Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πως θα κυμανθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο - Πτωτική τάση στις βάσεις δείχνουν και οι τελευταίες εκτιμήσεις


Καθώς ο καιρός περνάει, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2010 -2011, θα γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς και ακριβείς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εκτιμήσεις, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας (υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί) αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες δείχνουν ότι και φέτος θα είναι έντονος ο ανταγωνισμός για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά καθώς και οι ναυαρχίδες των Οικονομικών Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) θα έχουν και φέτος ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής, παρότι μέχρι στιγμής τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα παρουσιαστεί αλλού ανεπαίσθητη και αλλού ορατή πτώση.

Μάχη θα δοθεί για τις περίπου 1.900 θέσεις εισακτέων στα προαναφερόμενα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν 9.000- 10.000 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι. Συνολικά, φέτος αναμένεται ότι για την εισαγωγή σε περίπου 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός των τμημάτων που περιλαμβάνουν ειδικό μάθημα) και στα στρατιωτικά- αστυνομικά τμήματα θα απαιτούνται περισσότερα από 18.000 μόρια.

Παράλληλα σε 90- 100 τμήματα των ΤΕΙ, των εκκλησιαστικών ακαδημιών και των πανεπιστημίων φέτος οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από 10.000, ενώ η χαμηλότερη βάση αναμένεται να μην υπερβαίνει τα 4.500 μόρια (πιθανόν κάποιο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής).

Οι μικρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης, τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία θα δώσουν τον τόνο στην πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των δύο Πεδίων, βεβαίως και στα περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης τα οποία παράλληλα αποτελούν και τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Πεδίου. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόση θα είναι η πτώση, αλλά οι τάσεις είναι σαφείς.

Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις τρεις Νομικές και στα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Οι βάσεις στα Ιατρικά Τμήματα είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν λίγο, αλλά για την εισαγωγή στα περισσότερα από αυτά (ίσως τα 5 από τα 7) θα απαιτηθούν πάνω από 19.000 μόρια.

Για τις σχολές των Αστυφυλάκων, έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι λόγο της φετινής ραγδαίας μείωσης των θέσεων εισαγωγής, η βάση αναμένεται να πάρει την ανιούσα!

Πως θα κυμανθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα παρατηρηθεί σαφής πτωτική τάση θα είναι όμως, συγκριτικά με άλλα πεδία, μικρότερη. Η δυσκολία των Αρχαίων Ελληνικών και το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας θα επηρεάσουν πτωτικά τις σχολές σε όλη την κλίμακα. Στις περιζήτητες Νομικές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στη Νομική της Θράκης, η οποία από τη βάση των 18.100 μορίων θα κατεβεί οπωσδήποτε κάτω από τα 18.000 μόρια, με μια εκτίμηση 17.900 μορίων. Μικρή μείωση θα παρατηρηθεί και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης με το τελευταίο Τμήμα, της Ρόδου, να κινείται στα 17.700 μόρια. Τα Τμήματα της Ψυχολογίας θα παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις και εκτιμάται ότι το τελευταίο, στο Ρέθυμνο, θα έχει βάση εισαγωγής τα 16.500 μόρια.

Τα Φιλολογικά Τμήματα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερες πτώσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα και το τελευταίο βαθμολογικά τμήμα, στην Κομοτηνή, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 15.400 μόρια. Βεβαίως, στα Τμήματα που παράγουν φιλολόγους θα πρέπει να προστεθούν και τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ), στα οποία η χαμηλότερη βάση αναμένεται να παρατηρηθεί στις Φιλοσοφικές και Κοινωνικές Σπουδές Ρεθύμνου, με 14.200 μόρια. Φιλολογικά θεωρούνται, επίσης, τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με το Ιστορικό Αρχαιολογικό και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας να κινείται στα 14.300 μόρια.

Στο βαθμολογικό πυθμένα του 1ου επιστημονικού πεδίου, εκτός από τα Προγράμματα των Ιερατικών Σπουδών, η βαθμολογική βάση στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια. Εξαιρέσεις εντυπωσιακά χαμηλών βάσεων θα έχουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, καθώς και Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, στα οποία η βάση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6.000 και 7.000 μορίων!

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η βάση του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), στο οποίο θα παρατηρηθεί… «βαθμολογικό χαμηλό» 4.500 μορίων όπως συνέβαινε πριν από το 2005.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αυτά των Μαθηματικών, των Φυσικών και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα παρατηρηθεί πτώση των βάσεων από 200 έως 500 μόρια.

Ειδικότερες προβλέψεις φέρουν το τελευταίο Μαθηματικό Τμήμα στη Σάμο να κινείται στα 13.900 μόρια, το τελευταίο Φυσικό στο Ηράκλειο στα 14.800 μόρια και το τελευταίο Χημικό, επίσης στο Ηράκλειο, στα 15.200 μόρια.

Τα Τμήματα Πληροφορικής, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, θα ακολουθήσουν το γενικό πτωτικό κανόνα και το τελευταίο Τμήμα Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, θα κινηθεί στα 14.600 μόρια. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν και Τμήματα ΑΕΙ όπως το Γεωγραφίας Αιγαίου και το Επιστημών της Θάλασσας τα οποία θα κινηθούν στα 8.700 μόρια! Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Φυτικής Παραγωγής και της Βιολογικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας θα κλείσουν τη βαθμολογική βάση με 6.500 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές θα παρουσιάσουν μικρή πτωτική τάση, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις Ιατρικές Σχολές της Περιφέρειας. Η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπερέβη πέρσι τα 19.000 μόρια, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008 με μια αρχική εκτίμηση τα 18.700 μόρια.

Στην Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πάντως, η πτώση θα είναι της τάξεως των 150 έως 200 μορίων.

Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν τις πτωτικές τάσεις που θα αναμένονταν με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 11.200 και 13.000 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στα περιζήτητα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ θα παρατηρηθούν σαφείς πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από 250 μόρια για τα Τμήματα του κέντρου και θα φτάνουν τα 500 μόρια για τα περιφερειακά Τμήματα.

Με τα δεδομένα αυτά, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.000 μόρια (18.100), ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί στην Ξάνθη θα έχουν βάση εισαγωγής 17.800 μόρια. Στις σχολές οι οποίες κινούνται από τα 14.000 έως 17.000 μόρια με βάση τα περσινά δεδομένα θα υπάρξουν σημαντικές πτώσεις έως και 500 μορίων. Τα πλέον χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου θα είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στην Περιφέρεια, τα οποία θα επανέλθουν στις βάσεις του 2004, θα κινηθούν δηλαδή μεταξύ 7.500 και 8.000 μορίων.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Το κρίσιμο μάθημα για τις βάσεις του 5ου πεδίου είναι οι «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», στο οποίο τα θέματα ήταν και περισσότερα και δυσκολότερα σε σχέση με πέρσι. Η τάση επομένως θα είναι και εδώ πτωτική και η αναμενόμενη μείωση των μορίων θα ξεκινάει από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φτάνει τα 500 μόρια στις σχολές της μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Στο βαθμολογικό πυθμένα, η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα οδηγήσει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα μορίων, κυρίως στις σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Εκτιμάται ότι οι σχολές αυτές στην Περιφέρεια θα διαμορφώσουν τις χαμηλότερες βάσεις του πεδίου στα 4.500 μόρια! Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πάντως, θα παρατηρηθούν και θεαματικές αυξήσεις μορίων, στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα της θεαματικής μείωσης των θέσεων.

Οι θέσεις των εισακτέων στις σχολές Αστυφυλάκων από 2.100 περιορίστηκαν σε 900!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου