Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble - 20 χρόνια φωτογραφίες


Εδώ και 20 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί το διάστημα και μας βοηθά να κατανοήσουμε το σύμπαν και τις λειτουργίες του।
Με αφορμή την επέτειο των 20 ετών παρατήρησης, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ αποφάσισαν να εκδώσουν βιβλίο με τίτλο "Hubble: A Journey Through Space and Time", το οποίο περιλαμβάνει τις πιο εντυπωσιακές και επιστημονικά σημαντικές εικόνες από το διάστημα।
Τεράστια σύννεφα σκόνης από τη δημιουργία νέων αστεριών, η λάμψη των αστεριών όταν πεθαίνουν, υπέροχοι γαλαξίες μέχρι και νέοι πλανήτες σε διάσπαρτα μέρη του ηλιακού συστήματος είναι λίγες μόνο από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ξεχώρισαν।
Παράλληλα, το βιβλίο αναφέρει πως λειτουργεί, συντηρείται και εξελίσσεται το εν λόγω τηλεσκόπιο ,το οποίο κόστισε 10 δις δολάρια.

Όπως δήλωσε και ο Ed Weiler, συνεργάτης της ΝΑΣΑ στη Ουάσιγκτον "το βιβλίο περιέχει ένα δείγμα από τις ανακαλύψεις των 20 ετών του τηλεσκοπίου οι οποίες έχουν αλλάξει τη μορφή του σύμπαντος και τον κόσμο μας εν γένει".

Το τηλεσκόπιο Hubble στάλθηκε στο διάστημα στις 24 Απριλίου το 1990 από τον δορυφόρο Discovery και οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στη γη ήταν μαύρες και άσπρες εικόνες αστεριών στις 20 Μαΐου 1990.

Μάλιστα έχει αναβαθμιστεί 5 φορές και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2014, οπότε και θα αντικατασταθεί με το τηλεσκόπιο James Webb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου