Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κλειστή η πόρτα των ΑΕΙ για τους απόφοιτους κολεγίων


Κλειστή παραμένει η πόρτα των ΑΕΙ για τους απόφοιτους των ΙΕΚ και των κολεγίων, όπως δήλωσε κατηγορηματικά η υπουργός Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Σε συνάντηση που είχε με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε για το θέμα:

“Ο νόμος της Διά Βίου Μάθησης είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή που αφορά τη μη τυπική εκπαίδευση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων. Στη μη τυπική εκπαίδευση βάζουμε τάξη, κανόνες και ουσιαστικά υποστηρίζουμε και πιστοποιούμε όλες τις δομές που αφορούν την Επαγγελματική, Τεχνολογική και Τεχνική Εκπαίδευση.

Δηλαδή, όλες αυτές τις σχολές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δίνουν προσόντα τα οποία πρέπει να ελέγχουμε, να πιστοποιούμε, ώστε τα παιδιά που τα διαθέτουν αυτά τα προσόντα να ξέρουν ότι έχουν κάτι σαφές και συγκεκριμένο στα χέρια τους.

Αυτός ο χώρος της μη τυπικής εκπαίδευσης θα λειτουργεί από εδώ και πέρα με τάξη και κανόνες και δεν θα υπάρχει φραγμός στην επαγγελματική εξέλιξη του ανθρώπου. Να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.”

Σύμφωνα με πληροφορίες για να μπορεί να επιτευχθεί η πρόσβαση σε αποφοίτους ΙΕΚ και κολεγίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις στο εξεταστικό και συγκεκριμένα στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

Για σφράγισμα κολεγίων

Ερωτηθείσα για το σφράγισμα δύο Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαιδευσης ΚΕΜΕ (πρώην κολέγια) η Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί κολεγίων απαρέγκλιτα ο νόμος:

“Τα εκπαιδευτήρια αυτά, οι δομές αυτές, έχουν τη δυνατότητα από το νόμο να υποβάλουν αιτήματα να γίνουν Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, να παρέχουν άλλου επιπέδου εκπαίδευση, σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες. Οι δομές αυτές έχουν μια ευθύνη απέναντι στους σπουδαστές τους. Το νομικό πλαίσιο τους δίνει τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν.”

Όσον αφορά τη συζήτηση με τους πανεπιστημιακούς, η υπουργός Παιδείας τόνισε, ότι υπάρχουν κοινές αντιλήψεις. Αναφερθήκαμε -είπε- στους άξονες των αλλαγών, οι οποίοι είναι κοινής αποδοχής και αποτελούν μια καλή βάση για όλη τη συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο.

Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή η πανεπιστημιακή κοινότητα στη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων που προφανώς μπορεί να σημαίνει και κλείσιμο ή αλλαγή κατευθύνσεων σε ορισμένα τμήματα, όμως αυτό τόνισε, θα γίνει ύστερα από σοβαρό διάλογο.

Όσο για τις μετεγγραφές, ο Ν.Σταυρακάκης τόνισε, ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση των πανεπιστημίων. Κατέληξε τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να γίνει σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου