Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία


Τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Όπως είπε, κεντρικό σύνθημα και πυρήνας όλων των επερχόμενων αλλαγών είναι «Πρώτα ο μαθητής».

Οι αλλαγές, είπε η υπουργός, αρχίζουν από τον εξορθολογισμό της ύλης. Επισήμανε τον όγκο που υπάρχει στα βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, τον προβληματικό τρόπο παρουσίασης, την επικάλυψη από μάθημα σε μάθημα και από τάξη σε τάξη. Όλα αυτά επιβάλουν την περικοπή καταρχήν στα θετικά μαθήματα, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Πληροφορική και Τεχνολογία. Η περικοπή θα γίνει από την ε' τάξη του δημοτικού και θα συνεχιστεί ως την γ' λυκείου, όπου εκεί όμως θα είναι περιορισμένη.

Χαρακτηριστικά η υπουργός επισήμανε: «Πολλά μαθήματα, και ιδιαίτερα τα θετικά, τα οποία από πολλούς μαθητές θεωρούνται και ιδιαιτέρως δύσκολα, είναι υπερφορτωμένα σε ύλη. Σε πολλά σημεία η ύλη είναι δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες που διδάσκονται, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται άλλοτε από σημαντικό βαθμό αλληλοεπικαλύψεων και άλλοτε από κακό χρονισμό ανάμεσα σε επιμέρους μαθήματα. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία προτείνεται η ελάφρυνση της ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και ο συντονισμός της ύλης διαφορετικών μαθημάτων».

Συγχρόνως, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στα 800 μεγαλύτερα ολοήμερα σχολεία σε πιλοτική βάση νέο ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα. Έτσι, το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνεται κατά δέκα ώρες στις τάξεις α' και β', κατά πέντε στις τάξεις γ' και δ' και κατά τρεις στις τάξεις ε' και στ'. Επίσης, ενισχύεται η διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, αισθητικής και αγωγής υγείας. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου