Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Λίγο πριν τις πανελλήνιες: Τι προσέχουμε, τι αποφεύγουμε


Οι μαθητικές τάξεις της Γ' λυκείου έχουν αδειάσει. Οι μαθητές έχουν επιστρατεύσει όλη τη φαντασία τους για να δικαιολογήσουν τις απουσίες, ενώ κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, παρακολουθούν επαναληπτικά μαθήματα σε… ιδιαίτερο περιβάλλον. Άλλωστε οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και το διάβασμα είναι πλέον εντατικό.

Το παν η επανάληψη

Η σωστή επανάληψη αλλά και ο εντοπισμός τυχόν αποριών είναι δυο βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθούν οι υποψήφιοι στις δυο εβδομάδες που απομένουν. Eίναι αναγκαίος ο σχεδιασμός ενός συνολικού προγραμματισμού μελέτης που θα φτάνει μέχρι τη μέρα έναρξης των εξετάσεων.
Η επανάληψη, έχει ως στόχο: 1) την κριτική-σφαιρική εμπέδωση της ύλης αλλά και 2) τον εντοπισμό αποριών ερωτήσεων σε δύσκολα σημεία της για να διευκρινιστούν αργότερα από τους καθηγητές.
Το διάβασμα, κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα, στοχεύει στην κατανόηση, ένταξη και οριοθέτηση των ερωτήσεων και της μεθοδικής και συγκροτημένης οργάνωσης των απαντήσεών, ενώ στα πρακτικά πρέπει ο μαθητής να στοχεύει στη διαμόρφωση-σύλληψη μιας στρατηγικής διεύρυνσης-επίλυσης ενός προβλήματος ή άσκησης.
Γενικά, οι μαθητές πρέπει τις πρωινές ώρες να διαβάζουν μαθήματα που χρειάζονται ισχυρή μνήμη (π.χ. ιστορία) ή δύσκολα σημεία άλλων μαθημάτων για λόγους προφανείς.
Το εξαντλητικό διάβασμα δεν προσφέρει τίποτα. Ιδιαίτερα, την παραμονή κάθε εξέτασης οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να επιδοθούν σε εξαντλητικό διάβασμα. Μια φωτογραφική ματιά στην ύλη αρκεί.

Και σωστή διατροφή

"Οι αϋπνίες δεν βοηθούν", τονίζουν οι ειδικοί, γι' αυτό και οι υποψήφιοι θα πρέπει να κοιμούνται καλά για να μπορέσουν να αφομοιώσουν την ύλη. Από την άλλη, απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή.
Καθ' όλη τη διάρκεια του διαβάσματος οι μαθητές θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό), ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τα σοκολατένια γλυκά, καθώς δεν βοηθούν. Αν οι μαθητές έχουν σωστό διαιτολόγιο, δεν χρειάζοντα στις βιταμίνες, εάν όχι, τότε μπορούν να στραφούν στη λύση των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων (ένα κάθε πρωί).
Τα παιδιά τις ημέρες των πανελληνίων εξετάσεων θα πρέπει να τρώνε πολύ καλό πρωινό, το οποίο απαραίτητα θα περιλαμβάνει γάλα και δημητριακά (π.χ. ψωμί με μέλι), καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.
Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα πρέπει να ξεχνούν το δεκατιανό (φρούτα ή χυμός), ενώ το μεσημεριανό τους θα πρέπει να είναι πλήρες (πρωτεΐνες + δημητριακά + σαλάτα) και χωρίς λιπαρά, τηγανιτά ή καρυκεύματα.
Το απόγευμα οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς και γιαούρτι, ενώ το βράδυ γεύμα με πρωτεΐνες, π.χ. αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου