Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Νέο λύκειο - Αποστήθιση τέλος


Στόχος του Νέου Λυκείου είναι οι πολλαπλές επιλογές του μαθητή και το σχολείο ουσίας, με την αύξηση των ωρών παράδοσης. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, έμφαση θα δοθεί στην κριτική σκέψη και στην έρευνα εις βάθος

"Με το νέο Λύκειο που δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας, θέλουμε τα παιδιά να έχουν θετική σκέψη κάτι που με το σημερινό λύκειο -που είναι λύκειο αποστήθισης- δεν γίνεται", δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Και συνέχισε: "Στόχος είναι οι πολλαπλές επιλογές του μαθητή και το σχολείο ουσίας, με την αύξηση των ωρών παράδοσης".

Σημείωσε μάλιστα πως "αν βάλουμε άλλη αντίληψη στο σχολείο, τότε δεν θα υπάρχει καμία παραπαιδεία. Είπε επίσης, πως οι αλλαγές θα ισχύσουν για αυτούς που θα πάνε την επόμενη σχολική χρονιά στην Α΄ Λυκείου".

Αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο

Μείωση του αριθμού των μαθημάτων, περισσότερες ώρες διδασκαλίας και καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο για το "Νέο Λύκειο" που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας. Οι μαθητές που θα πάνε τον Σεπτέμβριο στην α΄τάξη λυκείου θα έχουν 7 βασικά μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και μεταξύ αυτών θα είναι η ελληνική γλώσσα, αλλά και η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

Στη δευτέρα τάξη λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η θετική και η θεωρητική, ενώ στην τρίτη τάξη θα προστεθεί μία ακόμη κατεύθυνση που θα αφορά τα οικονομικά.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτές θα διεξάγονται σε βασικό αριθμό μαθημάτων, ενώ τα Πανεπιστήμια θα έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τους φοιτητές που θα εισάγουν στις σχολές τους.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το νέο λύκειο θα πρέπει να αποκαταστήσει όχι μόνο τη σωστή και πλήρη λειτουργία του, πρέπει επίσης να αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή των εφήβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου