Από τη φετινή χρονιά καταργείται η βάση του «10» για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία παρουσίασε στο Υπουργικό το πολυνομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο.Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών। Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται δοκιμαστική θητεία δύο ετών, ενώ μειώνονται δραστικά αποσπάσεις, μεταθέσεις και περιορίζονται οι ωρομίσθιοι. Εισάγεται όμως ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο, εάν το σύνολο των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας σε ένα ή περισσότερα σχολεία είναι λιγότερες από 16 ώρες.
Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, μιας και επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η κατάργηση του πλαφόν της βάσης του «10».
Σχετικά με τη βάση του «10» το υπουργείο σημειώνει ότι: «Τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006.
Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε «κολλέγια» αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου