Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Η ιστορία του hip-hop


από τον Γιάννη Πουμπουρίδη

To Hip-Hop το έχουμε σίγουρα ακούσει όλοι μας (μιας και τον τελευταίο καιρό είναι πολύ της μόδας).Είναι το είδος μουσικής που χαρακτηρίζεται κυρίως για τον επαναστατικό και ενάντια στο κατεστημένο στίχο του και για τους περίεργους ρυθμούς πάνω στους οποίους είναι γραμμένοι αυτοί οι στίχοι.Σε πολλές περιπτώσεις όμως έχει συνδεθεί με τη βία, τα ναρκωτικά, τις ημίγυμνες παρουσίες των video-clips, στοιχεία που μόνο τα τελευταία χρόνια μπήκαν στο χώρο του Hip-Hop. Αυτή είναι η ευρεία αντίληψη. Για τους μυημένους του είδους το Hip-Hop είανι τρόπος ζωής..τα στοιχεία που το απαρτίζουν είναι 4, το τραγούδι, το dj-ing, το graffiti και το breakdance.

Υπάρχουν απόψεις που τα θέλουν περισσότερα όπως ενδεικτικα η slung γλώσσα και άλλα,η επικρατέστερη άποψη όμως είναι των 4.

To Hip-Hop ξεκίνησε στα αμερικάνικα clubs όταν κατα τη διάρκεια του διαλείματος των DJs ή κατα την ώρα που άλλαζαν τα CDs στα μηχανήματατά τους κάποιοι( που πληρώνονταν από το μαγαζί) απάγγελαν στίχους με μοναδικά στοιχεία τους το το ρυθμό και την ομοιοκαταληξία, απασχολόντας έτσι τον κόσμο εν αναμονή του DJ και πάντα χωρίς μουσική.Αυτό ονομάστηκε rap. Ήταν η αρχή. Σιγά σιγα και καθώς οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών έβλεπαν ότι οι rapers, έτσι ονομάζονταν αυτοί που έκαναν rap, είχαν απήχηση βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτής της καινούργιας μουσικής (που ακόμα δεν είχε DJ όταν απαγγέλονταν οι στίχοι). Έτσι η rap μουσική εγκαθιδρίθηκε. Οι όροι όμως Hip-Hop μουσική και rap μουσική δεν είναι οι ίδιοι. Το hip-hop συμπεριλαμβάνει και ένα άλλο στοιχείο, το DJ-ing δηλαδή την εισαγωγή ενός ρυθμού η μουσικού κομματιού πάνω/με βάση το οποίο γινόταν το rap και κατέληξε αναπόσπαστο κομμάτι του. Αυτοί που τραγουδούσαν τους στίχους ονομάστηκαν MCs και συνήθως μιλούσαν στα τραγούδια τους για ημί-αυτοβιογραφικές ιστορίες. Κατακρίθηκε από τους λευκούς, μέχρι τότε γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από μαύρους, γιατί οι στίχοι μιλούσαν για βία, ναρκωτικά κλπ, στην ουσία όμως μιλούσαν για την καθημερινότητα των μαύρων στις υποανάπτυκτες περιοχές που ζούσαν. Σιγά σιγά έγινε ένας τρόπος έκφρασης και εκδήλωσης της άρνησής τους προς την κοινωνία. Στις δεκαετίες που ακολούθισαν το Hip-Hop αναπτίσσεται( παράλληλα με τον στίχο του που τώρα πια δεν μιλάει μόνο για βία και ναρκωτικά). Νέα ήδη ξεφιτρώνουν όπως είναι nu-metal( δηλαδή η ανάμειξη Hip-Hop και metal) το RnB( που συνεχίζει τους στίχους για γυναίκες, λεφτά κλπ πράγματα που δίνουν μια εντύπωση για το Hip-Hop τελείως διαφορετική από την πραγματική του και το οποίο, RnB, στηρίζεται από μεγάλες πολυεθνικές κια γύρω του παίζονται πολλά δισεκατομμύρια και το λεγόμενο "gangsta-rap" (δεν υπάρχει ακριβής ονομασία) το οποίο μιλάει για μαύρους, κοσμήματα, μενταγιόν, λεφτά, όπλα, ναρκωτικά αλλά παρ' όλ' αυτά παραμένει κατά πολύ καλύτερο από το RnB γιατί είναι κάτι αυθεντικό, είναι βγαλμένο από τη ζωή και τα γκέτο των μαύρων μεταναστών και προβάλλει όλες τις ελλείψεις που είχαν οι μαύροι τόσα χρόνια. Παραμένει τέλος καλύτερο από το RnB γιατί είναι αληθινό ενώ το RnB είναι ένα κατασκευασμένο προιόν, φτιαγμένο για να πουληθεί, όχι για να διαμαρτυρυθεί, που είναι και ο πραγματικός στόχος του Hip-Hop.


Παράλληλα με αυτές τις αλλαγές, το HipHop έχει περάσει τον ατλαντικό και έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο συμβάλλοντας και αυτές με τη σειρά τους στη αλλαγή του. σήμερα θεωρείται το δεύτερο πιο δημοφιλές είδος μουσικής στις Η.Π.Α. και κατέχει τις πρώτες θέσεις σε όλο το κόσμο. Τα πιο δημοφιλή σήμερα είναι το Αμερικάνικο, Γαλλικό, Γερμανικό, Ρωσικό και Βουλγάρικο Hip-Hop έχοντας εκτομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο.

Το Hip-Hop στη χώρα μας άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στο '90 (σαν δισκογραφία, αφου είχε έρθει και ακουστεί πολύ πιο πριν). ο πρώτος ελληνικός Hip-Hop δίσκος "η διαμαρτυρία" του BD Foxmoor και ο δεύτερος "σκληροί καιροί" των FF.C φτιάχτηκαν από χρήματα των ίδιων αφού οι εταιρείες τότε είχαν κλειστές πόρτες σε όσους έκαναν Hip-Hop (στην συγκεκριμένη φάση υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που είναι και δύσκολο και χρονοβόρο να αναφερθούν,οι φανατικοί του είδους μάλλον τις χέρουν ήδη..) αργότερα θα ανοίξουν και θα αντιληφθούν την χρησιμότητα αυτού του είδους μουσικής, από όλες τις απόψεις. Οι 2 πρώτοι αυτοί δίσκοι που πουλήθηκαν τότε από χέρι σε χέρι αξίζουν σήμερα( οι αυθεντικές εκδόσεις τους) στην μαύρη αγορά μέχρι και 600 ευρώ. Έπειτα επήλθε και ο χωρισμός της ελληνικής Hip-Hop σκηνής σε Hip-Hop kai Low Bap.

Γενικά το Hip-Hop, ένα είδος μουσικής, και τρόπoυ ζωής που απορίφθηκε στην αρχή από τους λευκούς λόγω των στίχων του και των εκφραστών του έγινε αποδεκτό παγκοσμίως και ένα από τα δημοφιλέστερα είδη μουσικής. Εκατομμύρια λευκοί το έχουν ήδη αποδεχτεί ως επανασταση. ας κάνουμε και εμείς το ίδιο. ξεκίνησε σαν ένας τρόπος επανάστασης και εναντίωσης στο κατεστημένο, την φτώχεια και τον καπιταλισμό και παρά τις αλλοιώσεις που κάποιοι προσπάθησαν να επιβάλλουν διατηρήθηκε, αν όχι αναλοίοτο, πολύ καλά στις αξίες του. Ας συνεχίσει έτσι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου