Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Γνωρίστε την Ελλάδα - Μονεμβασιά

από την Γεωργία Τσιώρου

H Mονεμβασιά, το βυζαντινό και βενετσιάνικο στολίδι της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου και το επίνειο του νομού Λακωνίας βρίσκεται σε απόσταση 95 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου.

Ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης, από την οποία λέγεται ότι πήρε και το όνομά της. Δηλαδή από τα συνθετικά «Μόνη» και «Έμβασις», που δηλώνουν ότι η είναι προσπελάσιμη μόνο από μια είσοδο (τη στενή λωρίδα γης που συνδέει το βράχο με την ανατολική ακτή της Λακωνίας). Η περίφημη καστροπολιτεία ιδρύθηκε τη βυζαντινή περίοδο και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου. Τα πέτρινα σπίτια, τα επιβλητικά αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες και οι ισχυρές οχυρώσεις προκαλούν δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη.

Η Μονεμβασιά αποτελείται από δύο οικισμούς: την Επάνω Πόλη που είναι κτισμένη στο πλάτωμα της κορυφής του βράχου και την Κάτω Πόλη που είναι κτισμένη στην βάση της νοτιοανατολικής πλευράς του βράχου. Οι δύο αυτοί οικισμοί στο παρελθόν ήταν κλεισμένοι μέσα στα γερά τείχη του κάστρου και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μια προφυλαγμένη σκάλα λαξεμένη στο βράχο. Στην Επάνω Πόλη το μοναδικό μνημείο που σώζεται είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας, μνημείο βυζαντινής εποχής από τα σημαντικότερα της Μονεμβάσιας, κτισμένο το 13ο αιώνα στην άκρη της ανατολικής πλευράς πάνω στο βράχο.

Στην Κάτω Πόλη που κατοικείται και σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφθεί, περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια, τις εκκλησίες του Ελκόμενου Χριστού, του οποίου την αγιογραφία είχε αφαιρέσει και μεταφέρει ο Ισαάκιος Άγγελος στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας που η παράδοση θέλει τη μετακίνηση της εικόνας της από τα Χρύσαφα στη Μονεμβάσια. Στο ναό αυτό υπάρχει η μοναδική μικρή πηγή που θεωρείται αγίασμα, και το Μουσουλμανικό Τέμενος το οποίο στεγάζει σήμερα την Αρχαιολογική Συλλογή (παρουσιάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της Μονεμβασίας), Η Κάτω Πόλη διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα ψηλά συμπαγή πετρόκτιστα σπίτια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, οι εκκλησίες και γενικά όλη η ατμόσφαιρα μεταφέρει τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές. Πολλά διατηρητέα οικήματα λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες. Η διαμονή σ’ αυτά μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη καθώς η ατμόσφαιρα είναι άκρως ρομαντική και ειδυλλιακή.

Μέσα από το κάστρο η θέα είναι καταπληκτική. Ανατολικά βρίσκεται το Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά η Λακωνική γη, στην οποία έχει επεκταθεί η Νέα Μονεμβάσια. Η πόλη περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές από τείχη ενώ από την τέταρτη πλευρά προστατεύεται από το βράχο. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να διαβεί λιθόστρωτα δρομάκια, να δει αρχοντικά με αψίδες, βυζαντινές εκκλησίες, ενετικά οικόσημα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, όπου βρίσκεται και η προτομή του.

Έξω από το κάστρο αναπτύσσεται ο νέος οικισμός της Μονεμβασιάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Οι επιλογές για διαμονή και διασκέδαση είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου