Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οι μέλισσες και το... δυσεπίλυτο μαθηματικό "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή"


Οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, "λύνοντας" ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", ένα πολύ γνωστό, στο χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών, αλλά και δυσεπίλυτο γρίφο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λονδίνου.


Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο.

Οι μέλισσες, όμως, φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, μόνο με έναν εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.

Καθημερινά, οι μέλισσες επισκέπτονται πλήθος λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και επειδή αποτελεί απαραίτητο παράγοντα κατά την πτήση τους η εξοικονόμηση ενέργειας, "υπολογίζουν" μια διαδρομή, που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για να διεξάγουν τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν, χρησιμοποίησαν τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, και ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο", που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά, έχοντας μάθει να ακολουθούν πια, τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου