Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Αλκοολισμός - Πείτε όχι σε ένα ποτηράκι ακόμα


από την Μαρία Σοφιανίδου

Πώς δημιουργείται ο αλκοολισμός; Πως γίνεται κανείς αλκοολικός; Γεννιέται με την προδιάθεση ή τον σπρώχνουν στο ποτό διάφορες καταστάσεις,όπως π.χ. το άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη ατοπεποίθησης κτλ; Η Ψυχιατρική έχει πολλά να πεί σχετικά με την εξάρτηση από το αλκοόλ.Πολλοί παράγοντες έχουν επιπτώσεις στην απόφαση να αρχίσει κάποιος να πίνει, στην ανάπτυξη των προσωρινών προβλημάτων με το αλκοόλ στα εφηβικά έτη και στη δεκαετία των 20 ετών, και στην ανάπτυξη τελικά της εξάρτησης από το αλκοόλ.
Η έναρξη της κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαρτάται απο:
Α) το Οικογενειακό Περιβάλλον (έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια, κ.α.)Αλλά όχι πάντα για τους παραπάνω λόγους, απλά ο τρόπος ζωής. Οι εθνικές ομάδες, όπως οι Εβραίοι, εισάγουν τα παιδιά τους στα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα .Επίσης το ίδιο κάνουν και άλλοι λαοί, όπως οι Ιρλανδοί ή μερικές αμερικανικές ινδιάνικες φυλές.
Β) το Κοινωνικό Περιβάλλον (ατομικισμός, αδιαφορία, έλλειψη φίλων, αντιξοότητες, καταπίεση, κ.α.)
Γ) το Οικονομικό Περιβάλλον (σκληρός ανταγωνισμός, ανασφάλεια, οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών, κ.α.)
Δ) το Ιδιοσυστατικό, Ψυχοπνευματικό, Ηθικό και Μορφωτικό υπόστρωμα του ατόμου (χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, ανοία, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, αίσθημα ανικανοποιήτου, τάση φυγής, έλλειψη υπευθυνότητας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κ.α.)
Γενικά, υπάρχουν ποικίλες θεωρίες που συσχετίζουν τη χρήση του αλκοόλ σαν αντίμετρο για να μειώσει την ένταση και το άγχος, να αυξήσει τα υποκειμενικά συναισθήματα δύναμης, και να μειώσει τον ψυχολογικό πόνο. Ίσως το μέγιστο ενδιαφέρον έχει αποδοθεί στην παρατήρηση ότι οι αλκοολικοί συχνά αναφέρουν ότι το οινόπνευμα μειώνει τα συναισθήματα νευρικότητάς τους και ότι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές πιέσεις της ζωής και να χαλαρώσουν.
Ωστόσο τα ωραια αισθήματα και αυτή η φανταστική χαλάρωση που προκαλεί, προκαλεί ταυτόχρονα ένα σωρό προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, όπως είναι η αλκοολική γαστρίτιδα και το πεπτικό έλκος, ενώ σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασιών (καρκίνου) και των ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας εξαιτίας των ατυχημάτων που προκαλεί. Και το σώμα μας είναι ένας ναός!!!
Γι' αυτόν το λόγο, η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές πάντα θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης. Πρώτα από όλα, να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.Δευτερον, να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού. Τρίτον, να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Και τελευταίο,αγάπη...

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το αλκοόλ παίζει ρόλο στον 1 για κάθε 4 θανάτους που συμβαίνουν σε νέους Ευρωπαίους, ηλικίας από 15 έως 29 ετών. Σε μερικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, για τις ίδιες ηλικίες, το αλκοόλ ευθύνεται για τον 1 θάνατο στους 3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή