Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμα μυρμηγκιών

Το FRAMEicariums είναι μια δημιουργία των Hugh Hayden και Katie Vital. Η ιδέα είναι πολύ απλή.

Παίρνεις μια φάρμα μυρμηγκιών και την τοποθετείς σε ένα κάδρο που θα διακοσμεί τον τοίχο ή το κομοδίνο σας. Αυτό ήταν.

Τα μυρμήγκια θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους και εσείς θα έχετε ένα "ζωντανό" έργο τέχνης που θα αλλάζει μορφές όσο η φάρμα σας θα παραμένει ζωντανή.


Τα μυρμήγκια ζουν σε οργανωμένες αποικίες.Οι φωλιές τους βρίσκονται σε κορμούς δέντρων η έχουν την μορφή υπογείων θαλάμων στο έδαφος. Χαρακτηριστικό των φωλιών είναι πως πάντα πάνω από αυτές η μεγαλύτερη ποσότητα χώματος είναι συγκεντρωμένη προς τον Βορρά. Εκεί ζουν οι βασίλισσες που γεννούν τα αυγά, οι εργάτριες, που είναι στείρα, άπτερα θηλυκά τα οποία αποθηκεύουν την τροφή, χτίζουν τη φωλιά, εκτρέφουν μελίγκρες, φροντίζουν τις προνύμφες. Επίσης εκεί ζουν οι προνύμφες (αναπτυξιακή μορφή μυρμηγκιών) και τέλος τα αρσενικά, τα οποία συμμετέχουν μόνο στη γονιμοποίηση. Την αποικία προστατεύουν άπτερα στείρα θηλυκά, τα μυρμήγκια στρατιώτες, τα οποία είναι μεγαλόσωμα και διαθέτουν μεγάλα σαγόνια.


Τα μυρμήγκια με το δάγκωμά τους εκκρίνουν το μυρμηκικό οξύ, το οποίο προκαλεί πόνο και μάλιστα το τσίμπημα του μεγάλου κόκκινου μυρμηγκιού της Αμερικής μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο σε μικρά ζώα.

Η δύναμή τους είναι πολύ μεγάλη καθώς μπορούν να τραβούν στη φωλιά τους από πάρα πολλή απόσταση τροφή που έχουν εντοπίσει και ελέγξει με τις κεραίες τους, τόσο και στα πόδια, τόσο και στις δαγκάνες. Οι δαγκάνες ενός μυρμηγκιού έχουν μικρές προεξοχές στη μέσα πλευρά που βοηθούν στην μεταφορά της τροφής χωρίς να γλιστράει από το στόμα τους ενώ βοηθούν και στην αποκοπή της.

Οι κεραίες είναι όργανο απαραίτητο για τα μυρμήγκια. Με αυτές αντιλαμβάνονται αν μια τροφή είναι κατάλληλη γι' αυτά. Τα μυρμήγκια με τις κεραίες τους μπορούν να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν αν ένα άλλο μυρμήγκι είναι από την φωλιά τους με διάφορες χαρακτηριστικές κινήσεις που κάνουν με τις κεραίες τους. Στην περίπτωση που ένα μυρμήγκι δεν ανήκει σε μια φωλιά αποχωρεί ή παλεύει μέχρι θανάτου με το άλλο μυρμήγκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου