Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Γνωρίστε την Ελλάδα - Σοφάδες & Μασχολούρι

από τον Ζήση Σακαβάρα

Οι Σοφάδες, είναι μία μικρή πόλη στην καρδιά της Ελλάδος. Ο Δήμος έχει 12.407 κατοίκους και συνολική έκταση 241.255 στρέμματα, που τον κάνουν τον 2ο μεγαλύτερο δήμο του Ν. Καρδίτσας. Οι Σοφάδες, βρίσκονται στο 15ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Καρδίτσας - Αθηνών και απέχει 286 χλμ. από την Αθήνα, ενώ από την Θεσσαλονίκη 215 χλμ.

Εμπορικό και συγκοινωνιακό σταυροδρόμι, αφού από εκεί περνούν οι μεγαλύτερες παραγωγές βαμβακιού της Ελλάδας.
Συνδέεται με την Καρδίτσα και την Αθήνα με την εθνική εδώ, αλλά και με τρένο (με ενδιάμεσο σταθμό τα Παλαιοφάρσαλα).

Το όνομα της πόλης προέρχεται από τους «σοφάδες», μικρά τσιμεντένια καναπεδάκια, που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι για να ξεκουράζονται κυρίως το καλοκαίρι.
Λέγεται ότι τα κατασκεύαζαν έξω από τα σπίτια τους, σε μέρη σκιερά για να κρατούν δροσιά και να μπορούν να ξεκουράζονται το καλοκαίρι κατά την περίοδο της εργατικής φόρτου στα χωράφια.
Οι «σοφάδες» προφανώς χάθηκαν, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1954 που ανάγκασε σχεδόν όλους τους κατοίκους να χτίσουν καινούριες κατοικίες.

Μια «ανάσα» από τους Σοφάδες ξεπροβάλει το Μασχολούρι... Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της πόλης και δύσκολα κάνεις θα ξεχωρίσει τα όρια των δυο περιοχών. Οι λιγοστοί κάτοικοι του – στην κοινότητα ζουν 476 άνθρωποι, ενώ ο πληθυσμός του μαζί με τους ετεροδημότες ανέρχεται στα 599 – πότε δεν απαρνήθηκαν την καταγωγή τους... Το χωριό διασχίζει ο Σοφαδίτης ποταμός, ενώ ξεχωριστής ομορφιάς είναι η παλιά γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού. Στα 13.197 στρέμματα οι κάτοικοι του Μασχολουρίου καλλιεργούν βαμβάκι και σιτηρά. Αποτελεί άλλωστε η γεωργία τη βασική απασχόληση πολλών οικογενειών, ωστόσο θα πρέπει να τονισθεί πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι του Μασχολουρίου ασχολήθηκαν με το εμπόριο στην πόλη των Σοφάδων.

Σ΄ένα κλασικό διώροφο σπίτι οι Μασχολουριώτες έχουν φτιάξει το μορφωτικό σύλλογο «Άρνη», ενώ εδώ και πολλά χρόνια παρουσία στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής μας έχει και η ομάδα ποδοσφαίρου «Δόξα Μασχολουρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου