Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πως εμφανίστηκε η ζωή στη γη


Ανάλυση μετεωρίτη στην Ανταρκτική ενισχύει την άποψη πώς η ανθρώπινη ζωή προήλθε από την πτώση ουράνιων σωματιδίων στην πρώιμη Γη

Σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, που βρέθηκε στην Ανταρκτική, ανακαλύφθηκε από Αμερικάνους ερευνητές ότι υπάρχει άφθονη αμμωνία που περιέχει άζωτο. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήταν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

Η καθηγήτρια του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα Σάντρα Πιτσαρέλο μαζί με τους ερευνητές της δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών" (PNAS) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΒΒC και τη βρετανική "Ιντιπέντεντ", ανέλυσαν τον μετεωρίτη και βρήκαν ότι ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων χονδριτών, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα και αφθονία οργανικών υλικών. Ο βάρους 129 γραμμαρίων βράχος, με την ονομασία "Νουνάτακς 95229", βρέθηκε το 1995.

Τέτοιου είδους μετεωρίτες περιέχουν μικρά οργανικά μόρια, όπως διάφορα αμινοξέα, τα οποία θεωρούνται ότι είναι η βάση για την δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε γραμμάρια σκόνης από τον συγκεκριμένο διαστημικό βράχο και βρήκαν ότι περιέχει αμμωνία, μια σημαντική ουσία πρόδρομο των πολύπλοκων βιολογικών μορίων, όπως τα αμινοξέα και το DNA.

Να σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν από που προήλθε η πρώτη αμμωνία και το πρώτο άζωτο που είναι το βασικό συστατικό για το σχηματισμό τω ν πρώτων γήινων βιομορίων και των πρώτων πρωτεϊνών

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα άτομα αζώτου μέσα στην αμμωνία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι όμοια με αυτά που σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη μας και κατέληξαν ότι η αμμωνία δεν προήλθε από μόλυνση του μετεωρίτη από τη Γη ή από το πείραμα.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων που είναι της άποψης ότι η πτώση διάφορων σωματιδίων στην πρώιμη Γη, ήταν και η αρχή της ανθρώπινης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου