Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Θρησκείες υπό εξαφάνιση


Μελετητές εκφράζουν την εκτίμηση πως οι θρησκείες τείνουν να εξαφανιστούν σε εννέα χώρες, ενώ στα στοιχεία της έρευνας που διενήργησαν αποτυπώνεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των άθεων.

Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θρησκείες θα "πεθάνουν" σε αυτές τις εννέα χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Καναδάς, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία).

Σε έναν μεγάλο αριθμό σύγχρονων κοσμικών δημοκρατιών υπάρχει μία τάση να αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι ως μη συνδεδεμένοι με τη θρησκεία.

Το ποσοστό αυτό, όπως σημείωσε ο Richard Wiener, είναι στο 40% στην Ολλανδία, ενώ το υψηλότερο, 60%, παρατηρήθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Daniel Abrams, ένας από τους ερευνητές, είχε εφαρμόσει το 2003 ένα παρόμοιο σύστημα μέτρησης για να θέσει μία αριθμητική βάση πίσω από τη μείωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών του κόσμου.

"Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μεγαλύτερη χρήση των ισπανικών έναντι της "νεκρής" γλώσσας quechuan στο Περού. Αντίστοιχα υπάρχει και η δυνατότητα να αποτελεί κάποιος μέλος μίας θρησκείας ή όχι", σημείωσε ο Richard Wiener.

"Ο Θεός είχε σύζυγο"

Εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση του BBC να επιλέξει την ελληνικής καταγωγής Δρ Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου, άθεη θεολόγο να παρουσιάσει την primetime εκπομπή "The Bible's Buried Secrets".

Η Φ. Σταυρακοπούλου σοκάρει με τις απόψεις της τους βαθιά θρησκευόμενους αφού υποστηρίζει ότι ο Θεός είχε σύζυγο και ότι οι σεξιστές μελετητές συκοφάντησαν άδικα την Εύα.

Στην εν λόγω εκπομπή η θεολόγος ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η Εύα για τη πτώση του ανθρώπου και πως δεν ήταν αυτή η πρώτη γυναίκα στο κόσμο αφού η ιστορία του Κήπου της Εδέμ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.

"Μη ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσμος μας είναι ανδροκρατούμενος", τόνισε προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία.

Όπως σημειώνει η ιδέα ότι ο Θεός είχε μια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείμενα που αναφέρονται στην "Ασερά". Σύμφωνα με τον Δρ Σταυρακοπούλου, Ασερά ήταν το όνομα μιας θεάς της γονιμότητας σε εδάφη που καλύπτονται σήμερα από τη σύγχρονη Συρία, και ήταν κατά το ήμισυ της "θείο ταίρι" με τον Θεό.

Η ελληνικής καταγωγής θεολόγος δηλώνει άθεη με έναν ευρύ σεβασμό για τη θρησκεία όχι μόνο τις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες.

"Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδημαϊκός, και ως ακαδημαϊκός νομίζω πως η πίστη πρέπει να μένει έξω από πόρτα" δήλωσε.

"Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νομίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστια κακό σε μια μοναδική συλλογή από αρχαία κείμενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο της θρησκευτικής και κοινωνικής λογοτεχνίας που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα, και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνονται προγράμματα όπως αυτά".

Και συνεχίζει: "Υπάρχουν ακόμα μελετητές σήμερα που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή έπρεπε να είναι πρωτογενές σημείο αναφοράς μας για την κατανόηση του παρελθόντος. Διαφωνώ πλήρως. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Βίβλο ως μια αξιόπιστη ιστορική πηγή", τόνισε.

Μεταξύ άλλων, η κα Σταυρακοπούλου ανέφερε ότι έχει αντιμετωπίσει πολλάκις τον σεξισμό στον χώρο όπου επέλεξε να εισχωρήσει.

"Οι περισσότεροι μελετητές της Βίβλου είναι μεσήλικες, γενειοφόροι άνδρες", ανέφερε λέγοντας πως "είναι εύλογο ότι υπάρχει ένα ποσό σεξισμού και ως μια νεαρή γυναίκα στο χώρο, έπρεπε να αναπτύξω τους δικούς μου τρόπους για να το αντιμετωπίσω".

Ο Δρ Σταυρακοπούλου είναι λέκτορας στην Εβραϊκή Βίβλο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, και απέκτησε διδακτορικό στη Θεολογία από την Οξφόρδη. Γεννημένη στο Λονδίνο με μητέρα Αγγλίδα και Έλληνα πατέρα, δεν πιστεύει στο Θεό όπως λέει.

Σημειώνεται ότι το BBC προκαλεί συχνά την αντίδραση του κοινού καθώς τις θρησκευτικές παραγωγές τις επιμελείται ο μουσουλμανικής καταγωγής Aaqil Ahmed, ο διορισμός του οποίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των τηλεθεατών οι οποίοι πίστευαν ότι ο ρόλος δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί σε ένα μουσουλμάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου