Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Paulo Coelho - Ένας σύγχρονος λογοτέχνης


από την Γεωργία Τσιώρου
Ο βραζιλιάνος συγγραφέας γεννήθηκε το 1947, στην πόλη του Rio de Janeiro. Πριν να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην λογοτεχνία, δούλεψε ως διευθυντής, έγραψε θεατρικά έργα, ήταν συνθέτης και δημοσιογράφος.

Ο PAULO COELHO έγραψε τραγούδια για διάφορους διάσημους τραγουδιστές της Βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής, όπως για την Elis Regina και την Rita Lee. Το πιο γνωστό έργο του ήταν η συνεργασία με τον Raul Seixas, που κατέληξε σ’ επιτυχίες όπως τα «Γεννήθηκα πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια», «Γιτά», «Αλ Καπόνε», μαζί με άλλες διάφορες συνθέσεις για τον μεγάλο μύθο του Βραζιλιάνικου rock.

Η γοητεία του για την ψυχική αναζήτηση, που χρονολογείται από τον καιρό που ως hippie ταξίδευε στον κόσμο, τον οδήγησε σε μια σειρά εμπειρίες μυστικών αδελφοτήτων, ανατολικών θρησκειών, κ.ά..

Το 1982, ο ίδιος εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Αρχείο από την κόλαση», που μετά από λίγο καιρό αποφάσισε να μην το επανεκδώσει. Το 1985, συμμετείχε στο βιβλίο «Το πρακτικό εγχειρίδιο του βαμπιρισμού», για το οποίο αργότερα ζήτησε να αποσυρθεί, διότι το θεώρησε ως «κατώτερη ποιότητα».

Το 1986, ο PAULO COELHO έκανε ένα συγκεκριμένο προσκύνημα, η Πορεία του Santiago, με εμπειρίες που περιγράφονται στο βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός μάγου». Το 1988 εκδόθηκε «Ο αλχημιστής» που – παρά την καθυστέρηση πώλησης, που προκάλεσε ακύρωση της πρώτης έκδοσης –έμελλε να γίνει ένα από τα βραζιλιάνικα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία. Άλλοι τίτλοι βιβλίων είναι «Brida» (1990), «Οι Βαλκυρίες» (1992), «Στις όχθες του ποταμού Πιέτρα κάθισα και έκλαψα» (1994), η συλλογή των καλυτέρων άρθρων του στην εφημερίδα «Folha de São Paulo», «Μακτούμπ» (1994), μια συλλογή προτάσεων του (1995), «Το πέμπτο βουνό» (1996), «Tο εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός» (1997), «H Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» (1998), Ο Διάβολος και η δεσποινίδα Πρίμ» (2000), συλλογή παραδοσιακών διηγήσεων στις «Ιστορίες για μπαμπάδες, θείους και εγγόνια» (2001) και «Ένδεκα λεπτά» (2003).
Έκανε επίσης μια προσαρμογή, του «Το ανώτατο χάρισμα» (Henry Drummond) και του «Γράμματα αγάπης ενός προφήτη» (Khalil Gibran).

Ο PAULO COELHO είχε πουλήσει μέχρι το Δεκέμβριο 2003, 100 εκατομμύρια βιβλία, και σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό «Publishing Trends», ήταν ο πιο διάσημος συγγραφεύς στον κόσμο το 2003, με το βιβλίο «Ένδεκα λεπτά» - ακόμη κι’ αν το βιβλίο δεν είχε εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και σ’ άλλες δέκα χώρες (όπου εκδόθηκαν το 2004). Ακόμη στον πίνακα του «Publishing Trends», «ο Αλχημιστής» βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίων πωλήσεων για το 2003, και το «Ένδεκα λεπτά» έφτασε στη πρώτη θέση για το σύνολο των χωρών όπου εκδόθηκε, εκτός από την Αγγλία όπου έμεινε στη δεύτερη θέση.
«Ο Αλχημιστής» είναι ένα από τα πιο σπουδαία λογοτεχνικά φαινόμενα του 20ού αιώνα. Έφτασε στην πρώτη θέση των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις σε 74 χώρες, και μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί 11 εκατομμύρια αντίγραφα.

Έχει εκθειασθεί από πολλούς, όπως τον Kenzaburo (Βραβείο Nobel ), και τη διάσημη τραγουδίστρια Madonna που το θεωρεί ως το αγαπημένο της βιβλίο. Ήταν μια πηγή έμπνευσης διαφόρων ιδεών – όπως ένα μιούζικαλ» στην Ιαπωνία, έργα θεατρικά στη Γαλλία, Βέλγιο, Η.Π.Α., Τουρκία, Ιταλία, και Ελβετία. Τώρα είναι θέμα 2 συμφωνιών (Ιταλία και Η.Π.Α.), και υπάρχει εικονογραφημένο κείμενο από τον δημοφιλή σχεδιαστή Moebius (συγγραφεύς των σεναρίων του «Πέμπτου Στοιχείου» και του «Άλιεν», μεταξύ άλλων).
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες, και εκδόθηκαν σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ο PAULO COELHO είναι:

• μέλος του Συμβούλιο του Ιδρύματος Shimon Peres για την ειρήνη
• ειδικός σύμβουλος της UNESCO για «διαπολιτισμικούς διαλόγους και πνευματικές συγκλήσεις»
• μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Schwab Foundation για Social Entrepreneurship
• μέλος της Βραζιλιάνικης Ακαδημίας Λογοτεχνίας

Διακρίσεις:

Ο Paulo Coelho μπήκε στο «Guinness Book of Records» ως ο συγγραφεύς που έγραψε περισσότερα βιβλία σε διάφορες εκδόσεις (9 Οκτωβρίου 2003, Έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης).
Στη Νορβηγία, ο Δήμος του Arendal έδωσε το βιβλίο «Ο Αλχημιστής» σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, ως τρόπο να προκαλέσει ένα νέο τρόπο σκέψεως.
Τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου «ο Αλχημιστής» απέκτησε η Warner Brothers, που ανέθεσε στον ηθοποιό Laurence Fishburne τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας.
«Ο Αλχημιστής» επαινέθηκε από συγγραφείς όπως τον Κenzaburo Oe (βραβείο νόμπελ Λογοτεχνίας), τον Shimon Peres (βραβείο νόμπελ της Ειρήνης), και θεωρήθηκε το αγαπημένο βιβλίο της Madonna και της Julia Roberts.

Σε πολλά MBA , όπως The Graduate School of Business of the University of Chicago προτείνεται το βιβλίο «ο Αλχημιστής» σαν υποχρεωτικό ανάγνωσμα, επίσης, και σε σχολεία της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βραζιλίας, Ταϊβάν, Η.Π.Α., και Ισπανίας μεταξύ άλλων χωρών.
Το εικονογραφημένο κείμενο του βιβλίου «ο Αλχημιστής» από τον σχεδιαστή Moebius, έχει εκδωθεί σε διάφορες χώρες.

Η BMG Classics έβγαλε το CD «Η Συμφωνία του Αλχημιστή», από τον συνθέτη Walter Taieb, εμπνευσμένο από το βιβλίο Άλλες εμπνεύσεις περιλαμβάνουν ένα «μιούζικαλ» στην Ιαπωνία, ένα κλασσικό έργο από τον Ιταλό Irlando Danieli για την Scala του Μιλάνο, και θεατρικά έργα στην Βραζιλία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Νορβηγία, Σλοβακία και Γαλλία.
Το βιβλίο «Ο Αλχημιστής» υιοθετήθηκε από διάφορα σχολεία σε περισσότερες από 30 χώρες. Η Γαλλία, η Αργεντινή, η Μεξικό, και η Ισπανία, έχουν μια ειδική έκδοση για μαθητές.
Ο PAULO COELHO πέτυχε να έχει τρία βιβλία σε καταλόγους βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις ταυτοχρόνως στην Γαλλία, Βραζιλία, Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Αργεντινή, Ελλάδα, Κροατία και Ρωσία.

Ο Παμμακάριστος Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, τον δέχτηκε στο Βατικανό το 1998.
Ο ιταλός συγγραφεύς Umberto Eco εκθείαζε το βιβλίο «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» στο γερμανικό περιοδικό «Focus».
Το World Economic Forum βράβευσε το συγγραφέα με την μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει, το βραβείο Crystal. Ο PAULO COELHO ήταν προσκεκλημένος πέντε συνεχόμενες φορές για να συμμετέχει στο Forum, στην πόλη Davos της Ελβετίας.

Ο PAULO COELHO έχει μια εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα «O Globo» (Βραζιλία), και σε άλλες διάφορες εφημερίδες της χώρας του, όπως και του Μεξικού, Αργεντινής, Χιλής, Βολιβίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βενεζουέλας, Ελλάδος, Ταϊβάν, Ρουμανίας, Γερμανίας, και άλλων δέκα χωρών.

Τον Μάρτιο του 2000, η γαλλική κυβέρνηση απένειμε στον συγγραφέα την υψηλότερη τιμητική διάκρισή της, "Chevalier de L'Ordre National de la Legion d'Honneur" ( του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής»)

Τον Ιανουάριο του 2001, έγινε μέλος του Συμβουλίου του Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, που βραβεύει σχέδια κοινωνικής ευαισθησίας.
Το 2003, ο Paulo Coelho θεωρήθηκε από το περιοδικό «Veja» της Βραζιλίας, ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς εκπροσώπους του βραζιλιάνικου πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Η ζωή του Paulo Coelho παρουσιάστηκε σε μια σειρά εκπομπών της τηλεόρασης, στην Ιρλανδία (Seven Days - a Journey with Paulo Coelho), στη Ιαπωνία ( The road of Kumano) το Φεβρουάριο, και (The Road of Santiago) το Σεπτέμβριο, στο Κανάλι People & Arts ( Paulo Coelho, ο αλχημιστής του λόγου), στο A&E World, TV Prima, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου