Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

2010: Το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) επιβεβαίωσε ότι το 2010 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μιας "σημαντικής" τάσης για άνοδο της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα. Επισήμανε μάλιστα ότι οι πάγοι το Δεκέμβριο στην Αρκτική ήταν λιγότεροι παρά ποτέ.

Το 2010 "ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, μαζί με το 2005 και το 1998", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας μια προκαταρκτική έκθεση βασισμένη σε μια περίοδο δέκα μηνών που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κανκούν του Μεξικού.

"Τα δεδομένα του 2010 επιβεβαιώνουν τη σημαντική μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη", υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ Μισέλ Ζαρό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου πως "η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί".

Το 2010 χαρακτηρίστηκε επίσης "από τη συνέχιση της τήξης των αιώνιων πάγων της Αρκτικής", πρόσθεσε.
Αντίθετη άποψη έχουν στη Βρετανία

Η περσινή χρονιά ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1850, που υπάρχουν στοιχεία, με πιο ζεστή το 1998, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού μετεωρολογικού οργανισμού Met Office.

Ο διευθυντής έρευνας στην Climatic Research Unit, Φιλ Τζόουνς, στη Βρετανία δήλωσε ότι η μέση θερμοκρασία ήταν πέρσι μισό βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της τριακονταετίας 1961-1990.

"Όλες οι χρονιές από το 2001 έως το 2010, εξαιρουμένου του 2008, είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο θερμών ετών", τόνισε.

Τα στοιχεία από την Climatic Research Unit και το Hadley Center έδειξαν ότι, πέρυσι, η μέση θερμοκρασία ήταν 0,498 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του χρονικού διαστήματος 1961-1990, ενώ το 1998 ήταν 0,517 βαθμούς Κελσίου πάνω. Η τρίτη πιο ζεστή χρονιά ήταν το 2005, με μέση θερμοκρασία 0,474 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο αμερικανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι η περυσινή χρονιά ήταν η πιο θερμή από τότε που συλλέγονται στοιχεία, μαζί με το 2005.

Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι βρετανικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν παρόμοιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, αλλά με ελαφρά διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, το Goddard Institute for Space Studies λαμβάνει περισσότερο υπόψη τους μετεωρολογικούς σταθμούς στον Αρκτικό Κύκλο, όπου ο ρυθμός υπερθέρμανσης είναι ταχύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου