Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Graphic Novel - Κόμικ. Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;


Όταν διαβάζεις ένα τέτοιο τίτλο ετοιμάζεσαι για ένα βαθύ σκοτεινό μυστήριο, με δολοφονίες και έξυπνους ντετέκτιβ. Και έχεις πέσει διάνα – γιατί εδώ που τα λέμε με αυτό τον τίτλο δε νομίζω να περιμένεις τρυφερή ιστοριούλα με ζωάκια. Αν και δεν είναι και ακριβώς αυτό που νομίζεις.

Βλέπεις, ο κύριος Χ είναι γνωστός μαθηματικός και βρίσκεται νεκρός σε συνέδριο μαθηματικών. Ύποπτοι είναι γνωστοί μαθηματικοί από όλο τον κόσμο και που όλοι έχουν λόγο να θέλουν τον κύριο Χ νεκρό. Ωραία, έχουμε κίνητρο και η αστυνομία παρεμβαίνει, μαζεύει τους υπόπτους μαθηματικούς και τους ζητά να δηλώσουν πού βρίσκονταν την ώρα του φόνου. Εύκολη δουλίτσα, σωστά; Υπογράφουν μια δήλωση με το πού ήταν ακριβώς και καθάρισες. Μόνο που οι μαθηματικοί είναι εντελώς, μα εντελώς τρελοί. Αντί, λοιπόν, να υπογράψουν ήσυχα και ωραία τη δήλωσή τους σαν άνθρωποι, αποφάσισαν να δώσουν την ακριβή θέση τους μέσα από μαθηματικούς τύπους!

Εμείς σαν αναγνώστες καλούμαστε να λύσουμε τα μαθηματικά προβλήματα για να μπορέσουμε να δούμε αν κάθε ένας από τους υπόπτους είναι ο δολοφόνος. Και γιατί μας υποβάλλει σε αυτό το κυνήγι απαντήσεων ο συγγραφέας; Γιατί είναι καθηγητής μαθηματικών και βρήκε τον πιο απίθανο τρόπο να πείσει τους μαθητές του ότι τα μαθηματικά είναι μια απίθανη επιστήμη. Με το έργο αυτό κέρδισε το 3ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο για τέτοιου είδους εργασίες.

Υπάρχουν αλάνθαστοι δολοφόνοι;
Μπορεί κανείς να διαπράξει το τέλειο έγκλημα;
Το 1900 στο Παρίσι, σε ένα από τα σπουδαιότερα συνέδρια των μαθηματικών, δολοφονείται ο φημισμένος Καθηγητής Χ. Οι κορυφαίοι μαθηματικοί όλων των εποχών θεωρούνται ύποπτοι.
Ποιος, τελικά, σκότωσε τον Καθηγητή Χ;
Θα αποκαλυφθεί η αλήθεια;
Θοδωρής Ανδριόπουλος - Εικονογράφηση: Θανάσης Γκιόκας
Graphic Novel - Κόμικ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 176
Βραβευμένο με το 3ο Βραβείο στο 6ο Πανευρωπαϊκό Forum Πρωτοπόρων Καθηγητών του Προγράμματος Συνεργάτες στη μάθηση της εταιρείας Microsoft.
Ξεφυλλίστε δείγμα του βιβλίο στο:
http://www.ellinoekdotiki.gr/displayITM2.asp?ITMID=1243&LANG=GR

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τόσο η πλοκή του ίδιου του ανεξιχνίαστου θανάτου αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ανδριόπουλος καταφέρνει να κάνει μια επισκόπηση των πιο σημαντικών μαθηματικών της ανθρωπότητας και της ιστορίας των θεωριών που άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα μαθηματικά δεν είναι ένα εκνευριστικό μάθημα, ένας πονοκέφαλος ή μια σειρά από ακατανόητες διαδικασίες. Είναι φιλοσοφία.

Εξαιρετικό δωράκι για παιδιά από Γ’ Γυμνασίου και πάνω. Για παιδιά Λυκείου, δηλαδή, που και τις ασκήσεις θα μπορούν να λύσουν και θα ευχαριστηθούν και τις πίσω σελίδες με την ιστορία καθενός από τους υπόπτους .

Ε, και για όσους τα μαθηματικά τους είναι του Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου