Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

7th Synch Festival- Ο ήχος στην πρώτη γραμμή


4 και 5 Ιουνίου στην τεχνόπολη, Γκάζι

Το Synch είναι εδώ για να παρουσιάσει ό,τι καλό παίζει κι εκεί έξω (κι εδώ γύρω), από παιδιά-ηλεκτρονικά θαύματα μέχρι φτασμένους βετεράνους, τοποθετώντας στρατηγικά σημεία-κλειδιά σε ένα μουσικό χάρτη που μας κάνει να καταρρίψουμε τείχη και να ανακαλύψουμε νέους ορίζοντες στο σύγχρονο ήχο.

Τους Βρετανούς electro-popsters Hot Chip, λ.χ., τους παρακολουθούμε καιρό (έχουν φτάσει αισίως στο 4ο άλμπουμ «One Life Stand»), μένει λοιπόν να δούμε αν θα δικαιώσουν τη φήμη τους ως δραστήριοι live αυτοσχεδιαστές. Ανυπομονούμε και για το show της Καναδής Peaches, καθώς πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη περσόνα, η οποία πολεμά για το δικαίωμα στο ερμαφρόδιτο, με εύστοχους punk-electronica ήχους και στίχους. Στα decks διαξιφίζονται για την πρωτιά ο Ιάπωνας DJ Krush και ο Γάλλος Laurent Garnier. Αν κι ο Krush είναι αυτός που έδειξε στους Ιάπωνες DJs το δρόμο για τα lives με φουλ μπάντα (και στον υπόλοιπο κόσμο για το γιαπωνέζικο hip hop και το trip hop), ο Garnier είναι αυτός που κάνει την έκπληξη και ντύνει τα techno μπιτάκια του με live μουσικούς.

Τechno-house-nu disco γεύσεις από το Μάντσεστερ (στα βήματα του προηγούμενου) μας δίνουν και οι δεινοί Βρετανοί Moonboots και Trus’Me (με γνωστές συνεργασίες να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των επιλογών τους) καθώς και ο Balearic Mike. Θορυβώδη άφιξη κάνουν οι δεινοί πειραματιστές Fuck Buttons και οι λάτρεις του feedback A Place Το Bury Strangers. Οι Γερμανοί Get Well Soon εξισορροπούν ταυτόχρονα το ηχητικό τοπίο με στιγμιότυπα από δύο δεξιοτεχνικά folk rock άλμπουμ, ενώ στη folk μελωδικότητα υποκλίνεται και ο Βρετανός Matt Elliott. Την καλοκαιρινή διάθεση για απόδραση έρχονται να ενισχύσουν τόσο το φευγάτο πειραματικό ambient των Aethenor (με μέλη των SunnO)))) και Ulver) όσο και η afrobeat-nu jazz σύμπραξη του ντράμερ Tony Allen (ήταν χρόνια στο πλευρό του Fela Kuti) με τον Φινλανδό σαξοφωνίστα Jimi Tenor.

Εξωτικό afrobeat ψηφίζουν επίσης (στα decks) ο μέγας Keith Slater (ή Boiling Point), το ψαγμένο crew της Analog Afrika και ο δικός μας Teranga Beat. Οι Γερμανοί annb, δηλαδή ο αιρετικός Blixa Bargeld (στοιχειωμένη κραυγή των Einsturzende Neubauten και πρώην Bad Seed με τον Nick Cave) και ο ηλεκτρονικός οραματιστής Alva Noto, ανεβάζουν τις avant-garde προσδοκίες. Ο πολυσχιδής Αμερικανός Jimmy Edgar ρίχνει από τα πλατό ματιές στο μέλλον του funk, ενώ ο Busy P (αφεντικό της προχωρημένης Ed Banger Records) δίνει γαλλική φινέτσα στο nu disco μεταμεσονύχτιο πάρτι. Όσο για τα δικά μας παιδιά, θα δούμε Lolek, Lumiere Brother, Felizol & The Boy, Μοdrec, My Wet Calvin, No Profile, Ilan Manouach, Cayetano Soundsystem κ.ά., που εναλλάσσουν πειραγμένα χορευτικά beats και folk εσωτερικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου