Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Κόντρες και έχθρες του Tupac

από τον Γιάννη Πουμπουρίδη

Όλοι γνωρίζετε τον Tupac Αυτό που μάλλον δεν ξέρετε, είναι οι κόντρες που είχε με διάφορους άλλους καλλιτέχνες και όχι μόνο. Σας παραθέτουμε τις κυριότερες:
Bad Boy Crew
Όλη αυτή η κόντρα ξεκίνησε από την επίθεση στον Tupac στο Manhattan Studio στην Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Tupac [όπως δήλωσε και στο περιοδικό Vibe] το όλο σκηνικό ήταν μια ενέδρα από τους Biggie και P.Diddy, έχοντας τον δεύτερο σαν εμπνευστή. Γενικά η συμπεριφορά των δύο τις μέρες πριν την απόπειρα εναντίον του Tupac, αλλά και τις κρίσιμες ώρες μετά την επίθεση δικαιολογημένα μπορούν να θεωρηθούν τουλάχιστον ύποπτες. Η κόντρα αυτή ήταν εμφανής σε στίχους, τραγούδια και δηλώσεις τόσο των μεν όσο και των δε.
Notorious BIG (Biggie Smalls)
Κάποτε ήταν κολλητάρια και πολλοί είναι της άποψης ότι ο Tupac ήταν η πηγή της δόξας και πλούτου του Biggie. O Biggie φώναζε τον Tupac "Duke" και o Tupac φώναζε τον Biggie "Cristopher". Είναι γεγονός ότι ο Tupac έκανε εμφανίσεις με τον Biggie για να τον βοηθήσει τον καιρό που μαχόταν να γίνει γνωστός στο χώρο. Ήταν ο πρώτος που είδε το ταλέντο του. Άλλο ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο internet είναι αυτό που φέρει τους δύο τους να αγκαλιάζονται και να τα λένε πάνω στην σκηνή σε μια μίνι-συναυλία στα γενέθλια του κύριου P. Diddy το 1994.
Το γυαλί έσπασε ανεπιστρεπτί μετά την απόπειρα στο Manhattan Studio λίγους μήνες μετά. Ο Biggie ήξερε ότι θα συμβεί αλλά δεν τον προειδοποίησε, σύμφωνα με τον Tupac. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε για την φιλία τους όταν ο Biggie κυκλοφόρησε ένα album που έμοιαζε αξιοσημείωτα με το επερχόμενο του Tupac, γεγονός το οποίο τον ανάγκασε να το ρίξει στο καλάθι τον αχρήστων και να αρχίσει το νέο από το μηδέν. Εν κατακλείδι ο Tupac κατηγορούσε τον Biggie ότι από όταν έμπλεξε με τον Diddy, και είδε την όψη του χρήματος παρασύρθηκε από αυτή. Και σεβασμός στον αδερφό του; Ούτε για αστείο. Να τον επισκεφτεί στην φυλακή; Ούτε για αστείο. Ο Tupac την περίοδο που ήταν στη φυλακή και όταν βγήκε, είχε χάσει την λογική του και ήταν σαν εξαγριωμένος ταύρος εν υαλοπωλείο. Λίγο η στημένη υπόθεση που τον οδήγησε στην φυλακή, λίγο ο ντόρος και ο κανιβαλισμός των μέσων ενημέρωσης αλλά πιο πολύ το αίσθημα της προδοσίας. Αυτό τον εξαγρίωνε. Εκείνο τον καιρό βγήκε στην επιφάνεια η όχι και τόσο «καλή» πλευρά του. Ο Tupac είχε πάθει ψύχωση με την ιδέα ότι ο Biggie είχε προσπαθήσει να τον σκοτώσει. « «Ενώ είμαι στην φυλακή γνωστοί μου αλλά ακόμα και ξένοι έρχονταν και μου έλεγαν « Μα καλά δεν το ξέρεις; Το κολλητάρι του Biggie σε πυροβόλησε» , καυχιόντουσαν γι' αυτό. Έλεγαν στους ανθρώπους τους στην φυλακή « Μόλις φάγαμε τον Tupac» Και γι' αυτό κάνω αυτό που κάνω. Ξέρεις τι κάνω; Τους καταστρέφω!!!»» [απόσπασμα από συνέντευξή του]. Μια καλή απεικόνιση των πραγμάτων είναι το clip του Tupac με τον Snoop Dogg " Two of Amerikaz Most Wanted " .
[απόσπασμα από συνέντευξη : "I'm not mad at that.I' am mad at my little brother cause he don't respect me. When u don't respect me am gonna spank yo ass. I don't give a fuck how rich you got on the block I will break your big ass down. And that's my only point. He got seduced by the power not cause he is not an evil person , but because money is evil, if its not handled right. If you lose your composure you could do anything. Biggie got strong and niggaz did what they know they are not supposed to do. They know in their heart. That's why they aint hail me. They can't sleep. That's why they telling all of the reporters "why are they doing this.? Pac did this did that". cause they are down. They cant make money, they cant go anywhere, they cant look at theirselves. Cause they know. The protocol son has returned. I' m alive. The ghost is walking around." ]
Sean "Puffy" Combs aka P. Diddy
Ο Tupac είχε πρόβλημα μαζί του καθώς πίστευε ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση το 1994. Ο Puffy ήταν για τον Tupac αυτός που «ξεμυάλισε» τον Biggie. Ήταν απλά "a snake and a fake".
Mobb Deep
O Tupac κάποια στιγμή έγραψε ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι θα παραιτηθεί από την "thug life" και ότι πλέον θα αποτελούσε μόνον παράδειγμα προς μίμηση. Τότε βγαίνει ένα κομμάτι από Mobb Deep " Thug life, we still living it.". Η συνέχεια γνωστή [με αμέτρητα diss κομμάτια ή απλά αναφορές εκατέρωθεν] και μάλλον προβλέψιμη, δοσμένης της ψυχοσύνθεσης των «αντιπάλων».
Jay Z
Ο Jay Z ήταν ο πρώτος που έβγαλε diss κομμάτι κατά του Tupac. "Brooklyn's Finest" [στο δίσκο "Reasonable Doubt"] με τον Biggie να βάζει και αυτός το χεράκι του. Ο Jay Z είχε πολύ στενή σχέση με την Bad Boy Records και τους Mobb Deep. Σαν αντίποινα ο Tupac «έβγαλε» το "Bomb First" στο επόμενο album του με τον Jay Z να έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο.
Chino XL
Ο Chino έκραζε πολύ, πολύ, πολύ κόσμο. Κάποια στιγμή έπεσε και ο Tupac στο στόχαστρό του. Όπως η παράδοση πρόσταζε ο Tupac ανταπάντησε αλλά μάλλον ήπια [σε ποσότητα όχι σε ποιότητα], καθώς υπήρχε μια τάση ότι τα σχόλια του Chino υπήρξαν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό του και αυτός να αρπάξει την ευκαιρία να γίνει γνωστός στην σκηνή . [ίσως η μοναδική κόντρα του Tupac που με στενοχωρεί.]
LL Cool J
O Tupac στο "Old School" από το album "Me Against The World" επαινούσε τον LL Cool J. Όλα άλλαξαν όταν αυτός «συμμάχησε» με τον εχθρό συμμετέχοντας στο "I Shot Ya" [Mobb Deep].
Dr. Dre
Ποτέ δεν τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά. Ο τρόπος που έφυγε από την Death Row ο Dre ενόχλησε τον Tupac. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν δεν έδωσε το παρών κατά την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη που είχε ο Snoop [ με την πρόφαση ότι δεν προλάβαινε]. Αυτό το θεώρησε τεράστια προσβολή προς τον Snoop αλλά και όλη την οικογένεια της Death Row. Για τον Tupac ο Dre δεν δούλευε όσο έπρεπε, όταν μάλιστα τα ποσά που έπαιρνε από τα ταμεία της Death Row είχα πολλά μηδενικά στο τέλος τους. Είναι αλήθεια ότι ο Tupac σε κάποια φάση δήλωνε δημόσια ότι ο Dre είναι gay(!). Πολλές «νύξεις» προς τον Dre, ο οποίος όμως ποτέ δεν θέλησε να δημιουργήσει θέμα γύρω από αυτή την κόντρα. Εδώ μάλλον είναι και η διαφορά των δύο. Ο Dre ήξερε που υπάρχουν τα όρια, τι μπορούσε να κάνει καλό σ' αυτόν και την «παρέα» του και τι θα μπορούσε να κάνει κακό. Ο Tupac δεν το είχε ποτέ αυτό το «χάρισμα». Όπως χαρακτηριστικά λένε για αυτόν " he would speak his mind, whether good or bad". Αυτό τον έκανε κορυφαίο αλλά αυτό τον ωθούσε και στα άκρα.
Nas
Ο Tupac πίστευε ότι ο Nas αντέγραφε το στυλ του και γι' αυτό δεν τον έβλεπε θετικά. Η κόντρα αυτή δεν είχε εκρήξεις και υπάρχει η φήμη ότι ο Nas είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να συμβιβάσει την κατάσταση και να βάλει ένα τέλος. Η συνεργασία του Nas με την Afeni Shakur στο "Thug Mansion" μάλλον συνηγορεί στα παραπάνω. ««Είναι κάτι που περίμενα πολύ καιρό να γίνει. Είναι τεράστια τιμή για εμένα, γιατί «βάζω» τον Tupac πάνω από τον Shakespeare. Δυστυχώς ο αναπάντεχα γρήγορος χαμός του δεν του επέτρεψε να είναι ακόμα εδώ και να κάνει και άλλα απίθανα πράγματα. Αυτά που άφησε πίσω είναι διαχρονικά. Απλά και μόνο που είμαι μέρος όλων αυτών είναι τιμή για εμένα.»» δηλώνει ο Nas για την συμμετοχή του αυτή.
C. Delores Tucker
Μια «κυρία» που θίχτηκε από το περιεχόμενο των τραγουδιών του Tupac και θέλησε να απαγορεύσει αρχικά [αλλά αφού αυτό ήταν αδύνατο], ή να την λογοκρίνει. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η «κυρία» αυτή 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Tupac, μήνυσε τον Tupac και την περιουσία του υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της αναφοράς της στα δύο αυτά τραγούδια είχε καταστραφεί η ερωτική της ζωή (!!!). [είναι τρελοί (;) αυτοί οι αμερικάνοι.] Λογικά θα φοβόταν μήπως τρίτωνε το «κακό» μετά τα "How Do U Want It" και το " Wonda Why They Call U Bitch". Γενικά αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί ήταν οι καλοθελητές που έτρεξαν να τιμήσουν τον Tupac μηνύοντάς τον μετά τον θάνατό του και για υποθέσεις όχι του παρόντος. Όσο ήταν ζωντανός αφενός δεν είχε τα εκατομμύρια δολάρια που τώρα στο όνομά του καρπώνονται πολλοί, αφετέρου δεν είχαν το θάρρος να τον αντιμετωπίσουν. Σαν καλά κοράκια έτρεξαν την κατάλληλη στιγμή [όταν είδαν την απήχηση του Tupac αλλά κυρίως τα περιουσιακά του στοιχεία υπό την ευθύνη της μητέρας του να πολλαπλασιάζονται]. Θρασύδειλοι υπήρχαν ανέκαθεν. Εύγε.
Fugees και Wendy Williams
Οι κακές γλώσσες λένε πολλά για τους Fugees, που όπως είναι φυσικό έφτασαν στα αυτιά του Tupac. Γι' αυτό και οι «αφιερώσεις» στο " When We Ride On Our Enemies" [ " Fugees' and Mobb Deep trying to diss now too huh? Well I ain't prejudice, I don't give a fuck" , " Heard the Fugee was trying to do me. Look bitch I cut your face, this ain't no motherfuckin movie."] Σύμφωνα με την Wendy Williams o Tupac έπεσε θύμα βιασμού στη φυλακή. Την συνέχεια της ιστορίας εκ μέρους του Tupac δεν είναι δύσκολο να την φανταστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου