Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μηχανογραφικά σε δηµόσια διαβούλευση


• Πρόταση να υποβάλλονται τον Μάρτιο
• Παραταση: Μέχρι αύριο για την υποβολή Μηχανογραφικών από υποψηφίους µε σοβαρές παθήσεις


Δηµόσια διαβούλευση µε τους µαθητές και τις οικογένειές τους για το πότε θα υποβληθούν τα Μηχανογραφικά Δελτία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεµβρίου.

Στη διαβούλευση που είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» την περασµένη Δευτέρα, µπορούν... να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόµενοι στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ypepth/?p=350 στην οποία έχει αναρτηθεί από χθες και το κείµενο που αναφέρει τα επιχειρήµατα υπέρ της αλλαγής του χρόνου κατάθεσης, ώστε στο εξής τα Μηχανογραφικά να υποβάλλονται τον Μάρτιο χωρίς να είναι γνωστοί οι βαθµοί και όχι τον Ιούλιο όπως συµβαίνει σήµερα. «Η γνώση του βαθµού των εξετάσεων πριν από τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού θα είχε ενδεχοµένως έννοια µόνο σε δύο περιπτώσεις: Αν υπήρχε όριο στον αριθµό των σχολών που µπορούν να δηλωθούν ή αν κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθµολογίες όλων των άλλων υποψηφίων και τη σειρά προτίµησης που προτίθενται να δηλώσουν – πράγµα που είναι, προφανώς, αδύνατον», σηµειώνει ο υφυπουργός.

Σύµφωνα µε τα επιχειρήµατα, η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται υπό το κράτος µετέωρων εκτιµήσεων για τη διακύµανση των βαθµολογιών, τις πιθανές προτιµήσεις των υποψηφίων και τελικά τις βάσεις. Έτσι πολλοί καταλήγουν, αντί να δηλώνουν την πραγµατική σειρά προτίµησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συµβουλές «ειδικών». Ο κ. Πανάρετος αναφέρει ότι «υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συµπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο µε ορισµένες µόνο σχολές βασιζόµενοι στα µόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση µε τις βάσεις παρελθόντων ετών, µε αποτέλεσµα αρκετοί από αυτούς να µην εισαχθούν τελικά σε καµία σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους. Π.χ. στις φετινές εξετάσεις, υποψήφια µε 18.010 µόρια δήλωσε στο Μηχανογραφικό της Δελτίο δέκα (10) προτιµήσεις (Τµήµατα Ιατρικής και Βιολογίας) βασιζόµενη στις βάσεις του προηγούµενου έτους.

Οι προτιµήσεις

Οι δύο τελευταίες προτιµήσεις της ήταν το Τµήµα Βιολογίας της Πάτρας και το Τµήµα Βιολογίας της Κρήτης, µε δεδοµένο ότι οι µονάδες εισαγωγής σε αυτές το προηγούµενο έτος ήταν 18.008 και 17.835, αντίστοιχα. Δεν εισήχθη όµως σε καµία από τις προτιµήσεις της ούτε στα Τµήµατα Βιολογίας όπως ανέµενε, αφού η βάση εισαγωγής διαµορφώθηκε σε 18.268 και 18.105 αντίστοιχα». Τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόµα και «ειδικοί σύµβουλοι» συµπλήρωσης Μηχανογραφικών µε αµοιβές 100-150 ευρώ, προτείνει την υποβολή των Δελτίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου.

Με χθεσινή εγκύκλιο ο υφυπουργός Παιδείας επίλυσε και το ζήτηµα που προέκυψε από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις ορισµένων σχολών οι οποίες δεν αποδέχονταν υποψηφίους µε σοβαρές παθήσεις, κάτι που προκάλεσε έντονες διαµαρτυρίες. Έδωσε παράταση µέχρι αύριο, 26 Νοεµβρίου, για την υποβολή των Μηχανογραφικών αυτής της ειδικής κατηγορίας και τη δυνατότητα σε όσους επιθυµούν να δηλώσουν σχολή που τους απέκλειε να το κάνουν, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι η πάθησή τους δεν εµποδίζει την παρακολούθησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου