Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Με το ζόρι...μαθηματικά


Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να διεγείρουν τον εγκέφαλο, μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να βελτιώνουν τις επιδόσεις των ανθρώπων στα μαθηματικά. Οι λεπτομέρειες του πειράματος

Στο μέλλον μπορεί να γίνεται κανείς ξεφτέρι στα μαθηματικά με τη βοήθεια μιας συσκευής που θα στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, ότι η διέγερση του εγκεφάλου με ένα πολύ χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες ενός ανθρώπου στα μαθηματικά και μάλιστα για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον γνωστικό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ, το Science και τις βρετανικές Γκάρντιαν, Ιντιπέντεντ και Τέλεγκραφ, έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στα μαθηματικά και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

"Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε υπερβολικά εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας και ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να σας μετατρέψει στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά", δήλωσε ο Κοέν.

Επί έξι μέρες και για 20 λεπτά κάθε φορά, οι βρετανοί επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά με ρεύμα, ενός μικρού μόνο κλάσματος του αμπέρ, το βρεγματικό λοβό των εθελοντών (μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία των μαθηματικών), από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα. Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά την διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια. Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις ή πραγματικές αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας.

Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι όσοι νέοι είχαν "μπει στην πρίζα" για περισσότερη ώρα, τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους συνεχιζόταν.

Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει το περίπου ένα πέμπτο του πληθυσμού, που δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους σχετικούς υπολογισμούς ή όσους ανθρώπους, μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους. Οι χρόνιες δυσκολίες με τους αριθμούς έχουν ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μένουν πιο εύκολα στην ανεργία, να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη αυτοεκτίμηση, συχνότερη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο δρ Κρίστοφερ Τσάμπερς της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν ότι, παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά παρεπόμενα σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου