Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα του κόσμου


από την Γεωργία Τσιώρου

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν φυσικά την τιμητική τους. Αν και ευρωπαϊκό έθιμο τα βλέπουμε να φιγουράρουν παντού... Στολίδια, λαμπάκια, χρώματα, μουσική είναι συνήθως αυτά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.


Anthem, Αριζόνα
Φέτος το υψηλότερο φυσικό δέντρο της Αμερικής μας εξέπληξε. Το περιμέναμε κάπου μεταξύ Ν. Υόρκης, Λος Άντζελες και Σικάγο, αλλά τελικά βρίσκεται στο Anthem, ένα μικρό προάστιο της Αριζόνα. Το δέντρο έχει ύψος 33 μέτρα και εισήχθηκε από την Καλιφόρνια. Για τον στολισμό του χρειάστηκαν 3.000 στολίδια και περίπου 3.500 μέτρα καλώδιο με λαμπάκια. Για το στήσιμο και τον στολισμό του δούλεψαν περισσότεροι από 15 εργάτες για μια εβδομάδα.

National Arts Theatre Iganmu Lagos, Αφρική
Όχι φέτος, άλλα πέρσι, στο National Arts Theatre βρισκόταν το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αφρικής. Το δέντρο ήταν μια προσφορά της εταιρίας Coca Cola στα πλαίσια της διαφημιστικής της καμπάνιας για τα Χριστούγεννα. Το δέντρο είχε ύψος 30 μέτρα, αλλά μαζί με την ειδική πλατφόρμα που ήταν τοποθετημένο, η κατασκευή ξεπερνούσε τα 34 μέτρα ύψος. Για τον στολισμό του χρησιμοποιήθηκαν 7.500 στολίδια και 40.200 λαμπιόνια. Μακάρι να δούμε κάτι ανάλογο και φέτος μιας και το θέαμα ήταν πολύ εντυπωσιακό.


Mexico City, Μεξικό
Το υψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου βρίσκεται φέτος στο Μεξικό και μάλιστα κέρδισε και μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες. Το δέντρο δεν είναι φυσικό αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο εντυπωσιακό. Έχει ύψος 110,35 μέτρα και είναι καλυμμένο από 1.2 εκατομμύρια λαμπιόνια και περισσότερα από 80 χλμ καλώδιο. Το δέντρο του Μεξικό κέρδισε το ρεκόρ από το δέντρο της Βραζιλίας για μόλις 24 εκατοστά. Να σημειωθεί ότι η Βραζιλία είχε το ρεκόρ από το 2007.


Washington, ΗΠΑ
Το δέντρο που στολίζεται έξω από το Καπιτώλιο κάθε χρόνο αποτελεί πλέον παράδοση. Δεν είναι το μεγαλύτερο, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό. Η παράδοση ξεκίνησε το 1964 όταν στολίστηκε ένα δέντρο 7 μέτρων που υπήρχε στην αυλή. Δυστυχώς το δέντρο αυτό μαράθηκε το 1968 και από τότε κάθε χρόνο η δασική υπηρεσία στέλνει το δέντρο του Καπιτωλίου. Φέτος το δέντρο προέρχεται από το εθνικό πάρκο Bridger-Teton και στα κλαδιά του κρέμονται περισσότερα από 5.000 στολίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στολίδια είναι φτιαγμένα στο χέρι από τα παιδία του Wyoming.


Monte Ingino, Ιταλία
Εδώ δεν έχουμε το μεγαλύτερο δέντρο αλλά την μεγαλύτερη απεικόνιση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στην πλαγιά του βουνού Ingino, έξω από την πόλη του Gubbio, οι ιταλοί κάθε χρόνο χρησιμοποιούν περισσότερα από 120.000 μέτρα καλώδιο για σχηματίσουν ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το δέντρο «ανάβει» κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου και φέτος υπάρχει μια πρωτοπορία. Για την φωταγώγηση του δέντρου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά κι έτσι το έθιμο αποκτά οικολογικό χαρακτήρα.


Grand Prince Hotel Akasaka, Τόκιο
Άλλη μία απεικόνιση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Από το 2007 το ξενοδοχείο Grand Prince Hotel Akasaka τοποθετεί ειδικά φώτα νέον στο εξωτερικό του που σχηματίζουν ένα στολισμένο δέντρο. Παρά την φωτισμένη πόλη, το δέντρο ξεχωρίζει και η φωταγώγησή του έχει πλέον γίνει θεσμός. Δυστυχώς διαβάσαμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που μπορείτε να το θαυμάσετε, μιας και το ξενοδοχείο θα κλείσει μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Murano Glass Museum, Βενετία
Να κι ένα δέντρο που πλέον μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο εάν επισκεφτείτε το μουσείο Murano Glass στην Βενετία. Το συγκεκριμένο δέντρο κατασκευάστηκε το 2006 και είναι ολοκληρωτικά φτιαγμένο από φυσητό γυαλί. Έχει ύψος 7,5 μέτρα και ζυγίζει περισσότερο από τρεις τόνους. Αυτό ήταν που του χάρισε μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο γυάλινο δέντρο του κόσμου. Το δέντρο κατασκεύασε ο δεξιοτέχνης του γυαλιού Simone Cenedense.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου