Τρίτη 6 Απριλίου 2010
Παγόβουνο-μαμούθ απειλεί να επηρεάσει τον καιρό του πλανήτη
Ένα τεράστιο παγόβουνο, με μέγεθος όσο περίπου το Λουξεμβούργο, το οποίο ξεκόλλησε από την Ανταρκτική μέσα στο Φεβρουάριο, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα ωκεάνια ρεύματα και έτσι να επιφέρει μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αν και η επίπτωση του παγόβουνου δεν αναμένεται να γίνει αισθητή πριν περάσουν κάποιες δεκαετίες, εκτιμάται ότι νωρίτερα θα οδηγήσει σε λιγότερο ήπιους χειμώνες στο Βόρειο Ατλαντικό, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Το παγόβουνο, με έκταση 2.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχος περίπου 400 μέτρων, ξεκόλλησε στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου από το ανατολικό τμήμα της Ανταρκτικής, που βρέχεται από το Νότιο Ωκεανό, νότια της Μελβούρνης της Αυστραλίας.
Η ανακάλυψη έγινε από γάλλους επιστήμονες που μελετούν τους παγετώνες κι έχουν έναν ερευνητικό σταθμό στην περιοχή αυτή, με τη βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών, καθώς και αυστραλών επιστημόνων. Το παγόβουνο ξεκόλλησε όταν ένα άλλο μεγάλο παγόβουνο, το λεγόμενο Β9Β, το οποίο είχε αποκοπεί από τον κύριο όγκο της Ανταρκτικής το 1987, ήρθε και έπεσε πάνω στο πρώτο.
Μια σειρά από παράγοντες (κλιματική αλλαγή, παλίρροιες, ρεύματα ωκεανών κ.α.) συμβάλλουν, ώστε κατά καιρούς μεγάλα παγόβουνα να…τραβούν το δικό τους δρόμο. Όσο πιο θερμό γίνεται το νερό, τόσο ευκολότερα μια μάζα πάγων μπορεί να ξεκολλήσει από την Ανταρκτική.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Ωκεανογραφικής Διαστημικής Έρευνας στην Τουλούζη της Γαλλίας, το νέο παγόβουνο, «εφοδιασμένο» με GPS και άλλα επιστημονικά όργανα, θα μελετηθεί λεπτομερώς κατά την πορεία του στον ωκεανό. Είναι η πρώτη φορά που έχει ήδη υπάρξει και θα υπάρξει επίσης στο μέλλον τόσο ενδελεχής ανάλυση της συμπεριφοράς ενός «ξέμπαρκου» παγόβουνου.
Το παγόβουνο, μετά την απόσπασή του, κινείται στην ίδια περιοχή μαζί με το παλαιότερο Β9Β, περίπου ίδιου μεγέθους κι εκείνο.
Μερικές φορές τα παγόβουνα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές (polynyas) του Νότιου Ωκεανού, που χαρακτηρίζονται από την παραγωγή πυκνού πολύ κρύου νερού και πλούσιου σε άλατα, το οποίο βυθίζεται στο βυθό της θάλασσας και επηρεάζει σημαντικά την παγκόσμια κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων.
Αν τα γειτονικά τεράστια παγόβουνα μείνουν στις συγκεκριμένες ζώνες (που είναι το πιο πιθανό) και δεν μετακινηθούν προς τα ανατολικά ή προς τα βόρεια, σε θερμότερα κλίματα, τότε, κατά τους επιστήμονες, θα μπλοκάρουν την παραγωγή του πυκνού νερού, επηρεάζοντας το κλίμα του πλανήτη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου