Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο «Κυνόδοντας» στις επικρατέστερες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας


Ένα βήμα πλησιέστερα στον απώτερο στόχο να κερδίσει το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2010, βρίσκεται η κινηματογραφική παραγωγή «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου.

Η πολυβραβευμένη ελληνική παραγωγή, μπήκε ανάμεσα στις εννέα επικρατέστερες ταινίες, από τις οποίες θα αναδειχτεί η πεντάδα των επίσημων υποψηφίων για το Όσκαρ της κατηγορίας αυτής, στην 83η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Εβδόμης Τέχνης, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Η κατάταξη του «Κυνόδοντα» ανάμεσα στις εννέα πιο αξιόλογες ξένες ταινίες αποτελεί σημαντικότατο επίτευγμα δεδομένου ότι στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχαν εξήντα έξι (66) συνολικά ταινίες, από ισάριθμες χώρες.

Σήμερα Τρίτη θα γνωρίζουμε αναλυτικά τις υποψηφιότητες για τα 83α Όσκαρ (27 Φεβρουαρίου). Από την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως μέσα στα 9 ξενόγλωσσα φιλμ που προτείνονται για το αντίστοιχο Όσκαρ βρίσκεται και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, βραβευμένος ήδη στις Κάνες και αλλού.

Σίγουρα μπορεί να βρίσκεται στην τελική πεντάδα, αλλά έτσι ή αλλιώς και η επιλογή του στην προκριματική εννιάδα είναι τεράστια επιτυχία και μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα.
Συνοπτικά το φιλμ ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική σχιζοφρένεια της οποίας και έπεσε θύμα. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους πως ουδείς προφήτης στον τόπο του, αλλά στην Ελλάδα η έλλειψη αξιοκρατικών κριτηρίων είναι κάτι το τραγικό.

Ο «Κυνόδοντας» δεν πήρε χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και κατόπιν εορτής (βράβευση στις Κάνες) χορηγήθηκαν 200.000 ευρώ.
Το φιλμ προέβλεψε (με τον τρόπο του) την κρίση στη χώρα ιδίως σε ηθικό και ιδεολογικό πεδίο. Πιθανά να μην ήταν αρκετή μια τέτοια εικόνα, τόσο αληθινή, όμως.

Σήμερα Τρίτη, λοιπόν, ο Λάνθιμος μπορεί να βρίσκεται μαζί με Νάταλι Πόρτμαν, Ντέιβιντ Φίντσερ, Κρίστοφερ Νόλαν, αδελφούς Κοέν και άλλους διεκδικόντας το όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου