Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Παραμένει μάστιγα
Ο εφησυχασμός, αλλά και η πολιτική των χωρών σε σχέση με τα αντιρετροϊκά φάρμακα αποτελούν εμπόδια στην εξάπλωση του AIDS. Τι σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού. Τα στοιχεία για την Ελλάδα.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και τα στοιχεία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα για την εξέλιξη του ιού είναι ανησυχητικά, καθώς φαίνεται ότι έχει επικρατήσει ένας επικίνδυνος εφησυχασμός τα τελευταία χρόνια.
Οι οροθετικοί στην Ελλάδα ανέρχονται στους 10.652 ανθρώπους. Από αυτούς το 80,9% και το 18,7% γυναίκες. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 25 με 44 ετών.
Το 46,2% είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες, το 14,6 ετερόφυλοι άνδρες και γυναίκες και το 36,4% δεν δηλώνει τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο τo 2010 καταγράφηκαν 519 νέα κρούσματα εκ των οποίων 451 άνδρες και 68 γυναίκες.
Μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν. Ένας μέσος όρος της τάξεως των 33.000.000 ανθρώπων ζει έχοντας προσβληθεί από AIDS. Απ' αυτούς, τα 2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Μάχη με τα χέρια δεμένα
Ενώπιον μίας διπλής απειλής, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης, βρίσκεται η μάχη κατά του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπουν περισσότερα από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, όμως άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.
"Η τιμή των καινούριων φαρμάκων, που χρειαζόμαστε, προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS" δηλώνει ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσότο και προσθέτει ότι "στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου