Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Διαδίκτυο - Ένας δημοφιλής τόπος ενημέρωσης

από τον Τάκη Λαμπίρη

ΗΠΑ: Βασική πηγή ενημέρωσης το Ίντερνετ

Οι ειδήσεις online έχουν καταστεί δημοφιλέστερο μέσο από τις εφημερίδες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το Διαδίκτυο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τους τοπικούς και εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρει η τελευταία μελέτη του Pew Research Center.

«Για όσους θέλουν να ενημερώνονται, η πληροφόρηση γίνεται μια δραστηριότητα που δεν περιορίζεται από χρόνο, τοποθεσία ή συσκευή», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη. Οι εφημερίδες στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οδηγώντας πολλές να εξετάσουν τις προοπτικές χρέωσης του περιεχομένου που δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους. Η μελέτη του Pew βρήκε ότι οι υπηρεσίες συγκέντρωσης ειδήσεων από διάφορες πηγές, όπως η Google News και η AOL χρησιμοποιούνται ευρέως, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ιστοσελίδες των CNN και BBC.

Οι συνήθειες αλλάζουν

Το 61% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ενημερώνονται από online πηγές σε καθημερινή βάση, ενώ 78% ανέφερε ως πρωταρχική πηγή τα τοπικά κανάλια ειδήσεων και 71% τα εθνικά δίκτυα όπως το CNN και το Fox News.

Επιπλέον, 54% ανέφερε ότι ακούει ραδιοφωνικές ειδησεογραφικές εκπομπές στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Περισσότερο από 90% χρησιμοποιεί περισσότερες από μία πηγές για ενημέρωση, ενώ 57% διαβάζει ειδήσεις σε δύο έως πέντε ιστοσελίδες. «Οι Αμερικανοί ενημερώνονται τόσο online όσο και offline», επισημαίνει η Άμι Μίτσελ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Pew Research Center Project for Excellence in Journalism.

«Σε γενικές γραμμές δεν έχουν προτίμηση σε κάποιο website, αλλά ταυτόχρονα δεν ψάχνουν άσκοπα. Οι περισσότεροι χρήστες ενημερώνονται συνήθως από μια σειρά διαφορετικών πηγών στο Ίντερνετ», συνέχισε. Οι τακτικοί αναγνώστες των εφημερίδων – είτε τοπικών ή εθνικών – έχουν μειωθεί κατά 50%, αναφέρει η μελέτη.

Οι εφημερίδες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διανύουν μια από τις δυσκολότερες περιόδους της εξέλιξης τους, εξαιτίας της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων αλλά και τη μετανάστευση πολλών αναγνωστών στο Ίντερνετ. Η Post Intelligencer του Σιάτλ συγκαταλέγεται στους τίτλους που έκλεισαν τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ τόσο η Chicago Tribune όσο και η San Francisco Chronicle έχουν προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές προσωπικού προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Pew δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση των ειδήσεων, με το σχολιασμό τους και τη διάδοσή τους με τις αναδημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter. Τέλος, το 75% όσων ενημερώνονται από online πηγές δήλωσαν ότι προωθούν σε φίλους τους, μέσω e-mail ή σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδήσεις που βρίσκουν ενδιαφέρουσες.

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με έρευνες το 99,9% των χρηστών του internet πιστεύουν ότι μετά από το BBC, ο πιο αξιόπιστος τόπος ενημέρωσης είναι το site του πυρσού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς.... Η έρευνα επίσης έδειξε ότι στην τρίτη θέση έρχεται το www.apollonistis.com....

    ΑπάντησηΔιαγραφή