα οχήματα έρχονται καταπάνω σου, είσαι σε λάθος λωρίδα.

52. Όταν δεν βιάζεσαι, βρίσκεις πάντα το φανάρι πράσινο.

53. Αν τα παπούτσια σου έρχονται καλά, είναι άσχημα.
54.Αν κάτι σου αρέσει, δεν θα το έχουν στο νούμερό σου.
55.Αν κάτι σου αρέσει και υπάρχει στο νούμερό σου, δεν θα σου πηγαίνει.
56.Αν κάτι σου αρέσει και σου πηγαίνει, θα είναι πολύ ακριβό.
57.Αν κάτι σου αρέσει, σου πηγαίνει και είναι και φτηνό,
... θα διαλυθεί μόλις το φορέσεις.

58. Η εγγύηση των 60 ημερών εγγυάται ότι το προϊόν θα χαλάσει την 61η ημέρα.

59. Τα βρώμικα ρούχα πάντα είναι περισσότερα από τα καθαρά.

60. Τα παιδιά δεν ρίχνουν ποτέ το γάλα τους σε λερωμένο πάτωμα.

61. Το στομάχι διαστέλλεται τόσο, ώστε να χωρέσει όσο το δυνατόν
περισσότερες από τις σκουπιδοτροφές των φαστφουντάδικων.

62. Όταν παίρνεις λάθος νούμερο, δεν είναι ποτέ κατειλημμέτη η γραμμή.

63. Κοιμάται πρώτος αυτός που ροχαλίζει.

64. Η ενάρετη ζωή είναι η τιμωρία των ενάρετων.

65.Aν κάνεις μια καλή πράξη, θα σου ζητήσουν να την ξανακάνεις.

66. Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν.

67. Αυτός που γελάει τελευταίος μάλλον δεν κατάλαβε το αστείο.

68. Αν αξίζει να το κάνεις, αξίζει και να το παρακάνεις.

69. Αν κάποια πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά και δεν πήγανε,
... θα αποδειχτεί ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν πάει.

70. Σε μια γραφειοκρατική ιεραρχία, όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς,
... τόσο λιγότερο εκτιμά το Νόμο του Μέρφυ.


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πως πήραν τα ονόματά τους οι διάσημες εταιρίες


Apple Computers
Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, είχε καθυστερήσει 3 ολόκληρους μήνες στο να ονομάσει την νέα του εταιρία και γι’ αυτό απείλησε τους υπόλοιπους συνεργάτες τους πως αν δεν του δώσουν ένα καλό όνομα μέχρι στις 17:00 εκείνη τη μέρα, αυτός θα την ονόμαζε…Apple Computers.

Yahoo!
Η λέξη εφευρέθηκε απο τον Jonathan Swift και την χρησιμοποίησε στο βιβλίο του Gulliver’s Travels. Αναπαριστά ένα άτομο το οποίο είναι αποκρουστικό στην εμφάνιση και σχεδόν άνθρωπος. Οι ιδρυτές της Yahoo! Jerry Yang & David Filo διάλεξαν αυτό το όνομα γιατι θεωρούσαν τους εαυτούς τους, yahoos!

Xerox
Η ρίζα της ελληνικής λέξης ξερός είναι το «ξερ-». Ο ιδρυτής, Chester Carlson, ονόμασε την εταιρία του Xerox επειδή χρησιμοποιούσε την τεχνική της ξηρής αντιγραφής, ενώ οι ανταγωνιστές του εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούσαν την τεχνική της υγρής αντιγραφής.

Sun Microsystems
Ιδρύθηκε απο 4 κολλητάρια του Standford University, Sun είναι τα αρχικά των λέξεων Standor University Network.

Sony
Από την λατινική λέξη «sonus», η οποία σημαίνει ήχος, και την λέξη «sonny» η οποία στην αργκό των αμερικανών σημαίνει έξυπνος νεαρός.

Red Hat
Ο ιδρυτής της εταιρίας Marc Ewing είχε πάρει απο τον παππού του, όσο ήταν στο κολλέγιο, το καπέλο της ομάδας Cornell Lacrosse (με κόκκινες και άσπρες ρίγες). Το καπέλο το έχασε και έψαχνε απεγνωσμένα να το βρεί αλλά μάταια. Γι’ αυτό και στο πρώτο εγχειρίδιο της δοκιμαστικής έκδοσης του Red Hat Linux είχε μια παράκληση για αυτόν που μπορεί να βρεί αυτό το καπέλο, να του το δώσει πίσω.

Oracle
O Larry Ellison και ο Bob Oats δούλευαν σε ένα συμβουλευτικό project για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμερικής. Η κωδική ονομασία αυτού του project ήταν «oracle» (Η CIA το έβλεπε ως ένα σύστημα που θα έδινε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα ή κάτι τέτοιο…)

Motorola
Ο ιδρυτής Paul Galvin σκέφθηκε αυτό το όνομα όταν η εταιρία του ξεκίνησε να συναρμολογεί στερεοφωνικά για τα αυτοκίνητα. Ο διάσημος ραδιοφωνικός σταθμός τότε στην περιοχή του ήταν ο «Victrola»
Microsoft
Η ιδέα δώθηκε απο τον Gates οποία αναπαριστά την εταιρία η οποία ήταν αφοσιωμένη στα λογισμικά τύπου «MICROcomputer SOFTware». Αρχικά ξεκίνησε ως Micro-Soft αλλά εν τέλει έβγαλαν την παύλα.

Intel
Ο Bob Noyce και ο Gordon Moore ήθελαν να ονομάσουν την εταιρία τους ως «Moore Noyce» αλλά, ευτυχώς για αυτούς, ήταν ήδη κατοχυρωμένη ονομασία για κάποια αλυσίδα ξενοδοχείων, γι’ αυτό και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ακρωνύμιο που προέρχεται απο τις λέξεις «INTegrafed ELectronics».

Hewlett-Packard
Ο Bill Hewlett και ο Dave Packard απλά ονόμασαν την εταιρία τους με ένα κέρμα. Heads or Tails mate ?

Hotmail
Ο ιδρυτής Jack Smith είχε αυτήν την ιδέα του να μπορείς να ελέγχεις τα e-mail απο οποιονδήποτε υπολογιστή του κόσμου χρησιμοποιώντας έναν browser. Όταν ο Sabeer Bhatia σύνθεσε ένα επιχειρηματικό πλάνο για την υπηρεσία του ηλ. ταχυδρομείου, δοκίμασε όλες τις ονομασίες που τελείωναν σε *-mail αλλά τελικά επέλεξε το Hotmail μιας και περιείχε τα γράμματα h,t,m,l (αν δεν ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα τότε να πάτε πάλι στο σχολείο). Αρχικά η υπηρεσία παρουσιαζόταν με το όνομα HoTMaiL.

Google
Το όνομα αρχικά ξεκίνησε ως inside-joke σχετικά με το μέγεθος των πληροφοριών που θα μπορούσε η μηχανή αναζήτησης να ψάξει. To όνομα ήταν «Googol», μια λέξη που περιγράφει στα αγγλικά ένα νούμερο που αρχίζει απο 1 και ακολουθείται απο 100 μηδενικά (1 επι 10 εις την 10η). Αφού οι ιδρυτές Sergey Brin και Larry Page παρουσίασαν το έργο τους σε έναν επενδυτή, παρέλαβαν μια επιταγή προς την εταιρία «Google».

Cisco
Το όνομα δεν είναι ακρωνύμιο όπως πολλοί πιστεύουν αλλά τίποτα άλλο παρά το τέλος του ονόματος της πολιτείας San Francisco. Γι’ αυτό και το σήμα της εταιρία αναπαριστά μια εκδοχή της Golden Gate Bridge.

Apache
Πήρε το όνομα του απο τους ιδρυτές του που ξεκίνησαν να φτιάχνουν patches για τον httpd deamon της NCSA. Το αποτέλεσμα ήταν «A PatCHy» server, εξού και του Apache.

Adobe
Το όνομα προήλθε απο την ονομασία ενός ποταμού που έτρεχε πίσω απο το σπίτι του ιδρυτή της John Warnock, Adobe Creek.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

50 ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες


1. Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συνέχεια;
2. Σε ποια ακριβώς περιοχή του ουράνιου θόλου βρίσκεται το σφοντύλι;
3. Ποιος και ποτέ ενημέρωσε τον Ταρζάν ότι τον λένε έτσι;
4. Γιατί ο Donald Duck όταν βγαίνει από το μπάνιο φοράει πετσέτα ενώ κυκλοφορεί τις υπόλοιπες ώρες χωρίς παντελόνι;
5. Τι σκατά σημαίνει επιτέλους Ζαβαρακατρανεμιά;
6. Ποιος είναι επιτέλους ο ανιψιός του Μπάρμπα Μπεν και ποιος του Μπάρμπα Στάθη;
7. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ισχύει και στις καπνοβιομηχανίες;
8. Πως λύνει το πρόβλημα με τα οδοντικά σύμφωνα όποιος μιλάει έξω από τα δόντια;
9. Μπορεί κάποιος να αποφασίσει οριστικά ότι είναι αναποφάσιστος;
10. Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε;
11. Όταν κάποιος με μανία καταδιώξεως, καταδιώκεται πραγματικά, λέμε ότι θεραπεύτηκε;
12. 12.. Γιατί τα ντουλάπια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κλειδαριές;
13. Με ποια ακριβώς επιχειρήματα έπεισε ο Νώε τα ψάρια να αφήσουν το νερό και να μπουν στην κιβωτό;
14. Η λέξη «Αμφιλοχίας» κρύβει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο;
15. Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός αυτού του Αλέξη όταν κρυβόταν πίσω από τις λέξεις;
16. Υπάρχει λογική απάντηση στην ερώτηση «Γύρισες»;
17. Γιατί χρειάζονται πλύσιμο οι πετσέτες του ντους αφού όταν τις χρησιμοποιούμε είμαστε καθαροί;
18. Αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο γιατί υπάρχουν ακόμη πίθηκοι;
19. Πως πήρε το όνομά της η μακαρονάδα «πουτανέσκα»;
20. Τι σημαίνει κάθομαι όρθιος;
21. Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;
22. Τα ΑΤΜ γιορτάζουν της Αναλήψεως;
23. Γιατί τις λέμε ατομικές βόμβες αφού σκοτώνουν πολλούς;
24. Πώς λέγεται ένα αγριογούρουνο όταν είναι ήρεμο;
25. Ο ΤΕΝ-ΤΕΝ δε θα έπρεπε να λέγεται TWENTY;
26. Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;
27. Τι γεύση έχουν τα λυσσακά;
28. Σε τι τεστ επιδεξιότητας υποβάλλεται ο κώλος ώστε να αποκτήσει τελικά δικαίωμα στο μεταξωτό βρακί;
29. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τα υπόλοιπα μονόχρωμα;
30. Το @ σε τι ακριβώς μοιάζει με το παπάκι;
31. Δεν είναι σατανική σύμπτωση όποιος βρίσκεται στην τουαλέτα όταν χτυπάς να ονομάζεται «άλλος»;
32. Ο Κουτρούλης πόσους προσκεκλημένους έχει τελικά στο γάμο του;
33. Υπάρχει κάποιος ψυχοπαθής που δημιουργεί συστηματικά λάκκους στις φάβες;
34. Γιατί όταν οι τράπεζες στέλνουν «τελευταία ειδοποίηση» για μια δόση, στη συνέχεια αθετούν την υπόσχεσή τους και ξανασχολούνται μαζί μας ;
35. Τι βύσμα έχει τελικά αυτός ο ουδείς και όλοι τον θεωρούν αναντικατάστατο;
36. Στην Αφρική πως ονομάζεται το αράπικο φιστίκι;
37. Πόσο περήφανος για το σώβρακό του είναι ο Σούπερμαν ώστε να το φοράει πάνω από το παντελόνι;
38. Γιατί του διαόλου η μάνα δε δοκιμάζει να μείνει πιο κοντά;
39. Η τσαπα-τσούλα, είναι αγρότισσα ελευθέρων ηθών;
40. Τι χρησιμεύει η τρύπα στα ντόνατς;
41. Αυτός που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο «γκρεμό» και στο «ρέμα», έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας;
42. Αυτός που γράφει το «ακόμα πιο νόστιμο» στις συσκευασίες των γατοτροφών, πώς είναι τόσο σίγουρος;
43. Τι μέσο χρησιμοποιεί ένα βουνό για να πάει στον Μωάμεθ;
44. Αυτό το «διαφανές-περιτύλιγμα-με-τις- φουσκάλες-που-κάνουν-τσούκου- τσούκου-και-κάθονται-όλοι-και- τις-σπάνε-σαν-υπνωτισμένοι», ξέρει κανένας πως λέγεται με μία λέξη;
45. Γιατί οι αριθμοί στο κομπιουτεράκι είναι τοποθετημένοι ανάποδα σε σχέση με τους αριθμούς στα τηλέφωνα;
46. Αφού λένε πως το κολύμπι κάνει καλό στη σιλουέτα πως εξηγούν τις φάλαινες;
47. Οι επιγραφές που λένε πως «επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε σκυλιά που οδηγούν τυφλούς», περιμένουν να διαβαστούν από τα σκυλιά ή από τους τυφλούς;
48. Τι εργαλεία έχουν πια αυτά τα «πράσα» και πιάνουν συνέχεια διάφορους εκεί;
49. Πόσα χρόνια διαρκεί ένα «ζαμάνι»;
50. Στην ερώτηση «θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων;» η απάντηση «πάρτε τα αρχίδια μου», θεωρείται θετική ή αρνητική;

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

O φυσικός Πενρόουζ λέει ότι «είδε» το σύμπαν ΠΡΙΝ το «Μπιγκ Μπανγκ»


Ο χώρος και ο χρόνος δεν δημιουργήθηκαν μαζί με την αρχική "μεγάλη έκρηξη" του σύμπαντος, το γνωστό "Μπιγκ Μπανγκ", αλλά στην πραγματικότητα το σύμπαν μας κάνει συνεχείς κύκλους "γέννησης" και "θανάτου", μέσα από μια αιώνια διαδοχή φάσεων ("αιώνων").

Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος και πολυβραβευμένος βρετανός φυσικός και μαθηματικός Ρότζερ Πενρόουζ, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (πολλά βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), ο οποίος ισχυρίζεται, σε νέα μελέτη του, ότι εντόπισε στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων, που αποτελεί τον "απόηχο" μέχρι σήμερα του Μπιγκ Μπανγκ, κυκλικά μοτίβα τα οποία παραπέμπουν ακριβώς σε μια "κυκλική" κοσμολογία.

Ο Roger Penrose, σύμφωνα με το "Physics World", παρουσίασε νέες επιστημονικές εκτιμήσεις που βασίζονται στις παρατηρήσεις του δορυφόρου WMAP της NASA, ο οποίος μελετά τη διάχυτη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου στο σύμπαν.

Η θεωρία του Πενρόουζ έρχεται σε ευθείας αντίθεση με το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο του "κοσμικού πληθωρισμού", το οποίο δέχεται ότι το σύμπαν "φούσκωσε" απότομα αμέσως μετά τη δημιουργία του. Σύμφωνα με την κυρίαρχη "πληθωριστική θεωρία", το σύμπαν ξεκίνησε από ένα σημείο άπειρης πυκνότητας πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, επεκτάθηκε υπερβολικά γρήγορα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και σήμερα συνεχίζει ακόμα την αδιάκοπη επέκτασή του, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το αρχικό "φούσκωμα", ώσπου να καταλήξει κάποτε σε ένα ομοιόμορφο και παγωμένο διάστημα.

Όμως ο Πενρόουζ δεν συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η ανωτέρω εικόνα δεν εξηγεί το πολύ χαμηλό βαθμό εντροπίας από τον οποίο πιστεύεται ότι γεννήθηκε το σύμπαν, κάτι που επέτρεψε να υπάρξει πολύ γρήγορα ένας υπερβολικά υψηλός βαθμός "τάξης", από όπου σταδιακά ξεπήδησαν τα άστρα, οι γαλαξίες και η ζωή (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου). Έτσι, ο βρετανός κοσμολόγος δεν πιστεύει ότι ο χώρος και ο χρόνος πρωτοεμφανίστηκαν τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ, αλλά θεωρεί ότι ουσιαστικά προϋπήρχαν, επειδή το Μπιγκ Μπανγκ δεν ήταν ένα και μοναδικό, αλλά υπήρξαν πολλά στη σειρά στην ιστορία του σύμπαντος και κάθε φορά ένας νέος "αιώνας" ξεκινούσε.

Ο βρετανός φυσικός πιστεύει ότι κάθε φορά, στο τέλος ενός "αιώνα", το σύμπαν, μετά τη συνεχή επέκτασή του, γίνεται άπειρα μεγάλο, ώσπου τελικά κάνει την "μετάβαση" στην επόμενη φάση ("αιώνα"), οπότε γίνεται ξανά άπειρα μικρό, εκρήγνυται και πάλι με ένα νέο Μπιγκ Μπανγκ, αρχίσει ξανά να επεκτείνεται κ.ο.κ., σε μια κυκλική διαδοχή συμπάντων. Μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι στο μεταβατικό στάδιο η εντροπία πέφτει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, επειδή οι μαύρες τρύπες, που καταστρέφουν κάθε πληροφορία την οποία απορροφούν, εξατμίζονται καθώς το σύμπαν επεκτείνονται κι έτσι μειώνεται η συνολική εντροπία.

Ο Πενρόουζ ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε ενδείξεις που στηρίζουν την γοητευτική αλλά και επίμαχη θεωρία του, η οποία θυμίζει ανατολική φιλοσοφία. Σε συνεργασία με τον Βάχε Γκουρζατνιάν του Ινστιτούτου Φυσικής του Ερεβάν στην Αρμενία, ανέλυσε στοιχεία επτά ετών από το δορυφόρο WMAP που κατέγραψε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε περίπου 300.000 χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ και έκτοτε παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του πρωτογενούς σύμπαντος.

Οι δύο επιστήμονες -που επίσης χρησιμοποίησαν στοιχεία από το πείραμα Boomerang στην Ανταρκτική- λένε ότι εντόπισαν σαφείς ομόκεντρους κύκλους μέσα στα δεδομένα, δηλαδή περιοχές στον "ουρανό των μικροκυμάτων", όπου η θερμοκρασία της ακτινοβολίας είναι σαφώς μικρότερη από τις άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους Πενρόουζ και Γκουρζαντιάν, αυτοί οι κύκλοι μας επιτρέπουν να "δούμε" πίσω από το Μπιγκ Μπανγκ και να "διακρίνουμε" τον "αιώνα" που προϋπήρξε στο προηγούμενο σύμπαν. Οι κύκλοι, όπως ισχυρίζονται, αποτελούν απομεινάρια στο δικό μας "αιώνα", τα οποία άφησαν οι σφαιρικοί κυματισμοί των βαρυτικών κυμάτων, που δημιουργήθηκαν όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονταν στον προηγούμενο "αιώνα".

Όπως αναφέρουν, αυτοί οι κύκλοι θέτουν σε αμφισβήτηση την θεωρία του "κοσμικού πληθωρισμού", η οποία θεωρεί ότι η κατανομή των αποκλίσεων της θερμοκρασίας στο σύμπαν θα έπρεπε να είναι απολύτως τυχαία και όχι να ακολουθεί κάποια πρότυπα (εν προκειμένω κυκλικά). Όμως είναι βέβαιο ότι άλλοι κοσμολόγοι θα βάλουν στο "μικροσκόπιο" τις νέες εκτιμήσεις του Πενρόουζ, με κριτική διάθεση.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1011/1011.3706.pdf

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση για σινεμά - Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο


Το προτελευταίο επεισόδιο μιας δεκαετούς συνέχειας είναι ίσως η καλύτερη Χάρι Πότερ ταινία.

Πλοκή

Οι δυνάμεις του Βόλντεμορ γίνονται όλο και ισχυρότερες. Έχει πλέον αποκτήσει τον έλεγχο του συμβουλίου μαγείας και του Χόγκγουαρθ. Ο Χάρι Πότερ, η Ερμιόνη κι ο Ρον θα εξαντλήσουν τις μικρές ελπίδες άμυνας και θα προσπαθήσουν να φέρουν την ελπίδα στον κόσμο των μάγων.

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS. PART 1

Φαντασίας, 2010 Διάρκεια: 146'. Αγγλοαμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Γιέιτς με τους: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουάτσον, Ρέιφ Φάινς, Ρόμπι Κολτρέιν

Παραλειπόμενα:

Το έβδομο και τελευταίο βιβλίο της J.K. Rolling με την τελική μονομαχία Χάρι Πότερ-Βόλντεμορ. Εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου του 2007 και έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Όμως, δεν τελειώνει εδώ η σειρά, αφού κινηματογραφικά κόβεται στα δύο, με το δεύτερο να βγαίνει λογικά το Καλοκαίρι του 2011.

Το τέλος ξεκινά

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ξανά στον αέρα η καλύτερη τηλεοπτική εκπομπή - Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα


Από το 1996 και επί δέκα χρόνια, η εκπομπή βρίσκεται στον κατάλογο των καλύτερων τηλεοπτικών προγραμμάτων και έχει επανειλημμένως επιλεγεί για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή, ενώ της έχει απονεμηθεί δύο φορές το «Euro-Comenius», το ευρωπαϊκό βραβείο για ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Ρεκόρ τηλεθέασης σημείωσε προχθες η πρεμιέρα του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της AGB. Παρ’ ότι η δίωρη εκπομπή προβλήθηκε σε επανάληψη, η τηλεθέαση για το ντοκιμαντέρ «Η αληθινή ιστορία της 17Ν» του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» άγγιξε το 17,8, ποσοστό ρεκόρ για τα δεδομένα της ΕΡΤ.

Ανάλογα νούμερα τηλεθέασης, παρουσίαζε το «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» και η «Θεματική Βραδιά», μέχρι το 2008. Η Διοίκηση της ΕΡΤ είχε τότε αποφασίσει τη διακοπή και των δύο εκπομπών, επικαλούμενη λόγους χαμηλής τηλεθέασης…

Το επόμενο επεισόδιο του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» θα προβληθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, στις 23.00 (ΝΕΤ).

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου,το ντοκιμαντέρ «Η είδηση μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» παρουσιάζει ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο υλικό που ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση.

Από το 1996, όταν και ξεκίνησε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, μέχρι σήμερα, ο φακός της εκπομπής έχει βρεθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου για να παρακολουθήσει και να καταγράψει τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα, αλλά και τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά: στη Γιουγκοσλαβία ο Στέλιος Κούλογλου μεταδίδει ζωντανά από το στούντιο της σερβικής τηλεόρασης, λίγες ώρες πριν αυτή γίνει κι επίσημα στόχος των νατοϊκών δυνάμεων, ενώ ξαναζωντανεύει μια συνταρακτική ιστορία αγάπης. Στην Κούβα συνομιλεί με τους στενότερους συνεργάτες του Τσε και παρακολουθεί τον Φιντέλ Κάστρο εν μέσω τροπικής καταιγίδας, ενώ στη Βενεζουέλα αποκαλύπτει το «πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα» της ιστορίας…

Επισκέπτεται το «γείτονα με τα πολλά πρόσωπα», την Τουρκία, και συναντά το φίλο του δημοσιογράφο Ραγκίπ Ντουράν την ημέρα της απελευθέρωσης του από τη φυλακή. Εξετάζει τα αίτια των Σεπτεμβριανών, καταγράφει τις αναμνήσεις Τούρκων κι Ελλήνων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την Τουρκία στο μετέωρο βήμα της ένταξής της στην ΕΕ. Στην Ιταλία αναζητεί τα αίτια της δολοφονίας του Άλντο Μόρο και συνομιλεί μέσα από τη φυλακή με τον «εγκέφαλο» της ιταλικής τρομοκρατίας, ενώ στη Γερμανία προσπαθεί να ξορκίσει το φάντασμα του τείχους, εξετάζοντας τα αίτια που οδήγησαν στο «απίστευτο 1989». Στην Ολλανδία καταγράφει την εμφάνιση του «Μεγάλου Αδελφού» κι εξετάζει το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, ενώ στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία ερευνά το τι τελικά φτάνει στο πιάτο μας και αναρωτιέται προς τα πού οδεύει ο πλανήτης γη…

Ο φακός του ΡΧΣ είναι παρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτεμβρίου. Συναντά δημοσιογράφους, διανοούμενους, πρώην πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ανθρώπους που επέζησαν τη μέρα εκείνη κι ερευνά τα αίτια και τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων. Εισβάλλει στα πολιτικά παρασκήνια και μαθαίνει τι σημαίνει «διαπλοκή αλά αμερικανικά» και πως μπορεί κανείς να κλέψει το Λευκό Οίκο. Παρακολουθεί στενά τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συνομιλεί με υποστηρικτές, αντιφρονούντες και «θύματα» του πολέμου. Εξετάζει το ζήτημα της κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συναντά τον άνθρωπο που η φωτογραφία του έγινε σύμβολο της κόλασης στις αμερικανικές φυλακές του Ιράκ…

Κι εντός συνόρων όμως η δημοσιογραφική ομάδα του ΡΧΣ δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια: ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη, εξετάζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και αναζητά το ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στον Ελληνικό Εμφύλιο. Παρακολουθεί την πορεία της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας από την είσοδό της στην ΕΟΚ, έως την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ. Εξετάζει σημαντικά κοινωνικά θέματα - ναρκωτικά, ρατσισμός, ξενοφοβία, ακρίβεια – και αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ελληνική βιομηχανική ιστορία, μοναδικό περιστατικό του «πολιτισμού που σκοτώνει»…

Για πρώτη φορά μια τηλεοπτική εκπομπή καταπιάνεται συστηματικά με την τηλεόραση, τα ψέματα της μικρής οθόνης και την προπαγάνδα. Από τις ψεύτικες εικόνες και τα 25+1 ψέματα με τις οποία πουλήθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ, μέχρι την «εξέγερση» της Αλβανίας και από τους ανταποκριτές που μεταδίδουν ζωντανά τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης από την Κύπρο, μέχρι την «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ενός ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, που έχει όμως γυρισθεί στο …Πακιστάν!!

Δείτε περισσότερα εδώ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Βροχή» των Λεοντιδών στις 17 & 18 Νοεμβρίου


από την faih christ

Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Γης -και ανάμεσά τους οι Έλληνες- θα έχουν την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να παρατηρήσουν στον ουρανό -στο μέτρο που του επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- την πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών.

Το αποκορύφωμα αναμένεται τις νύχτες της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του. Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 – 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες «αστεριών» φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι «θύελλες» λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ανά 33 χρόνια περίπου, για άγνωστους λόγους. Η τελευταία τέτοια θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη θα υπάρξει κάπου κοντά στο 2035. Φέτος θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια δραστηριότητα.

Οι βροχές των μετεώρων παίρνουν το όνομα του αστερισμού που βρίσκεται στην περιοχή του ουρανού όπου εκδηλώνονται (π.χ. Ωριωνίδες, Αιγοκερίδες, Yδροχοΐδες, Περσείδες κ.α.). Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του, να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους.

Για πρώτη φορά, οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου του 1883 στη βορειοανατολική Αμερική και έκτοτε εγκαινιάστηκε η σύγχρονη αστρονομία των διαττόντων. Αν και μετά το 2002 η δραστηριότητα των Λεοντιδών έχει «κοπάσει», δεν παύει κατά καιρούς να εκπλήσσει τους παρατηρητές με τις συνεχείς μεταβολές της. Αυτή η αβεβαιότητα ισχύει γενικότερα στην παρατήρηση διαττόντων αστέρων, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και, φυσικά, κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση του φαινομένου.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πολυτεχνείο – 17 Νοεμβρίου 1973


Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, στην ηρωϊκή εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει, όχι μόνο τον ηρωϊκό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών. Οι αγώνες του Νοέμβρη αποτελούν την κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας ειδικότερα για την ελευθερία.

Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Πάντα ζωντανά να οδηγούν και να φρονηματίζουν τις νέες και τους νέους μας.

Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι πάντα ένα ζωντανό κάλεσμα για την δημοκρατία, την ανθρωπιά και την ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει.

Το χρονικό της εξέγερσης

Παρά τα σκληρά καταπιεστικά μέτρα των πραξικοπηματιών, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τις ομαδικές δίκες στα έκτακτα στρατοδικεία, τα βασανιστήρια, τις εικονικές εκτελέσεις και τις δολοφονίες, συνεχείς ήταν οι αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού σε όλη τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, με πρωτοπόρα πάντοτε την αδάμαστη νεολαία. Ακόμη από τις αρχές του 1973, είχε αρχίσει να εκφράζεται η λαϊκή αγανάκτηση κατά της χούντας όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φεβρουάριο του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοεμβρίου 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοεμβρίου. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές.

Οι πολιτικές ταραχές ξέσπασαν στην Αθήνα από τις 14 μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 1973. Οι ταραχές αυτές ξεκίνησαν με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από φοιτητές κλιμακώθηκαν με παναθηναϊκή κινητοποίηση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος τις 21ης Απριλίου και τερματίστηκαν με την επέμβαση του στρατού.

Απαρχή των γεγονότων θεωρούνται οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου , και κατέληξαν στην απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων, σχετικά με τον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών। Το απόγευμα της ίδιας μέρας αποφασίστηκε από τους φοιτητές, που στο μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, η κατάληψη του ιδρύματος, κάτω από έλεγχο Συντονιστικής Επιτροπής. Τις βραδινές ώρες τα συνθήματα των συγκεντρωμένων είχαν πάρει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα .

Σάββατο 17 Νοεμβρίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι». Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς. Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια». Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου.
Ωρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν άνδρες της Ασφάλειας και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν στρατιώτες που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν αστυνομικοί με πολιτικά.

Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο…


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πώς προέκυψαν τα σύμβολα των αριθμών



Οι αριθμοί που χρησιμοποιούμε (1, 2, 3, 4, κτλ.) είναι γνωστοί ως » αραβικοί» αριθμοί για να ξεχωρίζουν από τους » λατινικούς» (I, II, III, IV, V, VI, κτλ).

Στην πραγματικότητα οι Άραβες έκαναν γνωστούς αυτούς τους αριθμούς αλλά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από τους Φοίνικες για να μετρούν και να κάνουν λογαριασμούς στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί 1 σημαίνει «ένα » και 2 σημαίνει «δύο»;
Στους λατινικούς αριθμούς είναι εύκολο να το καταλάβεις αλλά ποια ήταν η λογική πίσω από τους φοινικικούς αριθμούς;

Είναι θέμα γωνιών! Είναι ο αριθμός των γωνιών. Αν κάποιος γράψει τον αριθμό (βλέπε παρακάτω) στην παλιά τους μορφή, θα καταλάβει αμέσως γιατί.


Οι γωνίες είναι σημειωμένες με «o».No 1 έχει μία γωνία. No 2 έχει δύο γωνίες. No 3 έχει τρεις γωνίες και το»O» δεν έχει γωνίες

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Όταν η φύση επιβάλλεται στον άνθρωπο

Εικόνες από ένα ναυάγιο

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ζακ Γαλυφιανάκης: Κωμικός πολλών κυβικών


Ελληνοαμεαρικάνος δεύτερης γενιάς από τους λόφους της Καρολάϊνα, ο 39χρονος Ζαχαρίας Γαλυφιανάκης αναδεικνύεται με χαρακτηριστική άνεση στα πλέον συζητημένα ονόματα της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς.

Ελάχιστα γοητευτικός, αλλά απίστευτα απολαυστικός και διάσημος για τους πρωτότυπους κωμικούς αυτοσχεδιασμούς του, ξεκίνησε τη καριέρα του στη τηλεόραση το 1996 και μετράει ήδη μια δεκαετία στο ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά. Φέτος το καλοκαίρι, έγινε διεθνώς γνωστός ενσαρκώνοντας τον ρόλο του εκκεντρικού Άλαν στο ξεκαρδιστικό κινηματογραφικό «Hungover».

Αναμενόμενα περιζήτητος μετά τη τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο συμμετοχής στο «Hungover 2» που θα προβληθεί στις αίθουσες την άνοιξη του 2011.
Ο Ελληνοαμερικάνος που έκλεψε την παράσταση ως συμπρωταγωνιστής στην κωμωδία της χρονιάς που πέρασε, ξαναχτυπά, όχι με κάποιον από τους πολυαναμενόμενους ρόλους του (το Hangover 2 αναμένεται στις αίθουσες σε μερικούς μήνες), ούτε με στροφή στην καριέρα του, αλλά με μία… σέξι φωτογράφιση με μαγιό στην παραλία, για το Vaity Fair. Αγαπημένη spicy λεπτομέρεια: το μαγιό ήταν κατακόκκινο, ολόσωμο και γυναικείο.

Ο «άχρονος», σύμφωνα με το Vanity Fair, ηθοποιός, μετακόμισε από την Βόρεια Καρολίνα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’90, για να ξεκινήσει μια καριέρα στο modeling. Όταν είδε το σχέδιό του να ναυαγεί, είπε να κάνει μια προσπάθεια με το stand up comedy. Επιβιβάστηκε σε ένα mini van, και ταξίδεψε μέχρι το Λος Άντζελες. «Δεν ήξερα κανέναν στο LA» λέει. «Έκανα πάρα πολλά shows σε εκλλησίες και μαγαζιά, διαδρόμους bowling και δημόσια πλυντήρια».

Αυτόν τον μήνα, το δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό του δίνει την ευκαιρία να γίνει το μοντέλο που πάντα ονειρευόταν.

Ο Ζακ Γαλυφιανάκης παραμένει ένας σούπερ σταρ και κατά πολλούς, ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς αυτή τη στιγμή. Μετά τον Hangover έχει δώσει πραγματικά ρέστα σε πολλές από τις εμφανίσεις του αλλά με το παρακάτω video όπως θα δείτε…
Η συνέχεια… επί της οθόνης

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι Έλληνες «γέννησαν» την λογική-μαθηματική απόδειξη το 430 π.Χ.


Η λογική-μαθηματική απόδειξη, η πρώτη και σημαντικότερη συνεισφορά των Ελλήνων στα μαθηματικά, "γεννήθηκε" γύρω στο 430 π.Χ, με απόκλιση το πολύ 20 χρόνων πριν ή μετά από αυτή την χρονολογία. Το σημαντικό αυτό βήμα, που οδήγησε περίπου μετά από περίπου ενάμιση αιώνα στην εμφάνιση της γεωμετρίας του Ευκλείδη με το έργο του "Στοιχεία", συνέπεσε -όχι τυχαία- με άλλες μνημειώδεις εξελίξεις στην πολιτική και την τέχνη εκείνη την εποχή, καθώς η Δημοκρατία "γέννησε" τη Λογική. Ειδικότερα, οι ρητορικοί και δικανικοί λόγοι αποτέλεσαν το πρότυπο με βάση το οποίο δομήθηκαν τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα των αρχαίων Ελλήνων.

Αυτά υποστήριξε ο συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης, σε χθεσινοβραδυνή ομιλία του με θέμα "Τι βρίσκεται ανάμεσα στον έκτο και τον τέταρτο αιώνα π.Χ.: το πέρασμα στα ελληνικά μαθηματικά", με την οποία εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος ομιλιών με κεντρικό άξονα "Πρόσφατες εξελίξεις στην μελέτη των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών", που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Οι απόψεις του ομιλητή αποτελούν καρπό δεκάχρονης έρευνάς του πάνω στο ζήτημα και έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται σε ξένα περιοδικά, όπως το διεπιστημονικό αμερικανικό "Storyworlds".

Κάνοντας μια διεξοδική συγκριτική ανάλυση των αρχαίων λογοτεχνικών κειμένων με τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα και κείμενα, ο Δοξιάδης ανέδειξε τα κοινά σχήματα λόγου και σκέψης που διατρέχουν και τα δύο (χιασμός, κυκλικές συνθέσεις κ.α.), τονίζοντας τις ομοιότητες της λογοτεχνικής αφήγησης και της μαθηματικής λογικής, που παραπέμπουν έτσι σε μια λογοτεχνική "γενεαλογία" της απόδειξης. Όπως είπε, η ποιητική αφήγηση οδήγησε στη ρητορική πειθώ και αυτή κατέληξε στη δόμηση της λογικής και μαθηματικής απόδειξης.

Καθώς η δημοκρατία και η τέχνη (ιδιαίτερα η τραγωδία) άνθιζαν και οι άνθρωποι στην αγορά και στα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας άρχισαν να προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τους γύρω τους για την ορθότητα των απόψεων τους, η ρητορική "πίστις" (η πειθώ) οδήγησε στην απόδειξη στα μαθηματικά. Έτσι, οι Έλληνες -μέσα από τον ρητορικό λόγο και αντίλογο- εφηύραν ένα νέο λογικό και αποδεικτικό τρόπο σκέψης, που έμελε να χαράξει ανεξίτηλα την κατοπινή ιστορία της επιστήμης.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνθηκε από την εφεύρεση και χρήση του διαβήτη και του κανόνα (χάρακα), αρκετά χρόνια πριν το 430 π.Χ., όπως δείχνουν και τα γεωμετρικά σχέδια πάνω σε αρχαία αγγεία. Τα εργαλεία αυτά επέτρεψαν στους πρώτους μαθηματικούς να πειραματίζονται στην πράξη και να συζητούν μεταξύ τους τις θεωρίες τους.

Ο Δοξιάδης υπογράμμισε ότι δεν ανακάλυψαν οι αρχαίοι Έλληνες τα μαθηματικά, διαλύοντας ένα μύθο που ορισμένοι πιστεύουν, τονίζοντας ότι προϋπήρξαν τα υπολογιστικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και αυτοί, με τη σειρά τους, είχαν κατά πάσα πιθανότητα δεχτεί επιρροές από τα μαθηματικά των Βαβυλωνίων. Όπως είπε, ο ίδιος ο Ηρόδοτος παραδέχεται ότι ο Θαλής δεν δημιούργησε τα μαθηματικά, αλλά τα έφερε από την Αίγυπτο, ενώ ανάλογες αναφορές αργότερα κάνει και ο Αριστοτέλης.

Όμως από τον 6ο αιώνα, όταν υπήρχαν ουσιαστικά μόνο τα αιγυπτιακά μαθηματικά, μέχρι τον 4ο αιώνα, λαμβάνει μια χώρα μια αλυσίδα πολιτισμικών εξελίξεων, που οδηγεί τελικά στην ανάδυση των πρωτότυπων ελληνικών μαθηματικών, που αρχικά επικεντρώνονται στη γεωμετρία. Σύμφωνα με τον Δοξιάδη, τα ελληνικά μαθηματικά διαφέρουν από τα αιγυπτιακά σε σημαντικό βαθμό, καθώς έχουν πιο γενική (και όχι απλώς υπολογιστική μορφή), συνήθως περιλαμβάνουν σχήματα στα κείμενα τους και για πρώτη φορά περιέχουν αποδείξεις. Το πρώτο θεώρημα με απόδειξη ήταν ο "τετραγωνισμός των μηνίσκων" του Ιπποκράτη του Χίου, ένα επίτευγμα που καταγράφεται από τον ρωμαίο Σιμπλίκιο τον 1ο αιώνα μ.Χ.

O Απόστολoς Δοξιάδης, παράλληλα με το πλούσιο συγγραφικό έργο του (με πιο πρόσφατο δημιούργημα το διεθνές μπεστ-σέλερ Logicomix), μελετά εδώ και χρόνια σε θεωρητικό επίπεδο τη σχέση μαθηματικών και αφήγησης. Ήδη ετοιμάζει ένα σχετικό βιβλίο με τίτλο "Από τις ιστορίες στις αποδείξεις".

Ο Δοξιάδης έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς συνεδρίου "Μαθηματικά και Αφήγηση" στην Μύκονο το 2005, που σχολιάστηκε από το επιστημονικό περιοδικό Nature ότι "σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις αποξενωμένες τέχνες των μαθηματικών και της διήγησης ιστοριών". Ακολούθησε μια δεύτερη σχετική συνάντηση στους Δελφούς το 2007, την οποία οργάνωσαν ο Δοξιάδης και ο διεθνής φήμης μαθηματικός Μπάρι Μαζούρ, οι ομιλίες της οποίας θα εκδοθούν σε βιβλίο.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Θανάσιμα επικίνδυνος ο έρωτας στο Ιράν


Φυλακές, βασανιστήρια, βιασμοί και εξορία.
Σε αυτές τις τέσσερις εφιαλτικές λέξεις συνοψίζεται η ιστορία της Λέιλα και του Παρχάμ, δύο νεαρών φοιτητών που είχαν την ατυχία να ερωτευθούν στο σημερινό Ιράν.

Στη χώρα όπου ο έρωτας είναι θανάσιμα επικίνδυνος. Τον Οκτώβριο το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στην Τουρκία, στο ληξιαρχείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Μοιάζει με το ευτυχισμένο τέλος μιας αληθινής ιστορίας αγάπης. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η «ηρωίδα» νίκησε μεν τους «κακούς», αλλά δεν μπορεί να νικήσει και τους δαίμονες που στοιχειώνουν την καθημερινότητά της: υποφέρει από κατάθλιψη, η μυρωδιά του μέικαπ την αρρωσταίνει και τρέμει τους εφιάλτες που εισβάλλουν στο μυαλό της κάθε φορά που κλείνει τα μάτια της.

Πριν από οκτώ μήνες στην ιρανική πόλη Σιράζ η 30χρονη Λέιλα απήχθη, βασανίστηκε και βιάστηκε από πέντε άνδρες. Η ίδια πιστεύει ότι ανήκαν στη μυστική αστυνομία του Ιράν. Το «αμάρτημά» της ήταν ότι διατηρούσε σχέση με τον 24χρονο αντικαθεστωτικό Παρχάμ.
Και τα δύο ονόματα είναι πλαστά· τα επέλεξαν οι ίδιοι για να μιλήσουν στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Τimes» από ένα άσυλο προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ο πατέρας της γυναίκας δεν γνωρίζει ακόμη τι της συνέβη. «Είναι πολύ συντηρητικός. Θα καταστραφεί αν το μάθει» εξηγεί η Λέιλα.

Μερικές εβδομάδες πριν από την απαγωγή της Λέιλα ο Παρχάμ είχε καταφύγει στη γειτονική Τουρκία προκειμένου να γλιτώσει τη φυλάκιση για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2009.
Η Τουρκία είναι συνήθης προορισμός για τους αντιφρονούντες του Ιράν. Κάποιοι πληρώνουν τεράστια ποσά σε κυκλώματα λαθρεμπόρων προκειμένου να φύγουν από το Ιράν, κάποιοι άλλοι φθάνουν ως τα σύνορα με την Τουρκία ελπίζοντας για το καλύτερο: είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν απαιτεί βίζα εισόδου από τους ιρανούς πολίτες.

Ο Παρχάμ γνώρισε τη Λέιλα πριν από δύο χρόνια στο Ισφαχάν, όπου σπούδαζαν. Και οι δύο ανήκαν στο φιλελεύθερο φοιτητικό κίνημα του Ιράν και αγωνίζονταν κατά των καταπιεστικών επιταγών του καθεστώτος. Τα κοινά ενδιαφέροντα και η αγάπη τους για τη ροκ μουσική σύντομα εξελίχθηκαν σε έναν δυνατό έρωτα και οι δύο νέοι αρραβωνιάστηκαν.
Οταν ο Παρχάμ αναγκάστηκε να διαφύγει στην Τουρκία, η Λέιλα βρέθηκε στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών. Καθ΄ οδόν προς το πανεπιστήμιό της η γυναίκα απήχθη από πέντε άνδρες, οι οποίοι με την απειλή όπλου την οδήγησαν σε ένα κτίριο. Εκεί της φόρεσαν μέικαπ και τη βίασαν ομαδικά. Την ξυλοκόπησαν, ούρησαν στο στόμα της, την υποχρέωσαν να καταπιεί τον εμετό της, την κακοποίησαν σεξουαλικά με ένα κατσαβίδι και τη μαχαίρωσαν στο πόδι.

Οι άνδρες, οι οποίοι βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους με κάμερα, απαιτούσαν να μάθουν πού βρισκόταν ο Παρχάμ. Η Λέιλα κατάλαβε ότι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες της όταν της αποκάλυψαν λεπτομέρειες από τις συζητήσεις της μαζί του. Τη βασάνιζαν για δύο ημέρες προτού την πετάξουν δεμένη στην άκρη ενός δρόμου, όπου εντοπίστηκε από περαστικούς.

Για τέσσερις μήνες μετά τον βιασμό η Λέιλα διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον Παρχάμ. Δύο φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Δεχόταν συνεχώς απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία συνέχισαν και αφού άλλαξε τον αριθμό του τηλεφώνου της. Ο αδελφός της τελικά την έπεισε να πει στον Παρχάμ όσα της συνέβησαν. «Ηθελα να βρω αυτούς τους ανθρώπους και να τους σκοτώσω. Αισθανόμουν υπεύθυνος επειδή είχα φύγει από το Ιράν και ήταν εξαιτίας μου που της έκαναν αυτά τα πράγματα» είπε ο νεαρός.

Πριν από δύο μήνες η Λέιλα και η οικογένειά της ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία. «Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σαν εμένα στο Ιράν που δεν μπορούν να μιλήσουν γι΄ αυτόν τον πόνο.Αλλά εγώ έχω την ευκαιρία και πρέπει να μιλήσω γι΄ αυτό» λέει σήμερα η νεαρή γυναίκα. Με το πρόσωπό της πάντα γυρισμένο αντίθετα από τον φωτογραφικό φακό.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Πιο επικίνδυνο το αλκοόλ από τα ναρκωτικά !


Το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο από τα αποκαλούμενα «σκληρά» ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων στην οποία αξιολογήθηκαν διαφορετικές ουσίες σχετικά με το πόσο καταστροφικές είναι σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ερευνητές της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ΙSCD) με χρηματοδότηση από το βρετανικό Κέντρο Μελετών Εγκλήματος και Δικαιοσύνης ανέλυσαν πόσο εθιστικές είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, το ecstasy και η κάνναβη. Η ηρωίνη, η κοκαΐνη σε μορφή κρακ και οι μεθαμφεταμίνες φάνηκε ότι ήταν οι πιο φονικές ουσίες για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Οταν όμως αναλύθηκε η επίδρασή τους και σε κοινωνικό επίπεδο, τότε το αλκοόλ φάνηκε να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία, ενώ ακολουθούσαν η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κάνναβη, το ecstasy και το LSD βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη της επικινδυνότητας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιο επικίνδυνο από την κάνναβη.

Big Bang από το Cern


Ένα μίνι big bang ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι ερευνητές του μεγάλου επιταχυντή Αδρονίων στο CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Από το 2009 ο LΗC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης. Για πρώτη φορά τώρα ο επιταχυντής θα προκαλέσει συγκρούσεις ιόντων μόλυβδου. Ο στόχος του πειράματος είναι να διερευνηθεί το πώς έμοιαζε το σύμπαν λίγες στιγμές μετά τη δημιουργία του. Δηλαδή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα από το πείραμα θα πάρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο σύμπαν, 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το συγκεκριμένο πείραμα που ονομάζεται ΑLΙCΕ θα λάβει χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Πάντως, τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα είναι κυριολεκτικώς «καυτά», αφού θα παραχθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια πειράματος.

Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς, το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Με το ζόρι...μαθηματικά


Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να διεγείρουν τον εγκέφαλο, μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να βελτιώνουν τις επιδόσεις των ανθρώπων στα μαθηματικά. Οι λεπτομέρειες του πειράματος

Στο μέλλον μπορεί να γίνεται κανείς ξεφτέρι στα μαθηματικά με τη βοήθεια μιας συσκευής που θα στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, ότι η διέγερση του εγκεφάλου με ένα πολύ χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες ενός ανθρώπου στα μαθηματικά και μάλιστα για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον γνωστικό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ, το Science και τις βρετανικές Γκάρντιαν, Ιντιπέντεντ και Τέλεγκραφ, έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στα μαθηματικά και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

"Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε υπερβολικά εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας και ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να σας μετατρέψει στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά", δήλωσε ο Κοέν.

Επί έξι μέρες και για 20 λεπτά κάθε φορά, οι βρετανοί επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά με ρεύμα, ενός μικρού μόνο κλάσματος του αμπέρ, το βρεγματικό λοβό των εθελοντών (μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία των μαθηματικών), από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα. Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά την διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια. Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις ή πραγματικές αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας.

Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι όσοι νέοι είχαν "μπει στην πρίζα" για περισσότερη ώρα, τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους συνεχιζόταν.

Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει το περίπου ένα πέμπτο του πληθυσμού, που δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους σχετικούς υπολογισμούς ή όσους ανθρώπους, μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους. Οι χρόνιες δυσκολίες με τους αριθμούς έχουν ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μένουν πιο εύκολα στην ανεργία, να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη αυτοεκτίμηση, συχνότερη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο δρ Κρίστοφερ Τσάμπερς της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν ότι, παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά παρεπόμενα σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οι μέλισσες και το... δυσεπίλυτο μαθηματικό "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή"


Οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, "λύνοντας" ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", ένα πολύ γνωστό, στο χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών, αλλά και δυσεπίλυτο γρίφο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λονδίνου.


Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο.

Οι μέλισσες, όμως, φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, μόνο με έναν εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.

Καθημερινά, οι μέλισσες επισκέπτονται πλήθος λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και επειδή αποτελεί απαραίτητο παράγοντα κατά την πτήση τους η εξοικονόμηση ενέργειας, "υπολογίζουν" μια διαδρομή, που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για να διεξάγουν τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν, χρησιμοποίησαν τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, και ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο", που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά, έχοντας μάθει να ακολουθούν πια, τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι καλύτερες ατάκες του Αρκά


Οι 15 καλύτερες ατάκες του Αρκά:

1. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑ.

2. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ.

3. H ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΤΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ!

4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ 4 ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ 1 ΠΡΟΒΑΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ.

5. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.

6. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΒΗΞΕΙΣ

7. Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ.

8. Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΞΕΚΙΝΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΚΑΝΑΛΙΑ.

9. ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.

10. ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΦΑΤΣΕΣ.

11. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ. ΕΤΣΙ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ.

12. Η ΤΥΧΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

13. ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.

14. Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

15. ΚΑΝΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: ΠΛΥΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ!!