Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Κανέλλος, ο σκύλος επαναστάτης


"Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων στην Αθήνα" .Ζει στο Πολυτεχνείο και σε καιρούς ειρήνης "περιφέρεται στους διαδρόμους και το κήπο της σχολής".Όταν σημειώνονται συγκρούσεις όμως βρίσκεται στο κέντρο των επεισοδίων, κάτι που έχει απαθαντίσει πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός.

Έχει το δικό του blog , και υπάρχει και τραγούδι που έχει γραφτεί γι αυτόν.

Είναι ο ΝΕΟΣ Κανέλλος και έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία 2 χρόνια.
Ο προκάτοχος του έφυγε πριν 2 χρόνια σε ηλικία 17 χρονών.

Για τον αντιεξουσιαστικό χώρο ο Κανέλλος ήταν ένα σύμβολο. Η πολύχρονη παρουσία του στις πορείες και η… συμμετοχή του στις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ τον έκαναν αγαπητό, όχι μόνο στους κουκουλοφόρους, τους οποίους πάντα ακολουθούσε, αλλά και στους φοιτητές του Πολυτεχνείου, που ήταν το «σπίτι» του, στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες των Εξαρχείων.

Ολοι είχαν συνηθίσει να του δίνουν ένα μεζεδάκι στις καθημερινές επισκέψεις του εκεί, με εκείνα τα αργά και βαριεστημένα βήματα που έδειχναν σιγουριά και εμπιστοσύνη σ’ έναν κόσμο που μπορεί να είναι σκληρός, αλλά κρύβει ακόμη μέσα του ευαισθησίες.

Ο Κανέλλος δεν ήταν απλώς ο ατρόμητος σκύλος που αγνοούσε τις φλόγες των Μολότοφ και τους καπνούς των χημικών. Ηταν ένα τετράποδο με νοημοσύνη και αισθήματα! Και όπως κάθε τέτοιο, διάλεξε με ποια πλευρά θα συνταχθεί! Οι αντιεξουσιαστές τον φρόντιζαν, τον τάιζαν, του εξασφάλιζαν στέγη. Και τους το ξεπλήρωνε… γαβγίζοντας απειλητικά εναντίον των ΜΑΤ που τους καταδίωκαν!

Ο «σύντροφος» Κανέλλος ήταν πια πολύ γέρος. Οι παλιότεροι τον θυμούνται από τη δεκαετία του ’90 και αυτό σημαίνει ότι ήταν πια 17 χρόνων, μια ηλικία πολύ μεγάλη για σκύλο. Είχε αρχίσει να σέρνει τα πίσω πόδια του και να μπερδεύει το ένα με το άλλο, προκαλώντας ανησυχία σε αυτούς που τον αγαπούσαν.

Πίσω από τις κουκούλες και τη βία, η [και στα επεισόδια...] ευαισθησία με την οποία έσκυψαν άμεσα πάνω στο πρόβλημα , έδειχνε μια βαθιά ανθρωπιά. Δεκάδες μηνύματα έφτασαν με προσφορές για μεταφορά του Κανέλλου σε κτηνίατρο, για οικονομική συμβολή στην αγορά των απαραίτητων φαρμάκων, αλλά και με εκτιμήσεις για την πιθανή ασθένεια. Με τη βοήθεια φοιτητών, ένας γιατρός που άρχισε να τον επισκέπτεται στο Πολυτεχνείο, του έδινε καθημερινά ισχυρή αντιβίωση και βιταμίνες.

Κάπου εκεί, ο πιο διάσημος σκύλος της Αθήνας που περνούσε τις μέρες του ξαπλωμένος στις αίθουσες συνελεύσεων του Πολυτεχνείου, έγινε τραγούδι στο άλμπουμ του Στάθη Δρογώση με τίτλο «Αλλη γη».

«Ενα τραγούδι για τον φίλο τον Κανέλλο
που με δάγκωσε μα τον καταλαβαίνω
υποστήριξε την άποψη με πάθος
ότι είχα πάρει τη ζωή μου λάθος».

Η κινητοποίηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι, όταν -με εντολή του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής- κάποιοι προσπάθησαν να πάρουν τον Κανέλλο από το Πολυτεχνείο και να τον μεταφέρουν σε κυνοκομείο στο Μαρκόπουλο. Πάνω από διακόσια άτομα υπέγραψαν κείμενο-καταγγελία σε ειδική ιστοσελίδα και το σκυλί επέστρεψε! Ενα ειδικό καροτσάκι προσαρμόστηκε στα πονεμένα από τα αρθριτικά πίσω πόδια του, ώστε να μετακινείται έστω και δύσκολα στο διαμέρισμα ενός φοιτητή που ανέλαβε να τον φροντίζει!

Σε αυτό το διαμέρισμα έμελλε να τελειώσει τις μέρες του ο Κανέλλος, χωρίς δράση αλλά με γαλήνη και πολλή αγάπη… Οπως του άξιζε! Οσοι τον αγαπούσαν, όσοι τον γνώριζαν θα τον θυμούνται πάντα.

12/12/08
17/12/08
18/12/08
22/12/08


9/1/09
4/3/09
9/5/09
6/12/09
24/2/10
5/3/10
11/3/10




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου