Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κάψτε το Κοράνι!


από τον Αλέκο Λασκαράτο

Σε μία κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στον ισλαμισμό τον οποίο ταυτίζει με τον διάβολο, ο Τέρυ Τζόουνς, πάστορας μιάς ευαγγελικής αίρεσης χαμένης στο πουθενά στη Φλόριντα των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι αυτός και το ποίμνιό του θα κάψουν 200 αντίγραφα του Κορανίου ανήμερα της ενάτης επετείου της επίθεσης στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια έξαρση χριστιανικού φονταμενταλισμού κύρια στις ΗΠΑ, σαν αντίδραση κατά πάσα πιθανότητα στην έξαρση του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού. Συνήθως πρόκειται για μικρές ή μεγαλύτερες προτεσταντικές αιρέσεις. Και τέτοιες υπάρχουν εκατοντάδες στις ΗΠΑ. Ακόμα και ο προηγούμενος πρόεδρος Μπούς ανήκε σε μία από αυτές, στην Εκκλησία των Μεθοδιστών με κάποιες καταβολές και από τη Νότια Εκκλησία των Βαπτιστών. Τα δόγματα αυτά είναι υπερσυντηρητικά και σε κάποιες περιπτώσεις στρέφονται με ακραίο μίσος εναντίον του μουσουλμανισμού τον οποίο θεωρούν ισοδύναμο με τον διάβολο. Θυμηθείτε τον «άξονα του κακού» του Μπους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι έχουμε εδώ; Μία μικρή ομάδα φανατικών, που δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός τους όπως θα λέγαμε εδώ, αποφασίζει να κάψει στην πυρά αντίγραφα του κορανίου. Είναι αυτό είδηση; Κατά τη γνώμη μου όχι. Κι όμως αυτή η «μη-είδηση» γίνεται μέσα σε λίγες ώρες σημαντική είδηση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Πώς αυτό; Μα μέσα από τα ΜΜΕ και κυρίως μέσα από την τηλεόραση. Με άλλα λόγια η τηλεόραση μετέτρεψε ένα κατά βάση ασήμαντο γεγονός, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν συμβεί ακόμα (!), σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.

Η συνέχεια είναι χαρακτηριστική και πολύ ενδιαφέρουσα.

• Διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν με συνθήματα κατά των ΗΠΑ και κάψιμο οποιώματος του Ομπάμα (ο οποίος χρεώνεται και την όλη ιστορία) και της αμερικανικής σημαίας.

• Διαδηλώσεις χιλιάδων Ινδονήσιων μουσουλμάνων μπροστα στη αμερικανική πρεσεβεία με συνθήματα ματα των ΗΠΑ

• Με τίτλο «κανένας δεν καίει το Κοράνι», η Osservatore Romano, η εφημερίδα του Βατικανού, καταδικάζει με άρθρο της το σχέδιο αμερικανικής εκκλησίας να κάψει δημοσίως αντίτυπα του Κορανίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

• Πανικόβλητη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να κατευνάσει τα πνεύματα και άσκηση πίεσης για τη ματαίωση του «καψίματος». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Robert Gibbs, χαρακτήρισε "απειλή" το κάψιμο αντιγράφων του Κορανίου και προειδοποίησε ότι οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

• Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον χαρακτήρισε ασεβές και αισχρό το σχέδιο της αμερικανικής εκκλησίας να κάψει το Κοράνι με αφορμή την ένατη επέτειο από τις επιθέσης της 11 Σεπτεμβρίου.

• Τέλος, ο αρχηγός της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στρατηγός Πετρέους, προειδοποίησε ότι απειλείται h ζωή στρατιωτών εάν μια αμερικανική εκκλησία προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει - στο συμβολικό κάψιμο του Κορανίου ανήμερα της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά τα παραθέτω για να δείξω πώς κάτι το ασήμαντο και ενδεχομένως «γραφικό» το οποίο θα μπορούσε να έχει αρχή και τέλος μιά κωμόπολη στη Φλώριντα, έγινε παγκόσμια είδηση και αυτό λόγω των ΜΜΕ από τα οποία κανείς μας, μα κανείς και τίποτε, δεν μπορεί πιά να ξεφύγει.

Δημιουργείται βέβαια και η παρακάτω υποψία. Αν δεν υπήρχαν τα ΜΜΕ, μήπως ο αιδεσιμότατος κύριος τάδε δεν θα ανακοίνωνε την ανόητη και φανατική του πρόθεση για κάψιμο του Κορανίου; Με άλλα λόγια μήπως ήξερε ότι τα ΜΜΕ θα μετέτρεπαν την μή είδησή του σε μέγα-είδηση και γι’αυτό την ανακοίνωσε;

Τα ΜΜΕ είναι η κότα ή τ’ αυγό; Μάλλον είναι και η κότα και τ’αυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου